ΑΣΤΕΚ : Έληξε η κατάληψη στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης

Κρήτη
ΑΣΤΕΚ : Έληξε η κατάληψη στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο όρος που είχαν θέσει οι σπουδαστές προκειμένου να λήξουν την κατάληψη και να επιστρέψουν στα μαθήματά τους, ήταν να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, η οποία τελικά ορίστηκε για τις 22 Δεκεμβρίου.

Απαντήσεις στα χρόνια ζητήματα που τους ταλανίζουν, ζητούν οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΚ στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίοι έληξαν την κατάληψη της Σχολής στην οποία είχαν προχωρήσει από τις 11 Νοεμβρίου. 

Ο όρος που είχαν θέσει οι σπουδαστές προκειμένου να λήξουν την κατάληψη και να επιστρέψουν στα μαθήματά τους, ήταν να καταφέρουν να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να του θέσουν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της Σχολής, αίτημα που τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΣΤΕΚ: «Σας ενημερώνουμε ότι η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, αποφάσισε να λήξει την κατάληψη της. Η κίνηση αυτή γίνεται προς ένδειξη καλής θελήσεως καθώς στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και ημέρα Τετάρτη το Δ.Σ της σχολής θα συναντηθεί με τον Υπουργό Τουρισμού. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν επαναπαυόμαστε και παραμένουμε επιφυλακτικοί. Επίσης ανάλογα με την εξέλιξη της συνάντησης θα κινηθούμε ανάλογα. Σας ευχαριστούμε».

Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) Αγίου Νικολάου θυμίζει καζάνι που βράζει, με τους φοιτητές να αποφασίζουν πριν απο περίπου ένα μήνα να προχωρήσουν σε κατάληψη, καθώς παρά την γνωστοποίηση των αιτημάτων τους στην κυβέρνηση μέσω ανοιχτής επιστολής δεν πάρθηκε καμία απόφαση από πλευρά πολιτείας. Η ακαδημαϊκή χρονιά κυλάει, το πρώτο εξάμηνο φτάνει στο τέλος του και τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, δημιουργώντας στους φοιτητές αισθήματα οργής και αγανάκτησης.

Τα αιτήματά τους 

Αναλυτικότερα, μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τμήμα και εν ταυτώ οι φοιτητές, στον αέρα βρίσκεται ακόμη η αναβάθμιση του πτυχίου τους, παρά την σχετική Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας τον περασμένο Δεκέμβριο. Ως προέκταση του παραπάνω, οι φοιτητές στερούνται τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που προσφέρει η παρουσία ενός πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο βιογραφικό τους.

Σχετικά με την λειτουργία του τμήματος, αγανακτισμένοι δηλώνουν οι φοιτητές καθώς για την ώρα δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί η προκήρυξη των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, καθιστώντας άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει το ακαδημαϊκό εξάμηνο, με τους σπουδαστές να έχουν βρεθεί να ψάχνουν μόνοι τους λύσεις σε χρόνια ζητήματα.

Παράλληλα, δηλώνουν πως αντιμετωπίζονται ως σπουδαστές δεύτερης κατηγορίας και σημειώνουν πως η λήψη δράσεων από την πλευρά τους είναι μονόδρομος.

Πάγιο προβληματισμό για τους σπουδαστές αποτελεί το ζήτημα των βιβλίων, μιας και το σύνηθες είναι να φτάνουν στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, γεγονός που δεν επιτρέπει στους φοιτητές να ανταπεξέλθουν κατά τον προβλεπόμενο τρόπο στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Βασικός λόγος που οδηγεί στις φοβερές αυτές καθυστερήσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι οι διαδικασίες διαγωνισμού, οι οποίες κινούνται εξαιρετικά αργά. Το ζήτημα της στέγασης είναι άλλο ένα κεντρικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, καθώς οι 800 και πλέον σπουδαστές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους βάσει της υπάρχουσας κτηριακής υποδομής.

Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών της Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του Αγίου Νικολάου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου δια επιστολής την οποία είχε στείλει στην κυβέρνηση, απαιτώντας οριστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σχολή εδώ και χρόνια.

Υπενθυμίζεται για τα αλλεπάλληλα αιτήματα των σπουδαστών της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, που συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό, έθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή ο βουλευτής του Νομού Λασιθίου, Μανώλης Θραψανιώτης, καλώντας την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις άμεσες ενέργειες που σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διδασκαλία με το νέο πρόγραμμα σπουδών, καθώς  και να διαλευκάνει  το τοπίο αναφορικά με την αναβάθμιση της σχολής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News