Ιεράπετρα: Παγωμένη η αγορά της πόλης την παραμονή Χριστουγέννων

Κρήτη
Ιεράπετρα: Παγωμένη η αγορά της πόλης την παραμονή Χριστουγέννων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεραπετρίτικη αγορά, παραμένει παγωμένη και πήγαινε ασορτί με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη την Κρήτη τις τελευταίες μέρες - Την ίδια ώρα, κακή είναι η ψυχολογία καταναλωτών και εμπόρων

Μέχρι και την προπαραμονή των Χριστουγέννων η  Ιεραπετρίτικη αγορα, παρέμενε παγωμένη και πήγαινε ασορτί με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη την Κρήτη τις τελευταίες μέρες. 

Αν και πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων το απόγευμα της Τετάρτης με τα ποσά των επιδοτήσεων, οι περισσότεροι δικαιούχοι από το πρωί της Πέμπτης,  έψαχναν να δούν πόσα χρήματα λιγότερα πήραν εφέτος, για να απευθυνθούν στην αρμόδια ΚΥΔ όπου κατέθεσαν τη δήλωση καλλιέργειας η εκτροφής  να διασταυρώσουν το ποσόν και να ελέγξουν μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος. 

«Περιμέναμε από το πρωί της Πέμπτης να ξεκινήσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να χρησιμοποιούν τα χρήματα των επιδοτήσεων τους, κάνοντας τα απαραίτητα ψώνια σε είδη διατροφής ένδυσης και υπόδησης, αφού όλα αυτά δε μπορούν να γίνουν μαζί την παραμονή των Χριστουγέννων. Αντ' αυτού, είδαμε τους ανθρώπους να ψάχνουν να δούν πόσα χρήματα τους έκοψαν από τις επιδοτήσεις τους, εκφράζοντας τα παράπονα τους στις ΚΥΔ όπου κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους κάνοντας την περασμένη άνοιξη την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης και τη δήλωση ΟΣΔΕ. Με όλα αυτά, η κακή ψυχολογία που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό και στον εμπορικό κόσμο διατηρήθηκε και δεν άλλαξε όπως ελπίζαμε, περιμένοντας να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

 «Η αγορά της Ιεράπετρας παραμένει παγωμένη με την ψυχολογία μας να βρίσκεται στο ναδίρ. Λίγο δουλέψαμε το πρωί της Πέμπτης και το μεσημέρι η κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας, μόλις άρχισε να χαλά και ο καιρός,  ξαφνικά άδειασε. Όπως έχει διαμορφωθεί εφέτος η εικόνα της αγοράς της Ιεράπετρας, από εκεί που δουλεύαμε 15 μέρες κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται ότι  θα περιοριστούμε εφέτος στις 4 μέρες μόνο. Κάτω από τέτοιες συνθήκες,  καμία επιχείρηση και  κανένα κατάστημα με τόσα έξοδα λειτουργίας,  δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανοικτές του υποχρεώσεις», τόνισε ο κ Απόστολος Παπαϊωάννου, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

 Δεν είναι μόνο ο καιρός που δε βοηθά , δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις που δεν έφτασαν ολόκληρες στους δικαιούχους, δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές στο λάδι και τα κηπευτικά που κρατούν αρνητική την ψυχολογία των καταναλωτών… Είναι και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι άνθρωποι όταν κατεβαίνουν στα μαγαζιά. Αν έχουν στόχο να επισκεφτούν 10 εμπορικά καταστήματα για να ιδούν , να δοκιμάσουν και να αγοράσουν ρούχα η παπούτσια, θα πρέπει 10 φορές να σκαναριστούν τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά του εμβολιασμού τους,  και να φορούν συνεχώς τη μάσκα τους μέσα στα μαγαζιά . Όλο αυτό το σκηνικό της ταλαιπωρίας, δεν βοηθά να αλλάξουμε την κακή ψυχολογία των καταναλωτών. Η αγορά είναι ψυχολογία …και αυτή εφέτος δεν είναι σύμμαχος μας», προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου.

Μέσα σε όλα αυτά που επισημαίνει ο κ Απόστολος Παπαϊωάννου,  ψάχνουμε να βρούμε κάποιο θετικό σημάδι,  που να μας δίνει κάποια προοπτική βελτίωσης της ψυχολογίας των καταναλωτών και των εμπόρων αλλά και της ίδιας της αγοράς, αλλά είναι μάταιος ο κόπος…

«Δεν μας έφταναν όλα όσα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα με την πανδημία και τις απαγορεύσεις, ήρθε και η μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης. Ακυρώθηκαν από την Παραμονή των Χριστουγέννων όλες οι προγραμματισμένες δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις, με τις οποίες εμείς ελπίζαμε ότι θα κατεβάζαμε τους καταναλωτές στο εμπορικό κέντρο.

Ο κόσμος δεν βγαίνει με όλα αυτά από τα σπίτια του. Κάθεται μέσα και ψωνίζει από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Για αυτό έχει ανθίσει στις μέρες της πανδημίας το  e-shoping  και οι courier  δεν προλαβαίνουν να μεταφέρουν δεματάκια.

Είχαμε αυτές τις μέρες και κάποιους ομογενείς και κάποιους ξένους του χειμερινού τουρισμού, αλλά δεν καταφέραμε να τους κρατήσουμε στη χώρα μας,  γιατί ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένοι οι άνθρωποι τα Ελληνικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν αναγνώριζαν τα πιστοποιητικά τους, όπως εσείς αναδείξατε με το ρεπορτάζ σας.

Ψάχνουμε κι εμείς στον Εμπορικό Σύλλογο της Ιεράπετρας κάποιο θετικό νέο, κάποιο καλό σημάδι, κάποιο αισιόδοξο μήνυμα, για να ανατάξουμε την ψυχολογία μας και την αγορά μας, αλλά δεν βρίσκουμε δυστυχώς. Η κατάσταση είναι απογοητευτική …Εντελώς όμως…», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News