Λασίθι

Άγιος Νικόλαος: Ο δήμος πρωτοπορεί στην πρόληψη απειλών απο φυσικές καταστροφές

Στο πλαίσιο συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία μελέτης - Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην προετοιμασία ομάδων πολιτών ώστε να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν επαρκώς σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών

Τα στοιχεία της μελέτης για την αντιμετώπιση απειλών από φυσικές καταστροφές, που ανέθεσε ο Δήμος Αγίου Νικολάου με προγραμματική σύμβαση στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας - προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, κ. Ευθύμιου Λέκκα, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο “ΡΕΞ”, παρουσία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, με την ολοκλήρωση της πρότασης από την επιστημονική ομάδα ως προς την οργάνωση του Δήμου για την αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών από φυσικές καταστροφές και τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξουν στο εξής εξειδικευμένες πληροφορίες για την ορθότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, αλλά και ξένων επισκεπτών. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, η πρόταση που θα διαμορφωθεί αναμένεται να εξατομικεύσει το υφιστάμενο σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου και θα τεθεί υπόψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.


Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου δήλωσε, επίσης, ότι το ενδιαφέρον της δημοτικής Αρχής εστιάζεται κυρίως στο γεγονός της πρόληψης και προετοιμασίας ομάδων πολιτών (ασκήσεις ετοιμότητας σε σχολεία, γειτονιές, νοσοκομεία), ώστε να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν επαρκώς σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (σεισμοί, πλημμύρες, φωτιά κ.ά.).


«Ο Δήμος Αγίου Νικολάου πρωτοπορεί στη διαδικασία της πρόληψης, που θεωρείται το Α και το Ω όλων αυτών των φαινομένων που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη μελέτη που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια, η αναγκαιότητα της οποίας - όπως ανέφερε - επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα που ακολούθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα κυρίως από τους σεισμούς στη Σάμο, τον Τύρναβο και το Αρκαλοχώρι.


Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, με την τεκμηρίωση τεχνικών στοιχείων (ανάλυση πολεοδομικού ιστού, κινδύνων που διατρέχουν οι οικισμοί κ.ά.) και μέσα από διαδικασίες πρόληψης ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ανάλυσης και τεκμηρίωσης της πρότασης ως προς την οργάνωση του Δήμου για την αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών από φυσικές καταστροφές. Θ’ ακολουθήσει ενημέρωση του πληθυσμού μέσα από ασκήσεις ετοιμότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών. Όπως ο ίδιος διευκρίνισε, αν και η περιοχή δε διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, ωστόσο ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει προετοιμασία, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτη ανάγκη από κάθε μορφής φυσική καταστροφή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια