Τραγωδία στη Σητεία: Τι δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον θάνατο των δύο ηλικιωμένων

Κρήτη
Τραγωδία στη Σητεία: Τι δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον θάνατο των δύο ηλικιωμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα οφείλεται ο θάνατος των δύο ηλικιωμένων στους Πεύκους Σητείας - Η κόρη τούς αναζητούσε στο τηλέφωνο από το πρωί της Κυριακής - Αργά το απόγευμα αντίκρυσε στο σπίτι τους γονείς της, χωρίς τις αισθήσεις τους

Το πόρισμα των ιατροδικαστών που διενήργησαν την νεκροψία νεκροτομή αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 17 Ιανουαρίου, στις σορούς των 90χρονων Θεόφιλου και Ευρύκλειας Καναβάκη, δείχνει ότι ο θάνατός τους προήλθε από δηλητηρίαση, από το μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω του ότι οι ηλικιωμένοι έπεσαν για ύπνο αφήνοντας για να ζεσταθούν  πολλά ξύλα στο τζάκι τους ενώ δεν είχαν αφήσει  κάποιο παράθυρο ανοικτό  να αερίζεται ο χώρος.

Οι δύο ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν νεκροί το απόγευμα της Κυριακής, 16 Ιανουαρίου στο σπίτι τους από την κόρη τους που τους αναζητούσε από το προηγούμενο βράδυ.

Στο οδοιπορικό της «ΝΚ» στους Πεύκους Σητείας 7 χλμ. βόρεια του Μακρύ Γιαλού, βρήκαμε την τοπική κοινωνία συγκλονισμένη από την είδηση του τραγικού θανάτου των δύο ηλικιωμένων.

«Κανείς στο χωριό μας δεν πήρε χαμπάρι ότι εκείνη τη νύχτα οι 90χρονοι συγχωριανοί μας βρισκόντουσαν σε κίνδυνο για να πάμε να τους βοηθήσουμε. Τα παιδιά τους που μένουν στον Μακρύ Γιαλό ερχόντουσαν κάθε μέρα και φρόντιζαν τους γονείς τους, ειδικά τον γέροντα που ήταν κατάκοιτος. Τον πρόσεχε και η 90χρονη σύζυγός του. Τα παιδιά τους μιλούσαν συνέχεια στο τηλέφωνο με τη μητέρα τους, αλλά το πρωί της Δευτέρας εκείνη δεν απαντούσε στις επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις.

Η κόρη της κατάλαβε ότι κάτι είχε συμβεί και πήγε στους Πεύκους με το αυτοκίνητο της. Φώναξε, χτύπησε την πόρτα του σπιτιού των γονιών της αλλά απάντηση δεν πήρε. Κάλεσε και τα άλλα δυο αδέρφια της και αποφάσισαν να παραβιάσουν την είσοδο του σπιτιού. Όταν τα παιδιά μπήκαν μέσα στο σπίτι βρήκαν τους γονείς τους νεκρούς από δηλητηρίαση λόγω της καύσης των ξύλων στο τζάκι του σπιτιού. Οι άτυχοι γέροντες είχαν και κλιματιστικό, αλλά εκείνο το βράδυ το κρύο ήταν πραγματικά τσουχτερό και άφησαν αναμμένο και το τζάκι για να ζεσταθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Μανουσάκης. 

Ο κ. Γιάννης Μανουσάκης

«Η μικρή κοινωνία των Πεύκων είναι συγκλονισμένη. Δεν περιμέναμε ότι αυτό θα συνέβαινε σε αυτό το ζευγάρι των ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού μας. ‘Όσοι χρησιμοποιούμε τα τζάκια μας γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κλείσουμε τις πόρτες και τα παράθυρα μας, αφήσουμε πολλά ξύλα στη φωτιά και μετά πέσουμε για ύπνο. Δεν είχαμε άλλα παρόμοια θανατηφόρα συμβάντα στο παρελθόν στην περιοχή μας. Όλοι σχεδόν οι ηλικιωμένοι που μένουν μόνιμα στο χωριό μας έχουν και τα κλιματιστικά τους . Κλιματιστικό είχαν και οι άτυχοι 90χρονοι αλλά το κρύο ήταν πάρα πολύ δυνατό εκείνη τη νύχτα και γι’ αυτό είχαμε αυτήν την άσχημη κατάληξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πεύκων Σητείας κ. Νίκος Λαντζανάκης.

Ο κ. Νικος Λαντζανάκης

Λίγα μέτρα πιο πέρα από το σπίτι των άτυχων ηλικιωμένων, μένει ο 85χρονος κ. Γιώργος Κουτσαντωνάκης με τη σύζυγο του Ανθούλα, αλλά ούτε κι εκείνοι κατάλαβαν εκείνη τη νύχτα ότι, οι 90χρονοι γείτονες τους, βρισκόντουσαν σε κίνδυνο.

Η κ. Ανθουλα Κουτσαντωνάκη και ο κ. Γιώργος Κουτσαντωνάκης

«Τίποτα δεν καταλάβαμε εκείνη τη νύχτα που είχε πολύ κρύο και θυελλώδεις βορριάδες. Την Κυριακή το μεσημέρι είδαμε μαζεμένα έξω από το σπίτι όλα τα παιδιά και τα εγγόνια του Θεόφιλου και της Ευρύκλειας και κατεβήκαμε να δούμε τι συμβαίνει.  Η δηλητηρίαση μάλλον ακινητοποίησε την Ευρύκλεια που θα μπορούσε να φωνάξει βοήθεια για να τρέξουμε οι γείτονες να τους σώσουμε. Δυστυχώς χάθηκαν δυο συγχωριανοί μας τόσο αναπάντεχα, παρότι είχαν κι άλλους τρόπους να ζεσταθούν με το κλιματιστικό που διέθεταν. Εμείς οι μεγαλύτεροι γνωρίζουμε ότι με τα κάρβουνα στο μαγκάλι η στο τζάκι κινδυνεύουμε να πάθουμε δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα και πάντα αφήνουμε ένα παράθυρο ανοικτό να μπαίνει φρέσκος αέρας και οξυγόνο . Εκείνη τη νύχτα όμως ο αέρας σήκωνε τις πέτρες», είπαν ο κ. Γιώργος και η κ Ανθούλα Κουτσαντωνάκη.

Οι αδικοχαμένοι Θεόφιλος και Ευρύκλεια Καναβάκη θα ταφούν στις 11:00 το πρωί της Τρίτης στο κοιμητήριο των Πεύκων. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού.

Ο κίνδυνος δηλητηρίασης από το μονοξείδιο του άνθρακα

Στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης και της δυναμικής της, κάθε χρόνο δεκάδες Έλληνες δηλητηριάζονται στο σπίτι τους από τις αναθυμιάσεις οικιακών συσκευών θέρμανσης. Τζάκια, παραστιές, σόμπες, ακόμα και μαγκάλια έχουν επιστρατευτεί τις τελευταίες μέρες για να αντιμετωπιστεί το τσουχτερό κρύο που σαρώνει τη χώρα. Ωστόσο πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη χρήση τους διότι ελλοχεύει ένας άχρωμος, άγευστος και άοσμος κίνδυνος: το μονοξείδιο του άνθρακα.

Στα σπίτια με τα αεροστεγώς κλειστά κουφώματα, αλλά και στα παλιά σπίτια όπου οι ένοικοι σφραγίζουν πόρτες και παράθυρα για να ζεσταθούν, πάντα ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Η δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί είτε το άτομο εισπνεύσει απότομα μεγάλη ποσότητα από το μονοξείδιο του άνθρακα είτε εισπνέει επί ώρες μικρή ποσότητά του.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης θυμίζουν εκείνα άλλων καταστάσεων. Συμπεριλαμβάνουν:

  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλο
  • Ναυτία και έμετο
  • Υπνηλία
  • Πνευματική σύγχυση
  • Απώλεια συνείδησης

Πολύ χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο πάσχων καταλαβαίνει πως κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση κόκκινης χροιάς στο δέρμα.

Εάν κάποιος έχει την υπόνοια ότι κάποιο άτομο έχει δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα, πρέπει επειγόντως να τον βγάλει στον καθαρό αέρα. Ύστερα, να τηλεφωνήσει για βοήθεια στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210-7793777) ή στο ΕΚΑΒ.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο το οποίο, σε αντίθεση με τον καπνό, δεν φαίνεται. Παράγεται από την ατελή καύση οργανικών ουσιών (όπως υγραέριο, ξύλα, πέλετ) που καίγονται σε οικιακές συσκευές όπως:

  • Φούρνους
  • Τζάκια
  • Σόμπες χωρίς σωλήνες
  • Θερμοσίφωνες
  • Στεγνωτήρια ρούχων αερίου
  • Σόμπες μαγειρέματος
  • Γκριλ
  • Γεννήτριες

Μονοξείδιο του άνθρακα εκπέμπουν, μεταξύ άλλων, και οι εξατμίσεις των οχημάτων. Γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης στα άτομα που κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους με αναμμένη μηχανή και κλειστά παράθυρα.

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, καθώς και στα ζώα. Ωστόσο μερικές πληθυσμιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες σε αυτήν. Τέτοιες ομάδες είναι τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και τα έμβρυα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News