Λασίθι: Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στην Θρυπτή

Λασίθι
Λασίθι: Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στην Θρυπτή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεζοπορία - διαμαρτυρία στην Θρυπτή (περιοχή Natura 2000) από τον Σύλλογο ΕΟΣ Λασιθίου

Συμβολική πεζοπορία πραγματοποίησαν μέλη του ΕΟΣ Λασιθίου την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου στην Θρυπτή και την κορυφογραμμή της Παπούρας, για την υπεράσπιση των βουνών της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος αποφάσισε με αυτό τον τρόπο να δείξει την αντίδρασή του για την πρόσφατη αδειοδότηση από την ΡΑΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη οροσειρά της Θρυπτής Ιεράπετρας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν τα μέλη του Συλλόγου αναφέρουν τα εξής: «Αυτήν την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε πεζοπορία -διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των βουνών μας αντιδρώντας στην πρόσφατη αδειοδότηση από την ΡΑΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη οροσειρά της Θρυπτής Ιεράπετρας.

Μετά την εξόρμηση στην Δίκτη και στην κορυφή Τούμπα Μουτσούνα την προηγούμενη Κυριακή, σειρά είχε η Θρυπτή και η κορυφογραμμή της Παπούρας που βρίσκεται και αυτή μέσα σε περιοχή NATURA 2000 (GR4320014) και κινδυνεύει από την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών.

Οι καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τους ορειβάτες του συλλόγου, και τους φίλους συνορειβάτες από Ιεράπετρα, να περπατήσουν στην κορυφογραμμή της Παπούρας με την εντυπωσιακή θέα στο στενότερο τμήμα της Κρήτης.

Μετά το τέλος της συμβολικής πεζοπορίας συμμετείχαμε στην ανοικτή έκτακτη συνέλευση του Πολιτιστικού - Φυσιολατρικού Συλλόγου Θρυπτής, στον νεοαναγειρόμενο πολυχώρο πληροφόρησης και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς του συλλόγου που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, όπου εκδόθηκε και υπογράφηκε από τους παρόντες ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην οροσειρά NATURA2000 της Θρυπτής.

Ενημερώνουμε ότι από τις 16 Δεκεμβρίου έχουν τεθεί στην διαβούλευση από το ΥΠΕΝ οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 της χώρας όπου προβλέπουν ζώνες δραστηριοτήτων.

Σε διαβούλευση οι τρεις πρώτες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές «Νatura 2000» σε Κρήτη, Έβρο και Πελοπόννησο.

Από σήμερα τίθενται σε διαβούλευση οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), που αφορούν σε προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» στην ανατολική Κρήτη, τον Έβρο και τη Ροδόπη καθώς και τη νότια Πελοπόννησο.  

Καλούμε όλους τους πολίτες να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους αφού μελετήσουν χάρτες και ζώνες στις περιπτώσεις που διαπιστώσουν ότι κινδυνεύει η ακεραιότητα αυτών των περιοχών.

Η διαβούλευση θα τελειώσει στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Ζητάμε από την πολιτεία να προστατέψει και μην επιτρέψει εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές οι οποίες αποτελούν την φυσική μας κληρονομιά.

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρυπτής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News