Άγιος Νικόλαος: Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται για τον φάρο Αφορεσμένου

Κρήτη
Άγιος Νικόλαος: Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται για τον φάρο Αφορεσμένου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες παρεμβάσεις συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για την αναστήλωση και αξιοποίηση του Φάρου Αφορεσμένου

Το χρονοδιάγραμμα αλλά και οι δράσεις που πρέπει ν ́ αναληφθούν για την αναστήλωση και αξιοποίηση του Φάρου στο Ακρωτήρι Αγίου Ιωάννη Αφορεσμένου που βρίσκεται πάνω από το χωριό Βρουχάς της Ελούντας, συζητήθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.

Στην εν λόγω συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, κ. Δ. Στεφανή, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, αρχιτεκτόνων κ.κ. Κ. Βακάλογλου και Γ. Ηλιάκη, καθώς και του εκπροσώπου της ομάδας μελετητών κ. Μ. Βασιλάκη.

Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται

Εξετάζεται η δυνατότητα μικρής διαμόρφωσης στα βράχια, ώστε να υπάρξει δυνατότητα εύκολης πρόσδεσης σκαφών και επίσκεψης του φάρου μέσω θαλάσσης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον επιχειρηματία κ. Γ. Λεμπιδάκη, για να συζητηθούν από κοινού θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της αναστήλωσης του φάρου καθώς και με την δυνατότητα πρόσβασης στο μνημείο (πιθανότατα από μονοπάτι ανατολικά του Αφορεσμένου – περιοχή Χωματίστρας).

Έχουν κατατεθεί πλέον όλες οι απαιτούμενες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατιστική, ηλεκτρομηχανολογικά), οι οποίες θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία Φάρων καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να προχωρήσει η αποκατάσταση του μνημείου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην πολύχρονη κωλυσιεργία των υπηρεσιών καθώς και στην προσπάθεια του δήμου, προκειμένου να σωθεί από την καταστροφή ο ιδιαίτερης αισθητικής και σπάνιας αρχιτεκτονικής φάρος.

Η ιστορία πίσω από τον φάρο του Αφορεσμένου

Ακόμα κι όταν σε όλο το νησί επικρατεί άπνοια και γαλήνη, σε εκείνο το σημείο ο άνεμος φυσάει μανιασμένα. Έτσι, στο ακρωτήρι του βόρειου Μιραμπέλλου, εκεί όπου σύμφωνα με την παράδοση, θάφτηκε ο Καϊάφας, αυτός που σταύρωσε τον Χριστό και η θάλασσα στο σημείο αυτό δεν ηρέμησε ποτέ, αργοσβήνει ο φάρος του Αφορεσμένου που κοντεύει να γίνει ένας σωρός από χαλάσματα παλεύοντας με τον χρόνο και την αλμύρα.

Ο φάρος του Αγίου Ιωάννη ή όπως ευρέως είναι γνωστός του Αφορεσμένου κατασκευάστηκε το 1864 και κάποτε εξέπεμπε φως για τα διερχόμενα πλοία. Σήμερα, αν και προστατεύεται από τον νόμο περί Αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, δυστυχώς είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News