Λασίθι: Η ξεχωριστή ομορφιά της ανατολικής Κρήτης

Κρήτη
Λασίθι: Η ξεχωριστή ομορφιά της ανατολικής Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιο εντυπωσιακές όψεις της Κρήτης ξεδιπλώνονται στο Λασίθι, είτε μιλάμε για τον Άγιο Νικόλαο με την πανέμορφη λίμνη του και την κοσμοπολίτικη Ελούντα, είτε για τα γραφικά ορεινά και παραθαλάσσια χωριά

Θάλασσα, βουνό, εντυπωσιακά φαράγγια, κατάφυτα οροπέδια καθώς και αστικά κέντρα, καθένα εκ των οποίων έχει το δικό του, ιδιαίτερο χρώμα (Αγιος Νικόλαος, Σητεία, Ιεράπετρα) και γραφικά χωριά. Και σύγχρονο lifestyle (Ελούντα) και ζωή απομονωμένη και ήσυχη σε γραφικές γωνιές όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει αρκετές δεκαετίες πριν. Και εκτεταμένες παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους και πολυτελή ξενοδοχεία και μια λιμνοθάλασσα (Βουλισμένη Αγίου Νικολάου) και ένα νησί μοναδικό σε όλη τη χώρα λόγω της συγκλονιστικής ιστορίας του (Σπιναλόγκα).

Ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης σάς περιμένει πίσω από κάθε στροφή δρόμου στον ανατολικότερο νομό της Κρήτης.

Πως προκύπτει το όνομα «Λασίθι»

Η αρχαιότερη γνωστή γραπτή μνεία του τοπωνυμίου Lasithi απαντάται στην Carta Concessionis, το έγγραφο του 1211 με το οποίο οι Ενετοί, κυρίαρχοι πλέον της Κρήτης, μοίραζαν τα κατακτημένα εδάφη σε συμπατριώτες τους, οι οποίοι αποκτούσαν φέουδα στο νησί με αντάλλαγμα την αφοσίωσή τους στη Γαληνοτάτη.

Στην κοσμοϊστορική Ελούντα

Οι Ενετοί, που έδιναν πάντα μεγάλη σημασία στο θαλάσσιο εμπόριο, αξιοποίησαν το εξαιρετικό φυσικό λιμάνι και ταυτόχρονα έφτιαξαν αλυκές στα αβαθή νερά της Ελούντας γιατί το εμπόριο αλατιού ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρο την εποχή εκείνη.

Επειδή παρά την κυριαρχία των Ενετών στη Μεσόγειο, η πειρατική απειλή δεν είχε πάψει να υφίσταται και για να εξασφαλίσουν την άμυνα τους απέναντι στους Τούρκους, οι Ενετοί φρόντισαν να οχυρώσουν τη νησίδα Σπιναλόγκα το 1579 για να βελτιώσουν την ασφάλεια του λιμανιού και γενικότερα του κόλπου της Ελούντας.

Το φρούριο στη Σπιναλόγκα με τα 35 κανόνια του ήταν τόσο καλά φτιαγμένο που παρέμεινε στα χέρια των Ενετών μέχρι το 1715, παρόλο που η Κρήτη είχε καταληφθεί από τους Τούρκους σχεδόν 70 χρόνια νωρίτερα. Οι Ενετοί παρέδωσαν τη Σπιναλόγκα στους Τούρκους μόνο όταν πείστηκαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ανακαταλάβουν την Κρήτη.

Η Ελούντα στην Τουρκοκρατία δεν συνεχίζει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς όμως να ερημώσει. Οι ενετικες αλυκές εξακολουθούν να είναι πηγή εισοδήματος και προσελκύουν εργάτες από γειτονικά χωριά, όπως η Φουρνή, που κατοίκησαν στα χωριά Πάνω Ελούντα, Κάτω Ελούντα και Μαυρικιανό.

Ο καιρός

Η Ιεράπετρα είναι η νοτιότερη πόλη της Ελλάδας, και αυτό φαίνεται και στο ζεστό κλίμα της (είναι και η θερμότερη πόλη στην Ελλάδα) και στην αίσθηση που αποπνέει όταν περπατήσεις στο παραλιακό μέτωπο και στις γειτονιές με τα χαμηλά σπίτια.

Όλα συνδυάζονται με έναν μοναδικό τρόπο στο Λασίθι

Κοσμοπολίτικα θέρετρα, χωριά ξεχασμένα στο χρόνο, μυθικά σπήλαια, μινωικά ανάκτορα, εντυπωσιακά φαράγγια, φοινικοδάση και εξωτικές παραλίες. Όλα συνδυάζονται με έναν μοναδικό τρόπο στο Λασίθι, έναν προορισμό που μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να περάσει καλά και αυτόν που επιθυμεί διακοπές με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα σε πολυτελή ξενοδοχεία με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αλλά κι εκείνον που αναζητά την πολυτέλεια της απομόνωσης σε γραφικές και ήσυχες γωνιές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News