ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Γιατί έχει αποτύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Λασίθι
ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Γιατί έχει αποτύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία 90χρονη γυναίκα που έκανε την πρώτη δόση αναρωτήθηκε πώς θα κάνει τη δεύτερη και έκανε σε όλους εμφανές πως αγνοούσε πλήρως όλα όσα έχουν σχέση με τη διαδικασία του εμβολιασμού

«Ένα απλό γεγονός δείχνει την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, καθώς όπως διευκρινίζει σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου, «κατά τη δράση της 7ης ΥΠΕ για τον εμβολιασμό χωρίς ραντεβού, στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου, μία 90χρονη που έκανε την πρώτη της δόση, αναρωτήθηκε πώς θα κάνει τη δεύτερη και έκανε σε όλους εμφανές πως αγνοούσε πλήρως όλα όσα έχουν σχέση με τη διαδικασία του εμβολιασμού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Είναι εντυπωσιακό, δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα των εμβολιασμών, μια γυναίκα που ανήκει στην ομάδα του πληθυσμού που θα έπρεπε να έχει κάνει από τους πρώτους το εμβόλιο, δεν γνωρίζει πώς!

Είναι ένα παράδειγμα που εξηγεί γιατί η χώρα μας έχει μόλις 80% εμβολιασμένους στους άνω των 80 ετών, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτάσει το 100% σε αυτή την κατηγορία.

Η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εμβολιασμό έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Αντί να κινητοποιηθεί η δημόσια και ιδιωτική ΠΦΥ από τη πρώτη στιγμή, (μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το “Βοήθεια στο σπίτι” για να ενημερώνει, να παρακολουθεί και να εμβολιάσει τον πληθυσμό, και ιδίως τους πιο ευάλωτους και αποκλεισμένους, πόρτα – πόρτα, η κυβέρνηση  επέλεξε να σκορπίσει χρήματα σε ΜΜΕ για να λιβανίζουν τον Πρωθυπουργό. Άφησε να κακοφορμίσει η, υποκινούμενη από την ακροδεξιά, αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, που κατάφερε να διασπείρει φόβο και ανησυχία στον ανενημέρωτο πληθυσμό. Μαζί με πολλά άλλα ατοπήματα, κλόνισε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αντί λοιπόν να δώσει τον πρώτο ρόλο στην ΠΦΥ (μαζί με άλλα μέτρα, όπως  δημιουργία ΜΕΘ, ενίσχυση ΕΣΥ, τηλεϊατρική, επίταξη ιδιωτικών κλινικών κ.α.), η κυβέρνηση διέλυσε την ήδη αδύναμη ΠΦΥ, στέλνοντας το δυναμικό της να ενισχύσει τα νοσοκομεία, αντί να κάνει μόνιμες προσλήψεις.

Στο Λασίθι, χάρη και στο αποκεντρωμένο σύστημα νοσοκομείων, είχαμε πολύ καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού από την υπόλοιπη Κρήτη και την Ελλάδα. Αυτά τα νοσοκομεία που έχει βάλει στο στόχαστρο να τα καταργήσει ο Πρωθυπουργός, απαξιώνοντάς τα συστηματικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News