Λασίθι

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο Δήμο Σητείας

«Σχεδόν ένα μήνα μετά τον σεισμό στις 12 Οκτωβρίου ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο Δήμο Σητείας» αναφέρουν οι βουλευτές

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο Δήμο Σητείας από τον σεισμό στις 12 Οκτωβρίου έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

‘Όπως αναφέρεται:

« Σχεδόν ένα μήνα μετά τον σεισμό στις 12 Οκτωβρίου ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο Δήμο Σητείας, παρά τις όποιες εξαγγελίες κυβέρνησης και τοπικής – περιφερειακής διοίκησης.

Συγκεκριμένα, πρωταρχικό είναι το ζήτημα των ανεπαρκών μέτρων καταγραφής των ζημιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 40 - 45 α/θμιοι έλεγχοι κτιρίων, τη στιγμή που οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 250. Επιπλέον, δεν έχουν εκδοθεί τα επίσημα πορίσματα των επιτροπών, ώστε να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας, να γίνει έγκαιρη μετεγκατάσταση όπου κριθεί απαραίτητο και να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις των ζημιών, με προτεραιότητα στα σχολεία, στις υπηρεσίες που στεγάζονται στο π.ΚΕΓΕ (Πρόνοια Δήμου, ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, Εθνικό Κτηματολόγιο, Πρόγραμμα «HELIOS») και άλλους χώρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων και της συνειδητής απουσίας μέριμνας για τα σχολικά κτίρια, λόγω της πολιτικής που θεωρεί κόστος την ασφαλή σχολική στέγη, είναι το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα του ΕΠΑΛ Σητείας, που κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον σεισμό. Το κτιριακό ζήτημα του ΕΠΑΛ είχε επανειλημμένως αναδείξει το ΚΚΕ και με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών. Η συστέγαση με το Γενικό Λύκειο, ο προαυλισμός στην παλιά αυλή με ένα χώρισμα, ώστε να μην προσεγγίζεται το ακατάλληλο κτίριο, καθώς και η τοποθέτηση έξι προκατασκευασμένων αιθουσών για τη λειτουργία των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και μίας τουαλέτας, δεν μπορεί να αποτελέσει παρά μόνο προσωρινή λύση. Το ζητούμενο είναι η στέγαση των μαθητών σε σύγχρονο –ασφαλές κτίριο, με σαφές χρονοδιάγραμμα εργασιών και ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, στο ΕΠΑΛ Σητείας στεγάζονταν το Δ.ΙΕΚ καθώς και το εσπερινό γενικό Λύκειο που τώρα φιλοξενούνται στο Γενικό Λύκειο μαζί με κάποια τμήματα του ΕΠΑΛ και χρειάζεται να παρθούν αυξημένα μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους εργαζόμενους, εν μέσω πανδημίας. Αναδεικνύεται, συνεπώς, η ανάγκη να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων καθαριστριών, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των παραπάνω σχολείων, να διατεθούν με κρατική χρηματοδότηση, δωρεάν και με επάρκεια, τα μέσα προστασίας κτλ.

Η παραπάνω κατάσταση φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της έλλειψης αντισεισμικής θωράκισης, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων, ειδικά σε μια περιοχή με μεγάλο δείκτη σεισμικότητας. Επιβεβαιώνει ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις και περιφερειακή και τοπική διοίκηση έχουν σε προτεραιότητα έργα για τη στήριξη των σχεδιασμών του κεφαλαίου και όχι ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας,

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια