Νήσος Χρυσή: Εμπλοκή στην αυτοψία - Απροθυμία να διατεθεί σκάφος για το σχέδιο δράσης

Κρήτη
Νήσος Χρυσή: Εμπλοκή στην αυτοψία - Απροθυμία να διατεθεί σκάφος για το σχέδιο δράσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκεψη στη Χρυσή «ναυαγεί», καθώς, μεταξύ άλλων, δε γίνεται να διατεθεί για τη μεταφορά των αρμοδίων στη νήσο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος λόγω «αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών»

Εμπλοκή - η οποία εγείρει σημαντικά ερωτήματα - προκύπτει, όπως όλα δείχνουν, αναφορικά με την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη-αυτοψία στη νήσο Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας, της επιτροπής που έχει συσταθεί για την εφαρμογή και παρακολούθηση του σχεδίου δράσης για το πανέμορφο νησάκι του Λιβυκού πελάγους.

Η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης Σχεδίου Δράσης Ν. Χρυσής, η οποία υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και συστάθηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ, είχε προγραμματίσει την εν λόγω αυτοψία για σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου.

Όπως όλα δείχνουν, η επίσκεψη στη Χρυσή «ναυαγεί», καθώς, μεταξύ άλλων, δε γίνεται να διατεθεί για τη μεταφορά των αρμοδίων στη νήσο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος λόγω «αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην “πρόσκληση” που εστάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς στις 20 Απριλίου, η επίσκεψη γίνεται «με αφορμή τη βεβαίωση της περαίωσης του έργου εκτέλεσης των πρόσφατων κατεδαφίσεων που έγιναν στο νησί, καθώς και της απομάκρυνσης όλων των προϊόντων/υλικών κατεδάφισης από τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Κατά την επίσκεψη θα γίνει επιπλέον έλεγχος και ενδεχόμενη βεβαίωση τυχόν παραβάσεων στο νησί, αλλά και συζήτηση με τα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών, για την εφαρμογή της νομιμότητας και των επόμενων αναγκαίων συντονισμένων δράσεων.

Θεωρώντας την παρουσία σας εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι υπηρεσίες σας επιτελούν διαχρονικά σημαντικό έργο στο νησί, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην επίσκεψη. Να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν ενδεχόμενοι περιορισμοί σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, αλλά και τον αριθμό επιβατών του πλωτού μέσου, που θα διατεθεί από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας (...)».

Στην επίσκεψη προσκλήθηκαν επισήμως να συμμετάσχουν εκπρόσωποι-στελέχη φορέων, όπως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η Κτηματική Υπηρεσία Λασιθίου, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και στελέχη του Δήμου Ιεράπετρας.

Πρώτη «άρνηση»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Ν.Κ.”, προχθές Τετάρτη η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας ότι «δε θα συμμετάσχει κανείς υπάλληλος στην αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί στη νήσο Χρυσή (...). Η παρακολούθηση και εποπτεία της εφαρμογής του σχεδίου δράσης έχει αποδοθεί στην Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης Σχεδίου Δράσης Ν. Χρυσής».

Επισημαίνεται ότι από τις 21 Απριλίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είχε ζητήσει επισήμως από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας να συνδράμει «με το σκάφος του Λιμεναρχείου για τη μεταφορά στελεχών δικών μας και λοιπών εμπλεκόμενων φορέων στην εν λόγω νήσο την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 (...). Η αυτοψία της Επιτροπής Σχεδίου και υψηλόβαθμων στελεχών τοπικών, και όχι μόνο, Αρχών κρίνεται ως κατεπείγουσα λόγω της εξέλιξης διαδικασιών για σημαντικά θέματα σχετικά με τη Χρυσή. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τη θετική και έγκαιρη ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, στο πλαίσιο και της στενής και αγαστής συνεργασίας μεταξύ των οργανικών μας μονάδων».

Το εν λόγω αίτημα προς το Λιμεναρχείο κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου, αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας. Ας σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, από την Επιτροπή έλαβε χώρα παράκληση στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας για τη «διάθεση κατά τον χρόνο αυτοψίας και παραμονής στη νήσο της απαραίτητης αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να διαφυλαχθούν η έννομη τάξη και η ασφάλεια των στελεχών των φορέων και της Επιτροπής».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της “Ν.Κ.”, κατά τη μεταφορά του εν λόγω αιτήματος προς την προϊσταμένη του Αρχή, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας φέρεται να εισηγήθηκε θετικά ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος της Επιτροπής. Εντούτοις, χθες το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας ενημέρωσε επισήμως την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ότι «η αιτηθείσα διάθεση περιπολικού σκάφους δε θα πραγματοποιηθεί λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών».

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πως γίνεται - στην πράξη - να μη διευκολύνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (που προΐσταται της λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας) το έργο μιας θεσμοθετημένης κρατικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε από άλλα δύο υπουργεία (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών). Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τελικά με τη διενέργεια της επίμαχης επίσκεψης-αυτοψίας στη νήσο Χρυσή από την Επιτροπή, διερωτάται κανείς εάν - στην πράξη - η νήσος Χρυσή αποτελεί κάποιου είδους “άβατο” για κρατικές υπηρεσίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News