Ιεράπετρα: Πώς η έλλειψη ασθενοφόρου οδήγησε στη λύση της... καρότσας (βίντεο)

Κρήτη
Ιεράπετρα: Πώς η έλλειψη ασθενοφόρου οδήγησε στη λύση της... καρότσας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ντροπή από τις τριτοκοσμικές εικόνες έκαναν λόγο οι συγγενείς του 84χρονου, που μεταφέρθηκε με φορτηγάκι στο νοσοκομείο Ιεράπετρας
  • Η απίστευτη ταλαιπωρία του 84χρονου από την Γρα Λυγιά
  • Η έλλειψη ασθενοφόρου οδήγησε στην λύση του φορτηγού
  • Το πρόβλημα των διακομιδών τέθηκε και στην Μίνα Γκάγκα
  • Εικόνες ντροπής, καταγράφηκαν στην Ιεράπετρα το Σάββατο, 9 Απριλίου και είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, 10 Απριλίου, όταν κατάκοιτος ασθενής προκειμένου να μεταφερθεί από το νοσοκομείο στο σπίτι του, τοποθετήθηκε πάνω σε ένα στρώμα στην καρότσα αγροτικού οχήματος.

    Ειδικότερα, μέσα σε μια καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου και πάνω σε ένα πρόχειρο στρώμα στην Ελλάδα του 2022 μετέφεραν κάτοικοι της Ιεράπετρας τον 84χρονο κατάκοιτο συγγενή τους από το νοσοκομείο προς το σπίτι, φέρνοντας στο φως τριτοκοσμικές εικόνες και τη ντροπή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Διαβάστε επίσης ⇒

    Ιεράπετρα: Τριτοκοσμικές εικόνες – Αγροτικό αυτοκίνητο μετατρέπεται σε ασθενοφόρο για την μεταφορά ασθενούς

    Για τις εικόνες αυτές και για την αγωνία που βίωσαν μίλησαν οι συγγενείς του 84χρονου στο neakriti.gr. Ειδικότερα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο ασφαλείς είναι τέτοιες μετακινήσεις, τονίζοντας ότι αν δεν βρεθεί λύση, οι ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν σε μια γωνιά εγκαταλελειμμένοι.

    «Νιώθουμε πολίτες τρίτης κατηγορίας», εξηγούν οι αγανακτισμένοι συγγενείς του, ενώ τονίζουν πως αν δεν μπορούσαν οι ίδιοι να βρουν αυτό τον πρόχειρο τρόπο για να μετακινηθεί ο άνθρωπός τους, το πιθανότερο θα ήταν να μείνει σε μια γωνιά εγκαταλειμμένος.

    Υπενθυμίζεται πως ο 84χρονος Τηλέμαχος Δαγαλάκης από τη Γρα Λυγιά που τα τελευταία χρόνια είναι κατάκοιτος μετά από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις στα ισχία μεταφέρθηκε εσπευσμένα το πρωί του Σαββάτου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας προκειμένου οι γιατροί να τον βοηθήσουν, καθώς τα σημάδια της κατάκλισης είχαν κάνει αισθητή την παρουσίας τους και ανησύχησαν τους συγγενείς του.

    Ο ασθενής μετά από δύο ώρες κρίθηκε ότι μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με συγκεκριμένες οδηγίες, όμως το ασθενοφόρο που τον είχε μεταφέρει, δεν προβλεπόταν να κάνει αυτή τη διακομιδή.

    Ο αγώνας για να… βρεθεί λύση

    Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες να βρεθεί λύση, τελικά αυτή δεν βρέθηκε ποτέ ούτε και από το νοσοκομείο Σητείας που διαθέτει ασθενοφόρο για τις δευτερογενείς διακομιδές και που μέχρι να εξοπλιστούν όλα τα νοσοκομεία με ασθενοφόρο, έχει επιφορτιστεί με την διακομιδή από όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου και ο κ. Τηλέμαχος καθώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετακινηθεί με ΙΧ όχημα, τοποθετήθηκε πάνω σε στρώμα μέσα στην καρότσα του αγροτικού για να επιστρέψει  στο σπίτι του.

    Οι δευτερογενείς διακομιδές είχαν τεθεί, ως πρόβλημα και κατά την επίσκεψη στην περιοχή της υφυπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα όπου η διοικήτρια της ΥΠΕ είχε ενημερώσει ότι θα αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη δρομολογούνται εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα που θα αφορούν στο σύνολό τους τα νοσοκομεία  του νησιού.

    Πάντως και παρά τις όποιες εξελίξεις μεθοδεύονται, η εικόνα ενός ακόμη ασθενή πάνω σε αγροτικά οχήματα να μεταφέρεται προσιδιάζει σε εικόνες πέρα από τριτοκοσμικές που απαιτούν λύσεις και που παρά την όποια ευαισθησία διατυπώνεται από το ΕΚΑΒ που εδώ και ένα χρόνο δεν φέρει την ευθύνη αυτών των μετακινήσεων, απαιτεί  συγκεκριμένο σχεδιασμό και μόνιμες λύσεις, ειδικά για περιοχές της ενδοχώρας του νησιού.

    Ακολουθεί το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Νίκου Πετάση και Ράνιας Μωραΐτη που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News