Λασίθι

Οροπέδιο Λασιθίου: Κάλαντα με λουκάνικα - Μικροί και μεγάλοι αναβίωσαν το έθιμο (βίντεο)

Τα κάλαντα με τα λουκάνινα, το παραδοσιακό έθιμο στο Οροπεδίο του Λασιθίου τηρήθηκε και φέτος, με τους μικρούς μαθητές να λένε τα κάλαντα και το φιλοδώρημά τους να είναι τα λουκάνικα που παραδοσιακά φτιάχνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους

Τα κάλαντα με τα λουκάνικα είναι ένα πανάρχαιο έθιμο της Πρωτοχρονιάς, για την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου και αποτελεί  μέρος της παράδοσης που διατηρείται. Μεσούσης της πανδημίας φέτος, η τήρησή του σήμανε την αισιοδοξία για το έτος που έρχεται και η αναβίωση του έδωσε μεγάλη χαρά.

Τα κάλαντα με τα λουκάνικα εκτείνονται πολύ παλιά στο χρόνο, τότε που οι κάτοικοι στο τέλος της Νηστείας των εορτών είχαν φροντίσει να φτιάξουν και να καπνίσουν τα λουκάνικά τους και ένα κομμάτι από αυτά ήταν το φιλοδώρημα για τα κάλαντα των παιδιών, που κρεμούσαν το κέρασμα σε μαγκούρες.

Τα λουκάνικα σύμφωνα με το έθιμο συγκέντρωνε ο δάσκαλος της περιοχής που με αυτά παρέθετε το πρώτο γεύμα τις χρονιάς στους μαθητές, δίνοντας στο σχολείο μια άλλη διάσταση, πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στις παραδόσεις και τα έθιμα, πιο κοντά στα παιδιά και την χαρά των εορτών.

Κι αν κάποιοι είχαν την χαρά να τον δουν από κοντά, σίγουρα οι κάτοικοι του Οροπεδίου ανήκαν σε αυτή την κατηγορία, αφού ο Άγιος Βασίλης, ζωηρός και αισιόδοξος εντοπίστηκε στα στενά, να δίνει ευχές και να σκορπάει χαμόγελα, σαν το πιο ζεστό και πολύτιμο δώρο, που όσο ποτέ άλλοτε δείχνει να είναι και το ουσιαστικότερο δώρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια