Ιεράπετρα: Παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης κάνουν μάθημα σε αίθουσες από χαρτόκουτες (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ιεράπετρα: Παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης κάνουν μάθημα σε αίθουσες από χαρτόκουτες (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι εικόνες από κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά από το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας

Εικόνες ντροπής, που φέρνουν προ των ευθυνών τους κάθε αρμόδιο, έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μέλος του συλλόγου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Ιεράπετρας.

Παιδιά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας, κάνουν μάθημα σε αυτοσχέδιες αίθουσες οριοθετημένες με χαρτόκουτες … εδώ και δυο χρόνια!

Ακολουθεί το βίντερο που ανέρτησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μέλος του συλλόγου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Ιεράπετρας

Ο λόγος για σκισμένες χαρτόκουτες που χρησιμεύουν ως τοίχοι για αυτοσχέδιες αίθουσες. Συγκεκριμένα, ο χώρος που χρησιμοποιείται για τις «αίθουσες» είναι απλά ένας διάδρομος, όπου τοποθετήθηκαν θρανία και μπροστά τους μπήκαν τα χαρτόνια σαν διαχωριστικά. Ένα από τα θρανία που φαίνεται στο βίντεο είναι φθαρμένο. Τα χαρτόνια είχαν εμφανιστεί από το 2020 αλλά ακόμα μένουν στη θέση τους, αφού κανείς δεν σκέφτηκε να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι όποιες παρεμβάσεις που έγιναν αφορούσαν στο εξωτερικό του κτιρίου, με τον δήμο να προχωρά σε εργασίες μόνωσης, καθώς και στην κατασκευή ενός στεγάστρου στην είσοδο του σχολείου, ώστε να μην βρέχονται τα παιδιά κατά την προσέλευσή τους.

Χαρακτηριστικό των τραγικών καταστάσεων που βιώνουν οι μαθητές του ειδικού σχολείου είναι πως ακόμα και οι φυσιοθεραπείες γίνονται στο διάδρομο, ενώ τα παιδιά μεταφέρονται από και προς το σχολείο χωρίς συνοδό…

Μαθητές και δάσκαλοί, προσπαθούν να λειτουργήσουν υπό αυτές τις αθλιότητες με το βίντεο μέλους του συλλόγου του Ειδικού Νηπιαγωγείου, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του ΕΕΕΚ Ιεράπετρας να είναι χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης που έχει η ειδική αγωγή στην Ελλάδα.   

Δρομολογούνται λύσεις μετά τη δημοσιότητα

Μετά την δημοσιότητα πάντως του όλου θέματος, φαίνεται πως δρομολογούνται λύσεις με τον Προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, να σημειώνει πως αυτή τη φορά φαίνεται να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση…

«Πρέπει να πω ότι λείπουν τουλάχιστον τέσσερις αίθουσες για να λειτουργήσει κανονικά το σχολείο μας. Οι μαθητές αυξάνονται κάθε χρόνο και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να σκαρφίζονται διάφορα. Κάτι πρέπει να γίνει με το κτίριο, δεν πάει άλλο» λέει το μέλος του Συλλόγου Ειδικού Νηπιαγωγείου, Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και ΕΕΕΚ Ιεράπετρας Ελένη Βαρδάκη.  

«Η εικόνα αυτή που προβάλλεται αυτές τις ημέρες για το ΕΕΕΕΚ προσβάλει πρώτα απ’ όλα  το διευθυντή του Δημοτικου Σχολείου που  τοποθετεί χάρτινα χωρίσματα στο διάδρομο του σχολείου και στη συνέχεια τον Προϊστάμενο του , Διευθυντή της Αβαθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου.  Η Σχολική Επιτροπή καταθέτει χρήματα στους λογ/σμους των σχολείων τα οποία τα διαχειρίζεται ο κάθε Διευθυντής του Σχολείου. Αν δεν μπορούσε να το κάνει,  ας απευθυνόταν στη Σχολική Επιτροπή να ασχοληθούμε εμείς» ανέφερε η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής-Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, προσθέτοντας πως «είμαστε σε επικοινωνία με τις Κτιριακές Υποδομές για να προχωρήσουμε σε κατασκευή επιπλέον αιθουσών που χρειάζονται. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνος και γραφειοκρατία, γι αυτό θα προχωρήσουμε σε προκατασκευασμένες αίθουσες αν μας δώσει τη συγκατάθεση του ο Διευθυντής της Αβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εικόνα αυτή δεν τιμά κανένα και τέτοιου είδους ενέργειες είναι απαγορευτικές. «Δεκαέξι παιδιά - μαθητές με διαταραχές, αναπηρίες και μαθησιακά προβλήματα, μεταφέρονται από και προς το σχολείο χωρίς καν συνοδό. Και το ερώτημα παραμένει: μέχρι πότε Ελλάδα θα θεωρείς την ειδική εκπαίδευση αναγκαίο κακό και πάρεργο;» ανέφερε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Μανώλης Μακράκης.

https://www.youtube.com/watch?v=Khq2D-8xd34?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Αυτοψία στο σχολείο

Να σημειωθεί πως επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 23 Νοεμβρίου το πρωί  στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας, ο συγγραφέας-διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου, κ Μανόλης Μακράκης συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο καθαριότητας και περιβάλλοντος  και πρόεδρο της  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στο οξύ πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών που αντιμετωπίζει το σχολείο από πέρυσι  με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει σωστά το μάθημα.

«Ένα ειδικό Δημοτικό σχολείο για να αναπτυχθεί και για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας και κάποιες άλλες αίθουσες για τις ανάγκες του λογοθεραπευτή, του εργασιοθεραπευτή, του ψυχολόγου και  της κοινωνικής λειτουργού. Σε ένα  σχολείο που κτίστηκε πριν από 20 χρόνια και που του έχουν αφαιρεθεί κάποιες αίθουσες για να εξυπηρετήσουν ανάγκες του ΕΕΕΚ στην ουσία του έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά, και συνεπώς να παράσχει τις απαραίτητες υπηρεσίες στα παιδιά του .  Οπότε  κάποιες δραστηριότητες γίνονται στο διάδρομο. Αυτό δεν περιποιεί τιμή για κανέναν   και προσβάλει όσους εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία. Σήμερα επισκεφτήκαμε με την κ Ρουμελιωτάκη τους χώρους. Τους έχουμε επισκεφτεί παλαιότερα και με τον κ Καλαντζάκη,  τον δήμαρχο Ιεράπετρας. Αυτή τη φορά ο Δήμος Ιεράπετρας φάνηκε αποφασισμένος να παρέμβει για να λύσει οριστικά το πρόβλημα των αιθουσών.  Είναι τελικά θέμα πολιτικής βούλησης και όχι θέμα χώρου. Χώρος υπάρχει ανατολικά του κτηρίου και εκεί θα στηθούν 4 αίθουσες προκάτ ώστε να επισπεύσουμε τη διαδικασία.  Αν διαπιστωθεί από τις Κτηριακές Υποδομές δεν υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστούν αυτές οι 4 Αίθουσες, ο Δήμος Ιεράπετρας θα το εντάξει στο τεχνικό του πρόγραμμα και θα το εκτελέσει άμεσα.Μένει να επιλύσουμε το πρόβλημα της εξασφάλισης συνοδού για τη μεταφορά των παιδιών από το σπίτι στο σχολείο καθώς και να προχωρήσουμε  στην ίδρυση ξεχωριστής σχολικής επιτροπής που να έχει τον δικό της προϋπολογισμό και  το ειδικό δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στα 16 παιδιά που φιλοξενεί», μας είπε ο  κ. Μακράκης.

Καυστική για τον διευθυντή του ειδικού σχολείου Ιεράπετρας είναι η γραπτή δήλωση που έστειλε στα ΜΜΕ η αντιδήμαρχος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, στην οποία αναφέρει τα εξής: 

«Απορώ για ποιο λόγο ο Διευθυντής του σχολείου δεν έχει απευθυνθεί στις Κτηριακές Υποδομές για να ζητήσει καινούργια θρανία η οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό και επιτρέπει στον εαυτό του να χρησιμοποιούν τα παιδιά τέτοια θρανία.  Κι αν απευθύνθηκε και δεν είχε ανταπόκριση , μπορούσε ο ίδιος να ενδιαφερθεί και να τα προμηθευτεί άμεσα. Η Σχολική Επιτροπή καταθέτει χρήματα στους λογαριασμούς των σχολείων τα οποία τα διαχειρίζεται ο κάθε Διευθυντής του Σχολείου.  Αν δεν μπορούσε να το κάνει,  ας απευθυνόταν στη Σχολική Επιτροπή να ασχοληθούμε εμείς.

Με όλους τους Διευθυντές των σχολείων έχουμε άψογη συνεργασία. Ως πρόεδρος της πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής που είμαι αρμόδια για την οικονομική  διαχείριση των χρημάτων που μας δίνει το κράτος για τα σχολεία,  πρέπει να πω ότι όπως σε όλα τα σχολεία έτσι και στο ΕΕΕΚ έχουμε κάνει αρκετά πράγματα.Μόνωση σε όλο το κτίριο, εξωτερική πέργκολα με ράμπα για να προαυλίζονται τα μεγαλύτερα παιδιά σε διαφορετικό χώρο, επί πλέον κλιματιστικά, χωρίσαμε εσωτερικά τις αίθουσες των μεγάλων παιδιών από τα μικρά , προαύλιος χώρος κλπ.Προσπαθήσαμε να βρούμε και κτίριο να μεταφερθούν η τα μικρά ή τα μεγάλα παιδιά αλλά λόγω προδιαγραφών είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. Είμαστε σε επικοινωνία με τις Κτηριακές Υποδομές για να προχωρήσουμε σε κατασκευή επιπλέον αιθουσών που χρειάζονται. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο και γραφειοκρατία, γι αυτό θα προχωρήσουμε σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Όταν λειτούργησε αυτό το σχολείο ήταν πρότυπο,  ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τουλάχιστον έτσι έγραψαν τότε. Σήμερα τι έγινε? Μάλλον δεν ήταν έτσι τελικά?...Αν ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου του ΕΕΕΚ δε θέλει συνεργασία,  δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Ας συνεχίσει να εκθέτει τον εαυτό του.......Αυτή η Δημοτική Αρχή έχει καταφέρει σε λίγο χρονικό διάστημα να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το 7ο νηπιαγωγείο , να δημιουργήσει ένα επιπλέον νηπιαγωγείο της Γρα Λυγιας, να λειτουργήσει και να εξοπλίσει το Μουσικό Γυμνάσιο , να εντάξει σχεδόν όλα τα σχολεία στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»  για μονώσεις, έχει  κάνει μεγάλες επισκευές σε όλα τα παλιά σχολεία  και στο επόμενο διάστημα θα παραδώσει ένα ολοκαίνουργιο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου και όχι μόνο και κάθε χρόνο διαθέτουμε πάνω από 300 χιλιάδες σε συντηρήσεις.Δεν μ αρέσει να λέω αυτά που κάνουμε,  βλέπω όμως ότι τελικά χρειάζεται ,  γιατί ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι κάνουμε όλοι εμείς που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα κοινά.Τα προβλήματα είναι πολλά,  προσπαθούμε όμως να λύνουμε τα περισσότερα........... και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε..», καταλήγει στη γραπτή δήλωση της η  πρόεδρος της πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας  κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News