Ιεράπετρα - Οργή αγροτών: Τα κοπάδια έφτασαν μέχρι τις παρυφές των οικισμών - Ζητούν την απομάκρυνσή τους

Λασίθι
Ιεράπετρα - Οργή αγροτών: Τα κοπάδια έφτασαν μέχρι τις παρυφές των οικισμών - Ζητούν την απομάκρυνσή τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απώλειες των ελαιοπαραγωγών εφέτος ήταν πάρα πολύ μεγάλες, καθώς όταν έφτασε η ώρα της συγκομιδής της ελιάς, σε όποια λιόφυτα είχαν μπει τα αιγοπρόβατα, οι ελαιοπαραγωγοί βρήκαν ελιές μόνο στις ψηλές κορυφές των ελαιόδεντρων

Η συνεχιζόμενη εισβολή των κοπαδιών συγκεκριμένων κτηνοτρόφων στις παρυφές των οικισμών και στην περίμετρο του αστικού ιστού της Ιεράπετρας, όπου σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΑΠ), έχει οριστεί η αγροτική ζώνη, ενώ η κτηνοτροφική ζώνη βρίσκεται στους ημιορεινούς και ορεινούς όγκους της περιοχής, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και συχνές καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να επιβάλουν τους Νόμους που υπάρχουν, αλλά συνήθως καταστρατηγούνται.

Η αναγκαστική εγκατάλειψη των αμπελώνων, των ελαιώνων και των διάφορων δενδρωδών καλλιεργειών, στις τοπικές κοινότητες Καλαμαύκας, Καβουσίου, Κάτω Χωριού, καθώς και στον οικισμό Σταυρός η Καπίστρι, είναι διακριτή τα τελευταία χρόνια και οι αντιδικίες μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων, πολλές φορές καταλήγουν στα δικαστήρια.

Μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές και στα αγροτικά εφόδια, αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά και αποτελεσματικά τους κτηνοτρόφους που έχουν μεγαλώσει τα κοπάδια τους ανεβάζοντας σε μεγάλα ύψη το κόστος της διατήρησης τους σε ένα καλό επίπεδο ευζωίας, ορισμένοι κτηνοτρόφοι επέλεξαν τον εύκολο αλλά με ποικίλες αντιδράσεις δρόμο, της εισβολής στην αγροτική ζώνη, όπου εκτός από τη χαμηλή βλάστηση λόγω των πολλών βροχών εφέτος, τα αιγοπρόβατα τρώνε και τα δέντρα από τα οποία ο αγρότης περιμένει να ανθίσουν, να καρποδέσουν και να του δώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να μπορέσει να ζήσει την οικογένεια του.

Η πρακτική αυτή ορισμένων κτηνοτρόφων, πέρα από τους ηθικούς κανόνες του σεβασμού που θα έπρεπε να υπάρχει, μεταξύ των παραγωγικών κλάδων του πρωτογενή τομέα, παραβιάζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, με αποτέλεσμα όλοι να κατηγορούν συλλήβδην το σύνολο των κτηνοτρόφων, ακόμα και εκείνους που δεν θέλουν να λειτουργούν παραβατικά εις βάρος των αγροτών.

Οι απώλειες των ελαιοπαραγωγών για παράδειγμα εφέτος ήταν πάρα πολύ μεγάλες, καθώς όταν έφτασε η ώρα της συγκομιδής της ελιάς, σε όποια λιόφυτα είχαν μπει τα αιγοπρόβατα, οι ελαιοπαραγωγοί βρήκαν ελιές μόνο στις ψηλές κορυφές των ελαιόδεντρων. Όλα τα χαμηλά μέρη των ελαιόδεντρων  μαζί με τους καρπούς είχαν γίνει ζωοτροφή.

Το πρωί της Τετάρτης δεχτήκαμε δεκάδες καταγγελίες, από τις περιοχές της Καλαμαύκας, του Κάτω Χωριού και της Ιεράπετρας από αγρότες που έβλεπαν τα κοπάδια δίπλα από τα λιόφυτα και από τα σπίτια τους. Μέχρι και στη θέση Περιστεράς Ιεράπετρας έφτασαν τα αιγοπρόβατα λίγα μέτρα μακριά από την ακτή, για να βοσκήσουν ανάμεσα στα ξενοδοχεία, στα σπίτια, στα θερμοκήπια και στα λιόφυτα.

Στο Κάτω Χωριό πολλές διαμαρτυρίες δέχτηκε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάτω Χωριού κ. Λάκης Πυργιωτάκης καθώς τα κοπάδια είχαν φτάσει μέχρι τη σιδερένια Καμάρα, για να βοσκήσουν μέσα στα λιόφυτα και ανάμεσα σε θερμοκήπια και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται πάνω στον επαρχιακό δρόμο.

Τα παράπονα των αγροτών είναι πολύ συχνά

«Έχω μιλήσει πολλές φορές με τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας και τους έχω ζητήσει να σέβονται τις αγροτικές καλλιέργειες και να μην κατεβάζουν τα αιγοπρόβατα τους στην αγροτική ζώνη και γύρω η μέσα στους οικισμούς. Υπάρχει εφέτος ειδικά, αρκετή χορτονομή στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους, εκεί όπου έχει οριστεί η κτηνοτροφική ζώνη, όπου μπορούν ελεύθερα να βόσκουν τα κοπάδια τους.

Οι ζημιές και τα παράπονα των αγροτών μας είναι πολύ συχνά. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση και αν επαναληφθούν αυτά που μας καταγγέλθηκαν εχθές, θα γίνουν μηνύσεις στους κτηνοτρόφους που δεν θα σεβαστούν τον ιδρώτα των αγροτών της περιοχής μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάτω Χωριού κ. Λάκης Πυργιωτάκης.

Μετά τις καλοκαιρινές διαμαρτυρίες των αγροτών της Καλαμαύκας για τις αγροζημιές που είχαν προκαλέσει σε αμπέλια και ελαιώνες τα κοπάδια κτηνοτρόφου της περιοχής, καμία βελτίωση της κατάστασης δεν έχει υπάρξει από τότε μέχρι σήμερα, ενώ οι κάτοικοι του χωριού αναζητούν νομική οδό, προκειμένου να διεκδικήσουν μέσω της Δικαιοσύνης, τη διοικητική αποβολή του βοσκού από την περιοχή.

«Καμία θετική εξέλιξη στο πρόβλημα»

«Δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγροτική κοινωνία του χωριού μας, μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις του καλοκαιριού. Σήμερα ακόμα , συνεχίζουμε να βρίσκουμε τα κοπάδια των αιγοπροβάτων μέσα στα αμπέλια στη θέση Σκυφιά, μέχρι στα λιόφυτα που φτάνουν έως και το βόρειο τμήμα του οικισμού της Μακρυλιάς, όπου φυσικά καταστρέφουν ότι βρούν μπροστά τους. Για το λόγο αυτό και στο δικό μας χωριό, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απογοητευτεί πλέον, έχουν νικηθεί από την ασυδοσία και έχουν ξεγράψει την περιουσία των γονιών και των παππούδων τους, εγκαταλείποντας την στο έλεος των βοσκών», μας είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας κ. Μανόλης Γαρεφαλάκης.

Ωστόσο το μεσημέρι της Τετάρτης έγιναν σχετικές καταγγελίες στο Τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας, στη Δημοτική Αστυνομία και στην αντιδήμαρχο καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News