Λασίθι

Άγιος Νικόλαος – ΒΟΑΚ: Τον περιορισμό των απαλλοτριώσεων ζητά ο δήμαρχος

Με επιστολή στον ΟΑΚ ζητά ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός τον περιορισμό των απαλλοτριώσεων καθώς διαπιστώθηκε ότι για χάρη του ΒΟΑΚ «κόβεται» ένας πέτρινος μύλος

Επιστολή στον ΟΑΚ με θέμα τον περιορισμό των απαλλοτριώσεων στην περιοχή του Νικηθιανού απέστειλε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, καθώς διαπίστωσε ότι για χάρη του ΒΟΑΚ «κόβεται» ένας πέτρινος μύλος που ο δήμαρχος το αναφέρει ως νεότερο μνημείο, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν είναι και χαρακτηρισμένο από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Πάντως, η επιστολή στον ΟΑΚ έγινε μετά την ενημέρωση που υπήρξε από τον πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικηθιανού, αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργείται με τον άριστα συντηρημένα ανεμόμυλο, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του δρόμου, ζητώντας τον περιορισμό της απαλλοτρίωσης.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, η επέκταση της απαλλοτρίωσης τοπικά είναι πολύ μικρή και ουσιαστικά γίνεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κατά συνέπεια - τόνισε - ζητούμε στην οριστικοποίηση του Κτηματολογίου, να περιοριστεί η ζώνη απαλλοτρίωσης από τη μεριά του Νικηθιανού, ώστε να παραμείνουν οι καλοδιατηρημένοι μύλοι, ως στοιχείο των μυλοτοπιών που υπάρχουν στην περιοχή.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Με την ανάρτηση της απαλλοτρίωσης για τον ΒΟΑΚ “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” διαπιστώνεται σε αρκετές περιπτώσεις η διαπλάτυνση της Ζώνης Απαλλοτρίωσης λόγω της διαπλάτυνσης της διατομής ή της βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών. Προφανώς απαραίτητα για τη διαμόρφωση σύγχρονου αυτοκινητόδρομου κλειστής διατομής.

Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι στην περιοχή του οικισμού Νικηθιανού και κατάντι (νότια) του υφιστάμενου δρόμου δημιουργείται πρόσθετη μικρού εύρους απαλλοτρίωση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα νεότερο μνημείο-μύλος.

Θεωρούμε ότι η επέκταση της απαλλοτρίωσης στην περιοχή αυτή μπορεί να αποφευχθεί και να παραμείνει στα όρια της παλιάς απαλλοτρίωσης, για την προστασία του μνημείου, αλλά και τον περιορισμό των αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Σας επισυνάπτουμε απόσπασμα Google και από το φύλλο της απαλλοτρίωσης, αλλά και από καθαρότερο απόσπασμα Google, όπου έχουν επισημανθεί οι περιοχές που ζητείται η ανάκληση απαλλοτρίωσης (σημεία 1240, 1241, 1255, 1262, 1268, 1276, 1281)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια