Λασίθι

Άγιος Νικόλαος: Σε τροχιά υλοποίησης η κατασκευή έργων ύδρευσης σε 11 τουριστικές περιοχές

Λύση στο θέμα της υδροδότησης σε Ελούντα και άλλες 10 τουριστικές περιοχές, αναμένεται να δοθεί μετά την διάθεση της μελέτης στο Δήμο Αγίου Νικολάου - Αναμένεται η ΑΕΠΟ ενώ ξεκινούν ενέργειες και για την χρηματοδήτηση του έργου

Τη διάθεση της Μελέτης των Τοπογραφικών Εργασιών, των Υδραυλικών Μελετών, και των Τευχών Δημοπράτησης στο Δήμο Αγίου Νικολάου, κατόπιν αιτήματός του, για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Κατασκευή Αγωγών Προσαγωγής Νερού στις Τουριστικές Περιοχές Σίσι, Μίλατος, Ελούντα στη Νεάπολη και στους Οικισμούς Βραχάσι, Νικηθιανά, Λίμνες, Χουμεριάκος, Μέσα-Έξω Λακκώνια, Κριτσά του Ν. Λασιθίου από το φράγμα Αποσελέμη»,  αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται πως σε σχετικό αίτημα του ο δήμος Αγίου Νικολάου, είχε αναφέρει ότι μέχρι μέχρι σήμερα μόνο η πόλη του Αγ. Νικολάου υδρεύεται από το φράγμα Αποσελέμη μέσω της δεξαμενής Δ6 που βρίσκεται στην περιοχή Χουμεριάκου. Με τα συμπληρωματικά έργα προβλέπεται να υδροδοτηθούν οι τουριστικές περιοχές: Ελούντας, Μικάτου, Σισίου, Πλάκας και οι οικισμοί Φουρνής, Καστελλίου, Λιμνών, Χουμεριάκου, Κριτσάς, Λακωνίων όπως και η πόλη της Νεάπολης.

Οι περιοχές μαστίζονται από την υποβαθμισμένη, σε αρκετές περιπτώσεις, ποιότητα πόσιμου νερού λόγω υφαλμύρινσης των λειτουργούντων γεωτρήσεω, την γήρανση των υποδομών ύδρευσης και λόγω μικρής διατομής υφισταμένων πεπαλαιωμένων δικτύων.

Σύμφωνα με τον Δήμο η τουριστική ανάπτυξη και η δυναμική των ανωτέρω περιοχών περιορίζεται επειδή το υδατικό ισοζύγιο αδυνατεί να καλύψει τις αυξανόμενες με ραγδαίο ρυθμό επενδύσεις τις οποίες τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μελέτης. Επίσης, σημειώνει ότι η υλοποίηση των δικτύων αυτών θα λύσει το πρόβλημα στηρίζοντας και τη νέα μεγάλη επένδυση της MIRUM HELAS AE στην περιοχή, που έχει ήδη ενταχθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα.

Μετά την διάθεση της μελέτης, σύμφωνα με το Υπουργείο οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση του έργου βαρύνουν αποκλειστικά τον Δήμο Αγ. Νικολάου.

Σε επαφή που ειχαμε με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, αναφερόμενος στο θέμα και στις ενέργειες που αναμένεται να γίνουν για την επίλυσή του τόνισε πως : «πάμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα σχετικά με την υδροδότηση των περιοχών αυτών. Θα αναζητήσουμε την έκδοση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ενώ παράλληλα θα κινηθούν οι ενέργειες για την χρηματοδότηση του έργου. Πρόκειται για δράσεις γύρω απο το θέμα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια