Άγιος Νικόλαος: Προχωράει η ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας

Κρήτη
Άγιος Νικόλαος: Προχωράει η ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι έργα περιλαμβάνει η πράξη «Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της νήσου Σπιναλόγκας»

Στις «ράγες» περνά σιγά-σιγά το εγχείρημα της ηλεκτροδότησης της νήσου των λεπρών, καθώς τις προάλλες το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου ενέκρινε, και δη ομόφωνα, τον τρόπο εκτέλεσης του έργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας», στο πλαίσιο του έργου «Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της νήσου Σπιναλόγκας» και έγκριση όρων της σύμβασης με την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Η απόφαση αφορά τη διαδικασία, προσαρμοσμένη και διατυπωμένη κατάλληλα, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις δημόσιες συμβάσεις έργων και μελετών, προκειμένου να εξασφαλίσει την αντίστοιχη έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος.

Με την υπ’ αριθμ. 255/20 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος Αγίου Νικολάου υπέβαλε πρόταση για την ένταξη της πράξης «Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της νήσου Σπιναλόγκας» στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών, και η οποία εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 484/5-1-2021 Απόφαση Επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για την πράξη «Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της νήσου Σπιναλόγκας» συνολικού ποσού 2.500.000 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, η οποία επιμερίζεται στα εξής έργα:

α) Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας 1.700,000,00 ευρώ, β) Κατασκευή και διαμόρφωση χώρου στην πλευρά της Πλάκας, γ) Υδροδότηση νήσου Σπιναλόγκας 465.000,00 ευρώ, δ) Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων αρχαιολογικού χώρου 155.000,00 ευρώ, και ε) Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης 80.000,00 ευρώ.

Ο Δήμος, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα τις διαδικασίες για την ανάθεση του υποέργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας», συνολικού προϋπολογισμού 1.667.264,28 ευρώ με ΦΠΑ, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 555.754,76 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πριν την έναρξη του έργου, και την καταβολή του υπόλοιπου 1.111.509,52 ευρώ με την έναρξη κατασκευής του έργου στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Λόγω της μοναδικότητας του κατασκευαστή, έχοντας την κυριότητα και διαχείριση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αποκλειστικά και μόνο η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. μπορεί να εκτελέσει το εν λόγω έργο, γι’ αυτό και η εκτέλεση του έργου «Ηλεκτροδότηση νήσου Σπιναλόγκας» γίνεται με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, απευθείας στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Ζερβός γνωστοποίησε μάλιστα πως η αντίστοιχη μελέτη για την υδροδότηση εκπονείται από τη ΔΕΥΑΑΝ και σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί, έχοντας χρηματοδότηση από τον ίδιο κωδικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News