Ιεράπετρα: Οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας λίγες ημέρες από τα Χριστούγεννα

Κρήτη
Ιεράπετρα: Οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας λίγες ημέρες από τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επάρκεια το ποιοτικό Λασιθιώτικο αρνάκι για τις γιορτές των Χριστουγέννων – Στα 6 έως 6,5 ευρώ η τιμή παραγωγού

Μετά από μια δύσκολη περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας με τα κοπάδια των αιγοπροβάτων στο Λασίθι να μη βρίσκουν έτοιμη τροφή στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους, ήρθε επιτέλους η περίοδος των βροχών για να πρασινίσει η φύση και να απαλλάξει τους κτηνοτρόφους από την ανάγκη αγοράς τριφυλλιών και άλλων ζωοτροφών που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής.

Αυτές τις μέρες οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου προσφέρουν τα ποιοτικά αρνιά τους και τα ελάχιστα κατσικάκια  τους στους έμπορους κρεάτων, στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία σε καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, που ούτε όμως και αυτές οι αυξημένες τιμές μπορούν να καλύψουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον οι τιμές στις ζωοτροφές.

«Φέτος υπάρχει επάρκεια ποιοτικών αρνιών όχι όμως και εριφίων που είναι δυσεύρετα. Οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι στο νομό Λασιθίου φέτος θα  τα προσφέρουν στην αγορά  σε κάπως καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Το αρνάκι το προσφέρουμε από 6 έως 6,5 ευρώ, ενώ το κατσικάκι από 7 έως 7,5 ευρώ. Πέρυσι πουλήσαμε αρνάκι 5 ευρώ και κατσικάκι 6 ευρώ. Δεν καλύπτουμε ούτε με αυτές τις αυξημένες τιμές το κόστος παραγωγής. Ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέκος Στεφανάκης έχει αποδείξει μέσα από μια μελέτη που έχει κάνει ότι ένα αρνί για να γίνει 10 κιλά κοστίζει στον παραγωγό - κτηνοτρόφο 60 ευρώ. Συνεπώς θα έπρεπε να πουλάμε το κιλό το αρνί 10 ευρώ για να καλύψουμε το κόστος της εκτροφής του», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Τρεις είναι οι αιτίες που η τιμή των κρητικών αμνοεριφίων κατάφερε φέτος να «ξεκολλήσει» από τα 5 έως 6 ευρώ. «Οι τιμές είναι λίγο καλύτερες εφέτος, επειδή έχει εκτιναχτεί το κόστος παραγωγής, επειδή έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι στις εισαγωγές κρέατος και έχει παταχτεί σημαντικά το φαινόμενο των παράνομων Ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων που έμπαιναν συνήθως από τις Βαλκανικές χώρες, και επειδή οι τιμές στη διεθνή αγορά έχουν πάρει την ανηφόρα από τις αρχές του 2021. Θυμίζω ότι οι τιμές των αμνοεριφίων εδώ και πολλά χρόνια ήταν καθηλωμένες γύρω και κάτω  από τα 5 ευρώ για τον Κρητικό κτηνοτρόφο», μας εξηγεί ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του νομού Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών των ζωοτροφών και  η μεγάλη διαφορά των 3 ευρώ που υπάρχει στο κόστος παραγωγής με την τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός κατά την πώληση των αμνοεριφίων του, οδηγούν το Σύλλογο Κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου στο να ζητήσει έκτακτες ενισχύσεις από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έκτακτες ενισχύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κτηνοτροφία  διαφορετικά να μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε οικονομικές ενισχύσεις  από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αφού τέτοια ενίσχυση έχουμε να δούμε εμείς οι κτηνοτρόφοι πάρα πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης  Μπρόκος.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στο να μάθουν να ξεχωρίζουν τα ποιοτικά ντόπια κρέατα από τα εισαγόμενα, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του νομού Λασιθίου είναι σαφής.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι αυτές τις γιορτινές μέρες υποψιασμένοι και να γνωρίζουν τι αγοράζουν και πως μπορούν να ξεχωρίσουν μόνοι τους το Ελληνικό κρέας από το εισαγόμενο . Πρώτα από όλα δεν πρέπει να αγοράζουν κρέατα που δεν έχουν πάνω τους τις σφραγίδες του σφαγείου. Τα ντόπια αμνοερίφια έχουν δυο μπλε σφραγίδες. Η μια γράφει τον κωδικό του σφαγείου και η άλλη αν είναι αρνάκι η κατσικάκι.

Τα εισαγόμενα κρέατα έχουν καφέ σφραγίδες, ενώ πράσινες έχουν εκείνα τα ζώα που εισήχθησαν ζωντανά και σφάχτηκαν σε Ελληνικά  σφαγεία.

Όλα τα  ντόπια αρνάκια και τα κατσικάκια ακόμα και τα οικόσιτα,  θα πρέπει να σφάζονται στα πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα σφαγεία και να ελέγχονται από τους κτηνιάτρους πριν πάνε στον καταναλωτή», καταλήγει ο κ. Γιάννης Μπρόκος και εύχεται σε όλους τους καταναλωτές καλές γιορτές με υγεία κι ευτυχία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News