Ιεράπετρα: Έντονες αντιδράσεις για την απομάκρυνση 42 δέντρων

Λασίθι
Ιεράπετρα: Έντονες αντιδράσεις για την απομάκρυνση 42 δέντρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απομάκρυνση 42 δέντρων και η αντικατάσταση τους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα δημοτών της Ιεράπετρας καθώς και από τον επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρη Πανταζή

Η μελέτη ανάπλασης τμήματος του εμπορικού κέντρου της Ιεράπετρας προκειμένου να δημιουργηθεί το ανοικτό κέντρο εμπορίου (Open mall) στην οποία προβλέπεται η απομάκρυνση 42 δέντρων και η αντικατάσταση τους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα δημοτών της Ιεράπετρας καθώς και από τον επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρη Πανταζή.

«Είναι ένα θέμα που δεν θα πρέπει να μας αφήνει αμέτοχους για πολλούς και διάφορους λόγους. Περιβαλλοντικούς, κλιματολογικούς, αισθητικούς, βιοποικιλότητας και άλλους. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι που είναι κοινώς αποδεκτό, η Ιεράπετρα έχει σοβαρή έλλειψη πράσινου στον αστικό, περιφερειακό ιστό, αλλά και στο υπεραστικό τμήμα της. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν κατά καιρούς δεν έχουν καταφέρει στο ελάχιστο να ανατρέψουν αυτό το θλιβερό δεδομένο. Δεν ακολουθήθηκε παρά σε ελάχιστες εξαιρέσεις ο κανόνας: νέα δόμηση παράλληλα με νέες φυτεύσεις πρασίνου. Σε όποια προσπάθεια και στο βαθμό που αυτό έχει γίνει κατορθωτό, το πράσινο αφέθηκε στην τύχη του και μαραζώνει. Έως τώρα δεν έγινε εφικτή η διαμόρφωση του απαραίτητου πρασίνου για την δημιουργία του ζωογόνου μικροκλίματος το οποίο θα έπρεπε να έχει όχι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και οι περιφερειακοί χώροι αυτής. Σε αυτές τις περιοχές ο δήμος έχει ιδιοκτησίες μικρές και μεγάλες που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί προσδίδοντας στους δημότες νέες εναλλακτικές λύσεις για περίπατο, άθληση, ξεκούραση, ψυχαγωγία. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει σε άλλους δήμους της χώρας και του εξωτερικού, που θέλουν να έχουν τον τίτλο των σύγχρονων πόλεων, χωρίς να πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων την ιστορία τους και τα «σταθερά» τους σημεία αναφοράς (μεγάλα δένδρα, ιστορικά μνημεία και άλλα). Κάθε φορά που για οποιονδήποτε λόγο (παλαιότητα, επικινδυνότητα, ανάπλαση χώρου) χρειαστεί να απομακρυνθούν δένδρα το θέμα εισέρχεται στην επιτροπή ποιότητας ζωής που διαθέτουν όλοι οι δήμοι, περνάει από την δημοτική ή τοπική κοινότητα, εκδίδεται υπηρεσιακό έγγραφο που εξηγεί με λεπτομέρειες τους λόγους της απομάκρυνσης των δένδρων αυτών και στην συνέχεια αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση η απομάκρυνση ακολουθείται με αντικατάσταση αντιστοίχου όγκου πρασίνου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αργύρης Πανταζής.

Στις αντιδράσεις του Αργύρη Πανταζή και μερίδας δημοτών απάντησε ο αντιδήμαρχος ύδρευσης άρδευσης και πρασίνου Κώστας Αστροπεκάκης, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι που αντιδρούν παραπληροφορούν τον κόσμο, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δημιουργούν προβλήματα εκ των ουκ άνευ.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά αναγκάζομαι να απαντήσω σε ψεύδη παράταξης της μειοψηφίας, προκειμένου να αποκαταστήσω την πραγματική αλήθεια και όχι αυτή που διαμορφώνει ο συγκεκριμένος επικεφαλής με στόχο να πετύχει τους πολιτικούς σκοπούς του.

Πρωτίστως θέλω να τονίσω ότι για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνουμε ως Υπηρεσία, ακολουθούμε πάντα την ισχύουσα νομοθεσία και την προβλεπόμενη διαδικασία. Επιπλέον, δεν υπάρχει «πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων», όπως κάποιοι διατείνονται, αλλά άκρως ανταγωνιστικά προγράμματα στα οποία ο Δήμος Ιεράπετρας έχει σε όλα παρουσία καταθέτοντας ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις, οι οποίες και εγκρίνονται από τα αρμόδια Υπουργεία και γι’ αυτό είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην απορρόφηση κονδυλίων. Έτσι κατορθώσαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουμε έργα, που δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, κάτι που το εκτίμησαν οι πολίτες και μας τίμησαν με την ψήφο τους τις προηγούμενες εκλογές.

Όπως, θα έπρεπε να γνωρίζει ο Επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης, όλες οι μελέτες συντάσσονται από άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η οποία διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό (πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, γεωπόνους, αρχιτέκτονες τοπίου, μηχανικούς δομικών έργων κ.α.)και η οποία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και στη συνέχεια εγκρίνονται ή όχι από την Οικονομική Επιτροπή-της οποίας είναι μέλος και ο ανωτέρω επικεφαλής.

Είναι οξύμωρο μελέτες που η συγκεκριμένη παράταξη έχει εγκρίνει και ψηφίσει, ακολούθως να βγαίνει και να τις λοιδορεί.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το 2016 δημιουργήσαμε και οργανώσαμε Τμήμα Πρασίνου και Παιδικών Χαρών το οποίο εξοπλίσαμε με τις απαραίτητες προμήθειες και στελεχώσαμε με Γεωτεχνικό που έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική τοπίου και έχει μεγάλη εμπειρία σε αστικό πράσινο και με δεντροκηπουρούς.

Ακολούθως, προβήκαμε: Στην καταγραφή όλων των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου στην πόλη και στους οικισμούς. Στην καταγραφή δεντροστοιχιών εντός οικισμών Στην ανάπλαση και πιστοποίηση παιδικών χαρών και στην κατασκευή νέων Στην ανάπλαση χώρων πρασίνου εντός παλαιού σχεδίου πόλης. Στη συμπληρωματική φύτευση δέντρων σε δεντροστοιχίες εντός πόλης . Σε προγραμματισμό για σωστή συντήρηση πρασίνου, με οργανωμένες επεμβάσεις και κλαδέματα μεγάλων δέντρων με ανυψωτικό μηχάνημα. Σε αντικατάσταση φυσικού χλοοτάπητα γηπέδου ποδοσφαίρου στο δημοτικό στάδιο «Πέτρος Βουζουνεράκης» και πλήρη αυτοματισμό αρδευτικού δικτύου. Σε εγκατάσταση πρασίνου στη νέα πλατεία Κουτσουρά .Σε εγκατάσταση πρασίνου στο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας με αυτόματο αρδευτικό δίκτυο. Σε εγκατάσταση πρασίνου στο έργο διαμόρφωσης του χώρου ΜΙΝΩΣ με πλήρη αυτοματισμό αρδευτικού δικτύου. Σε σύνταξη μελέτης για κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα στο Κάτω Χωριό. Σε σύνταξη μελέτης εγκατάστασης πρασίνου στους ΚΧ πρασίνου του νέου σχεδίου Ιεράπετρας», αναφέρει ο αντιδήμαρχος πρασίνου κ. Κώστας Αστροπεκάκης.

Αναφορικά με όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για το έργο του OPEN MALL που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, αναφέρει ότι, «όχι μόνο η μελέτη του εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά είχε προηγηθεί και για μεγάλο χρονικό διάστημα διαβούλευση από τον Εμπορικό κόσμο της περιοχής. Συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει: Απομάκρυνση 42 δέντρων ανά τμήμα του έργου και φύτευση 65 νέων δέντρων. Άρα συνολικά αυξάνεται ο αριθμός των νέων δέντρων κατά 23. Στους χώρους του έργου θα δημιουργηθούν, επίσης, νέα παρτέρια πρασίνου, κάτι που συνεπάγεται αύξηση της επιφάνειας του πρασίνου συνολικά καταλήγει ο κ. Ατροπεκάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News