Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Εκτός από λόγια και εξαγγελίες ζητούμε ενέργειες

Λασίθι
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Εκτός από λόγια και εξαγγελίες ζητούμε ενέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υφυπουργός Υγείας και υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, κατά την επίσκεψή της στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεσμεύτηκε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση για την δημιουργία κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και στην Κρήτη - Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων κάνει λόγο για λόγια και εξαγγελίες που συνήθως δεν γίνονται πράξη.

«Εκτός από λόγια και εξαγγελίες, ζητούμε να υπάρξουν το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας στην περιοχή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Την Παρασκευή 15 Απριλίου επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, τον ξενώνα "Αγάπη" και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λασιθίου η υφυπουργός υγείας - υπεύθυνη για την ψυχική υγεία - κ. Ζ. Ράπτη.

Κατά την επίσκεψη της στο ΓΝΑΝ υπήρξε ολιγόλεπτη συνάντηση με εκπρόσωπο του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Από την πλευρά του συλλόγου επισημάνθηκε ότι διαχρονικά το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας αντιμετωπίζεται από τις εκάστοτε διοικήσεις του Νοσοκομείου ως δεξαμενή προσωπικού για να μπαλώνονται κενά στο ΓΝΑΝ, χωρίς να εκτιμάται η σημαντική δουλειά που γίνεται στο ΚΨΥ για τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλο το νομό Λασιθίου και χωρίς να υπολογίζονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του ΚΨΥ από τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού.

Επίσης επισημάνθηκε η υποστελέχωση του ξενώνα «Αγάπη» που φιλοξενεί οκτώ ασθενείς με μόλις πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, με μια επιμελήτρια γενικών καθηκόντων και μια εργοθεραπεύτρια, ενώ από τη ΔΥΠΕ ασκούνται πιέσεις να γίνουν δεκτοί ακόμη δύο ασθενείς.

Από την κ. Ράπτη ζητήθηκε να υπάρξει παρέμβαση ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με επικουρικό προσωπικό και να προχωρήσει η προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

Επισημάνθηκε επίσης ότι σε ΚΨΥ, ξενώνα και Νοσοκομείο υπάρχει πλέον μόνο ένας ψυχίατρος, ενώ πριν ένα χρόνο υπήρχαν τρεις, και ζητήθηκε να υπάρξουν σχετικές προκηρύξεις για ψυχιάτρους.

Από την υφυπουργό δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απάντηση, ενώ στη συνέχεια στις δηλώσεις της στα ΜΜΕ ανέφερε ότι η προκήρυξη των 4000 μόνιμων νοσηλευτών θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα (αυτό το ακούμε εδώ και 18 μήνες) και ότι θα προχωρήσει το έργο της δημιουργίας ψυχιατρικής κλινικής στο ΓΝΑΝ (αυτό το ακούμε εδώ και 8 χρόνια).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου περιλαμβανόταν ως βασικός στόχος στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας 2014-2020 της 7ης ΥΠΕ, χωρίς να έχει προχωρήσει καθόλου επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια, αφού για το κατασκευαστικό σκέλος έχουν υποβληθεί δύο φορές προτάσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, χωρίς έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο.

Επίσης στο σκέλος της στελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει προχωρήσει τίποτα αφού δεν έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Υγείας η πρόταση τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας με δημιουργία τριών επιπλέον οργανικών θέσεων ψυχιάτρων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου (απόφαση ΔΣ διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου 9/13-8-2020), ούτε έχει γίνει προκήρυξη μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για ψυχιατρική κλινική (σε περιπτώσεις στελέχωσης ψυχιατρικών κλινικών στις προκηρύξεις υπάρχει ειδική αναφορά στις προκηρύξεις).

Συνεπώς εκτός από λόγια και εξαγγελίες, ζητούμε να υπάρξουν το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας στην περιοχή μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News