Οροπέδιο Λασιθίου: 140 κτηνοτρόφοι αποκλεισμένοι από τα ποιμνιοστάσια τους

Κρήτη
Οροπέδιο Λασιθίου: 140 κτηνοτρόφοι αποκλεισμένοι από τα ποιμνιοστάσια τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγανάκτηση από κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις μάντρες που στεγάζουν τα κοπάδια τους, λόγω των κλειστών από το χιόνι δρόμων - Τι αναφέρει ο δήμαρχος

Μεγάλος ο προβληματισμός και η αγανάκτηση για 140 κτηνοτρόφους οι οποίοι ακόμη δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους λόγω των κλειστών από το χιόνι δρόμων.

Διαβάστε επίσης:

Οδοιπορικό σε Οροπέδιο, Αρχάνες, Βιάννο, Αγία Βαρβάρα και Αρκαλοχώρι (εικόνες, βίντεο)

Στεφανάκης: Καταγγελία δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου για τους «ασυνείδητους με τα θηρία 4Χ4»

Αν και οι επαρχιακές οδοί του Οροπεδίου Λασιθίου είναι ανοιχτές, δεν ισχύει το ίδιο για τους δρόμους που οδηγούν προς τα ποιμνιοστάσια.

Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απουσία τους από τις μάντρες είναι μεγάλα, καθώς τα ζώα μένουν χωρίς τροφή και νερό για μέρες, μέσα σε πολικές θερμοκρασίες.

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί στους παραγωγούς ο μεγάλος όγκος χιονιού που έχει μαζευτεί στις σκεπές των υπόστεγων τους, με τους ίδιους να εξηγούν ότι είναι πιθανό τοίχοι και στέγες να έχουν υποχωρήσει υπό το επιπρόσθετο βάρος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται στα χωριά Πλατί, Καμινάκι, Μέσα Λασίθι και Άγιο Κωνσταντίνο.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Στεφανάκης αναφέρει ότι ο δημοτικός μηχανισμός κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανοίξουν οι δρόμοι προς τις μάντρες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Νωρίτερα ο Κτηνοτροφικό σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου, σε ανακοίνωση του αναφορικά με το θέμα σημείωσε τα κάτωθι:

Ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου απαρτίζεται από περίπου 200 κτηνοτρόφους  και εκπροσωπεί τους  κτηνοτρόφους στα θέματα που τους απασχολούν με αφορμή το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ που ωραιοποιεί τα πράγματα στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και διαστρεβλώνει την κατάσταση της πραγματικής εικόνας. Σας ενημερώνουμε ότι για πέμπτη ημέρα που οι κτηνοτρόφοι στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου προσπαθούν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις τους από μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια. Άλλοι είναι εγκλωβισμένοι εκεί προσπαθώντας με αντίξοες συνθήκες να ταΐσουν τα ζώα τους και να αποκομίσουν το γάλα (ορισμένοι από αυτούς χύνουν το γάλα καθώς είναι αδύνατη η μεταφορά στον ψύκτη), στο σύνολο των εγκαταστάσεων ούτε μια βοήθεια δεν έχει υπάρξει και καθόλου ενημέρωση.  Για το σχεδιασμό του Δήμου παρά του ότι μέλος του Δ.Σ. του κτηνοτροφικού συλλόγου έχει κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον ίδιο το δήμαρχο αλλά μάταια αφού δεν του σηκώνει το τηλέφωνο. Μέσω της διαύγειας ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει δεσμεύσει και συμβασιοποιήσει  ένα μεγάλο ποσό  για τους εκχιονισμούς τα οποία είναι χρήματα των δημοτών και όχι του Δημάρχου, παρόλα αυτά κάποιοι συνάδελφοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν καθόλου τις ζωικές εγκαταστάσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν πολλά νεκρά ζώα που συνεπάγεται  μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο.

Αντιθέτως βλέπουμε ο Δήμος να έχει νοικιάσει τέσσερα τζιπ πολυτελείας όπου κινούνται στον περιφερειακό δρόμο του δήμου ενώ πολλοί συνάδελφοι μας δεν μπορούν να πάνε στην δουλειά τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Δήμος οροπεδίου Λασιθίου είχε κηρυχθεί πέρυσι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου έλαβε το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ από την πολιτεία για αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση της οδοποιίας. Δεν φτιάχτηκε κανένας δρόμος που πλήγηκε από την περσινή νεροποντή με αποτέλεσμα το καλοκαίρι πάλι κάποιοι συνάδελφοι να κινδυνέψει η ζωή τους και να πληρώσουν οι ίδιοι για την αποκατάσταση των δρόμων ενώ ήταν ευθύνη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Ο δήμαρχος έως σήμερα δεν έχει δώσει καμιά σημασία στον κτηνοτροφικό κλάδο ούτε τον χειμώνα, ούτε το καλοκαίρι. Μεταφέρουμε την αγανάκτησή μας γιατί η κατάσταση του κτηνοτροφικού κλάδου στο οροπέδιο Λασιθίου μετά και την τωρινή κακοκαιρία έχει γίνει πλέον επικίνδυνη και απαράδεκτη από πλευράς της δημοτικής αρχής.

Ποιος δημοσιογράφος πήγε στον Δήμο και έβγαλε φωτογραφία μια ροζ καρέκλα και ένα ράντζο στο γραφείο του δημάρχου μεταφέροντας εντυπώσεις ότι ο δήμαρχος μένει ξάγρυπνος για να μας υπηρετεί ενώ αν πήγαινε πεντακόσια με χίλια μέτρα θα έβλεπε την πραγματικότητα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Ο κτηνοτροφικό κλάδος συνεισφέρει στην οικονομία του Δήμου και του κράτους καθώς οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν τέλη βόσκησης, δημοτικά τέλη και άλλους φόρους και παρόλη την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο χώρος  λόγω αύξησης των τιμών και του κόστους διαβίωσης απαιτεί σεβασμό σαν επαγγελματίας και σαν δημότης και δεν ανέχεται άλλες φανφάρες και κοροϊδία για να χαϊδεύουν και να κερδίζουν εντυπώσεις κάποιοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News