Δήμος Οροπεδίου: Προβληματική παραμένει η κάλυψη της περιοχής από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα

Κρήτη
Δήμος Οροπεδίου: Προβληματική παραμένει η κάλυψη της περιοχής από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις ημέρες αυτές επιχειρούν συνεργεία του Δήμου να προσεγγίσουν την κορυφή του Αγίου Πνεύματος πάνω από την Πλάτη και να δώσουν πρόσβαση στους τεχνικούς ώστε να μπορέσουν να επιδιορθώσουν τους αναμεταδότες - Εγχείρημα όμως δύσκολο, λόγω μεγάλων όγκων πάγου που έχουν καλύψει την διαδρομή

Προβληματική παραμένει εδώ και καιρό, η τηλεοπτική κάλυψη στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, με ευθύνη του Υπουργείου Επικοινωνιών (πρώην Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την μη κάλυψη της περιοχής του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου προς ενημέρωση των δημοτών να επισημαίνει τα εξής: 

  1. Για την εκπομπή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος με τα τηλεοπτικά κανάλια της Digea την ευθύνη έχει αποκλειστικά το Υπουργείο Επικοινωνιών.
  2. Για τα κρατικά κανάλια της ΕΡΤ (ΕΤ1, ΕΤ2, ΕΤ3, ΒΟΥΛΗ) τα οποία εκπέμπουν κανονικά στο Δήμο μας χωρίς πρόβλημα, αρμόδια υπηρεσία είναι η ΕΡΤ (εισφορά στην οποία καταβάλλουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών ρεύματος)
  3. Οι ορεινοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα μετά από πίεση, καταφέραμε ώστε το αρμόδιο Υπουργείο να βγάλει στον «αέρα» ειδικό πρόγραμμα για τις περιοχές που δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη (τις λεγόμενες λευκές περιοχές). Το πρόγραμμα των λευκών περιοχών (όπου είναι ενταγμένος και ο Δήμος μας και περιλαμβάνει όλες τις Κοινότητες ) προβλέπει δωρεάν προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού δορυφορικής σύνδεσης για τα νοικοκυριά (μόνιμους κατοίκους) . Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με αρκετές εγκαταστάσεις και παρόλο τις διαρκείς πιέσεις τα έγραφα και τα τηλέφωνα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου προς την Digea εκκρεμεί ο δεύτερος για τις υπόλοιπες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο. Ωστόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν καθυστερήσει υπερβολικά να εξυπηρετήσουν και εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό σε όσους περιμένουν ακόμα την σχετική δορυφορική εγκατάσταση (για την καθυστέρηση επικαλούνται το πρόβλημα με τον κορωνοϊό).
  4. Προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην αναμετάδοση ιδιωτικών καναλιών, τοποθετήθηκαν αναμεταδότες που έχουν εγκατασταθεί στην κορυφή του Αγίου Πνεύματος πάνω από την Πλάτη, από χορηγία για την συγκεκριμένη θέση, από τον διευθυντή του ΣΚΑΙ έπειτα από σχετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στην συνέχεια συμπληρωματικά τοποθετήθηκε από τον Δήμο εφεδρική τροφοδοσία, εφεδρικά συστήματα, κάμερα για live μετάδοση κ.λ.π.

Υπενθυμίζεται το δυσάρεστο περιστατικό το 2017 όταν κινδύνεψαν άνθρωποι στην προσπάθεια τους να αποκαταστήσουν τις τηλεπικοινωνίες στο συγκεκριμένο βουνό.

Οι τελικές συχνότητες, ο τελικός Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος, οριστικοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012, και καθορίστηκαν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 42800/5-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2704/Β’/5-10-2012. Επίσης, έπειτα από την ολοκλήρωση της μελέτης, σε αυτή την Κ.Υ.Α., ορίστηκαν συνολικά 156 επιτρεπτά κέντρα ψηφιακής εκπομπής ανά την Ελλάδα (όπου οι ορεινοί Δήμοι εξαιρούνται) και καθορίστηκαν οι συχνότητες που πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καθένα από τα 156 κέντρα καθώς επίσης και επιμέρους θέματα όπως οι γεωγραφικές περιοχές κάλυψης.

Κανένας Δήμος στην Ελληνική επικράτεια,  δεν έχει καμία αρμοδιότητα και καμιά ευθύνη για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος ενώ επισημαίνεται ότι, η Δημοτική αρχή το 2015-2016 είχε εκδιωχθεί νομικά και με πρόστιμο 15.000 ευρώ επειδή ο Δήμος με δικούς του αναμεταδότες επιχείρησε να καλύψει το τηλεοπτικό κενό που υπάρχει με συνεχιζόμενη ευθύνη του Υπουργείου Επικοινωνιών.

Τέλος αναφέρεται, ότι, τις ημέρες αυτές επιχειρούν συνεργεία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου να προσεγγίσουν την κορυφή του Αγίου Πνεύματος πάνω από την Πλάτη και να δώσουν πρόσβαση στους τεχνικούς ώστε να μπορέσουν να επιδιορθώσουν τους αναμεταδότες . Είναι όμως πολύ δύσκολο προς το παρόν, λόγω μεγάλων όγκων πάγου που έχουν καλύψει την διαδρομή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News