Κακοκαιρία «Ελπίς»: Καλοδεχούμενο το χιόνι στην ορεινή Ιεράπετρα και το Μιραμπέλλο

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Καλοδεχούμενο το χιόνι στην ορεινή Ιεράπετρα και το Μιραμπέλλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδρομή από την Πρίνα Μεραμπέλλου προς την Καλαμαύκα Ιεράπετρας είναι στολισμένη με πανέμορφες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί στο σμίξιμο του λευκού επισκέπτη με το πράσινο

Ξεχνώντας τις όποιες δυσκολίες στις μετακινήσεις προκάλεσε η πρώτη μέρα των χιονοπτώσεων στις ορεινές τοπικές κοινότητες της Ιεράπετρας και του Μεραμπέλλου, οι κάτοικοι των χωριών που έχουν χιονιστεί, εκφράζουν την ικανοποίηση τους γνωρίζοντας το πόσο ευεργετικός είναι ο «λευκός επισκέπτης» για τον πρωτογενή τομέα, τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα  και την εξαφάνιση των βλαβερών εντόμων όπως είναι ο δάκος, τα κουνούπια και η Tuta Absolouta. 

«Πράγματι το χιόνι είναι καλοδεχούμενο. Αλλά υπάρχουν σημεία όπως το Σελάκανο και τη Θρυπτή, όπου έχει παγώσει το χιόνι και το οδόστρωμα είναι ολισθηρό με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.Αργά το βράδυ της Κυριακής είχαμε μια σύγκρουση τριών αυτοκινήτων στη θέση Σχίστρα μεταξύ Μαλλών και Σελάκανου, όπου εμείς οι εθελοντές της Λέσχης Αυτοκινήτων 4Χ4 κληθήκαμε να παρέμβουμε , να ξεκολλήσουμε τα αυτοκίνητα από τον πάγο και να ανοίξουμε το δρόμο στον οποίο έπρεπε να κινούνται τα αυτοκίνητα μόνο με αλυσίδες», μας είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Λέσχης 4Χ4 Γιάννης Σταυρακάκης, λίγο πρίν η Δημοτική Αστυνομία υποχρεωθεί να απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων προς τον οικισμό της Θρυπτής λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

ο κ. Γιάννης Σταυρακάκης 

Ανεβαίνοντας το μεσημέρι της Δευτέρας με το συνεργείο της Κρήτη TV προς την Πρίνα Μεραμπέλλου συναντήσαμε το πρώτο χιόνι στους Μεσελέρους , όπου το είχε στρώσει  από το βράδυ της Κυριακής. 

Λίγο βορειότερα στη χιονισμένη Πρίνα, μετά τον πρωινό παγετό που δυσκόλεψε την έξοδο των κατοίκων προς τις δουλειές τους συναντήσαμε τον μελισσοκόμο κ Μανόλη Καπαράκη, ο οποίος δεν κρύβει τη χαρά του για το χιόνι που πέφτει πρώτη φορά εφέτος στο χωριό του.

Ο κ. Μαν. Καπαράκης

«Και όμως υπάρχει ελπίδα», μας λέει ο κ  Καπαράκης.

«Η Ελπίδα μας επισκέφτηκε και μας έριξε το πρώτο χιόνι που εμείς το θεωρούμε ευλογία. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα για εμάς που ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα. Στην πρώτη φάση της Ελπίδας δεν είχαμε προβλήματα . Οι δρόμοι είναι ανοικτοί και ο κόσμος που μένει στο χωριό είναι προετοιμασμένος αν η δεύτερη φάση είναι εντονότερη και μας κάνει περισσότερο χιόνι», καταλήγει ο κ Καπαράκης. 

Η διαδρομή  μας από την Πρίνα Μεραμπέλλου προς την Καλαμαύκα Ιεράπετρας  είναι στολισμένη με πανέμορφες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί στο σμίξιμο του λευκού επισκέπτη με το πράσινο. 

Στο μέσον της διαδρομής συναντούμε τον κ. Αγαπητό Λεγάκη με καταγωγή από τη χιονισμένη Άνδρο, ο οποίος μένει στην Ιεράπετρα, και αποφάσισε να φέρει  στο χιόνι τον γιο του τον Γιάννη που ήθελε να παίξουν χιονοπόλεμο. Με την άδεια τους καταγράψαμε τον χιονοπόλεμο πατέρα- γιου, ο οποίος έληξε ισόπαλος. 

«Μετά το μάθημα του μικρού Γιαννάκη, είπαμε να έρθουμε μια βόλτα μέχρι τη χιονισμένη Καλαμαύκα  για παιχνίδι. Είναι η πρώτη φορά που χιονίζει φέτος κοντά στην Ιεράπετρα και δε μπορούσαμε να αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη αυτή η ευκαιρία που μας δόθηκε να χαρούμε μαζί με το παιδί το χιόνι», μας είπε ο κ Αγαπητός Λεγάκης.

Ο κ. Αγαπητός Λεγάκης

Όσο πλησιάζουμε την πανέμορφη Καλαμαύκα των ωραίων ορέων, η φύση μας συναρπάζει καθώς οι καταπληκτικές βραχομορφές με το χιόνι δημιουργούν στον επισκέπτη της ορεινής Ιεράπετρας ότι βρίσκεται  σε κάποιο χωριό των Ελβετικών άλπεων.

Στην χιονισμένη Καλαμαύκα από το πρωί έχουν ανοίξει το νερό να τρέχει στους δρόμους για να λιώσει ο πάγος και να γίνεται η κίνηση των αυτοκινήτων πιο ασφαλής. 

Στο καφενείο του χωριού οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας προσπαθούν να ζεσταθούν με ρακή και κανιάκ.

«Σήμερα δεν έχει λιομάζωμα» μας λένε . «Οι ελιές μπορούν να περιμένουν. Το χιόνι δεν θα τις πειράξει. Στα χωράφια και στα λιόφυτα θα γυρίσουμε όταν θα φτιάξει ο καιρός και  θα λιώσει το χιόνι, το οποίο είναι ευλογία για όλους μας. Το θέλουμε γιατί με αυτό θα ανοίξουν όλες οι φλέγες του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και το νερό θα φτάσει στο Φράγμα των Μπραμιανών , να γεμίσει ο ταμιευτήρας για να ποτίζεται ο κάμπος της Ιεράπετρας με τα 16.000 στρέμματα θερμοκηπίων με πρώιμα κηπευτικά».

 Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου  ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας οτι:

  1. Ο δρόμος από Πάνω Χωριό έως τη Θρυπτή είναι κλειστός.
  2. Ο δρόμος προς Σελάκανο επιχειρείται  να ανοιχτεί  με  τη βοήθεια χωματουργικού Μηχανήματος του Δήμου, προκειμένου να απεγκλωβιστούν όσοι έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Λόγω της  περαιτέρω επιδείνωσης του καιρού ο δρόμος τις επόμενες ώρες θα κλείσει. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται προς το Σελάκανο λόγω μεγάλης επικινδυνότητας να αποκλειστούν.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News