Χρυσή: Τέλος στις ορδές των τουριστών για να σωθεί το Γαϊδουρονήσι (εικόνες)

Κρήτη
Χρυσή: Τέλος στις ορδές των τουριστών για να σωθεί το Γαϊδουρονήσι (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδόθηκε σχέδιο δράσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής, σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2022

Μια νέα τουριστική πραγματικότητα καλείται να αφομοιώσει η Ιεράπετρα, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια την πιο ενδιαφέρουσα αναδυόμενη τουριστική αγορά της Ελλάδας, καθώς είχε εκτός των άλλων καταφέρει να καθιερώσει τη σμαραγδένια νήσο Χρυσή ως ένα φυσιολατρικό προορισμό, που συμπεριελάμβαναν όλα τα τουριστικά πρακτορεία, στις ημερήσιες κρουαζιέρες που πρότειναν για τους πελάτες τους. 

Το σχέδιο Δράσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής που απειλούνταν από τον ανθρώπινο παράγοντα, αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ από το επερχόμενο καλοκαίρι, καθώς εκδόθηκε και μπορεί άμεσα να εκτελεστεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σχετικά με τον περιορισμό της αποβίβασης και της παραμονής στην ενδοχώρα της Χρυσής, στα πλαίσια εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (Natura 2000), όπως πρότεινε η επιτροπή των επιστημόνων, που εκπόνησαν αυτό το σχέδιο.

Μια μέρα πριν την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του σχεδίου δράσης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το επίμαχο σχέδιο, το οποίο υπογράφει η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, όπου μεταξύ άλλων, περιγράφεται το πλαίσιο με το οποίο θα πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι οι επισκέψεις.

Όπως είχε δημοσιευτεί από την πρώτη στιγμή, η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής γίνεται αυτούσια δεκτή και απαγορεύεται, πλέον, η αποβίβαση επισκεπτών πάνω στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα ημερόπλοια να κάνουν τον περίπλου του νησιού με στάσεις κοντά στις γνωστές παραλίες, ώστε να κάνουν το μπάνιο τους οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες. 

Εικάζεται ότι η Ιεράπετρα δεν θα απουσιάζει σαν τουριστικός προορισμός από το πρόγραμμα των ημερήσιων εκδρομών των τουριστικών πρακτορείων που τις οργανώνουν από όλη την Κρήτη. Αυτή η ημερήσια εκδρομή υπήρχε στην ατζέντα των τουριστικών γραφείων πριν αναπτυχθεί η ημερήσια κρουαζιέρα στη νήσο Χρυσή και αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι, μέχρι να επιτευχθεί η ανάταξη και η σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής, η οποία συστηματικά υποβαθμιζόταν τα τελευταία χρόνια απειλώντας με καταστροφή το ονομαστό και προστατευόμενο κεδροδάσος εξαιτίας των υπεράριθμων επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Τι αναφέρει η απόφαση 

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2022 και συγκεκριμένα από 1η Μαίου 2022 έως 31 η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου:

  • Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (στα αγκυροβόλια) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α” 92)].
  • Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ” 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
  • Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της ΚΥΑ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, η οποία είχε εκδοθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από καθυστέρηση ετών μετά και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το ίδιο θέμα που χρονολογείται από το 2017.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News