«Πράσινο φως» για δύο αρδευτικά έργα πνοής σε Ιεράπετρα και Σητεία - Οι αγρότες που ωφελούνται (εικόνες)

Λασίθι
«Πράσινο φως» για δύο αρδευτικά έργα πνοής σε Ιεράπετρα και Σητεία - Οι αγρότες που ωφελούνται (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στα οκτώ πρώτα αρδευτικά έργα που σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται μέσω ΣΔΙΤ, είναι το φράγμα του Αγίου Ιωάννη και η λίμνη Χοχλακιών στην Κρήτη

Το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αναμένεται να αποτελέσει «ένεση» ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας, παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανάμεσα στα οκτώ πρώτα, σε σύνολο 21, αρδευτικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με στόχο την καλύτερη άρδευση, μεγαλύτερη παραγωγή και κατ' επέκταση την αποδοτικότητα των καλλιεργειών, η οποία εκτιμάται σε πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα σε ολόκληρη την επικράτεια, είναι το φράγμα του Αγίου Ιωάννη και η λίμνη Χοχλακιών στην Κρήτη.

Ειδικότερα τα εν λόγω έργα σταχυολογούνται ως εξής:

  1. Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης)
  2. Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού
  3. Λιμνοδεξαμενή  Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου) - Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 18.518.362€. Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 840.000. Αρδευόμενα στρέμματα: 4.125 στρεμ. Ωφελούμενοι αγρότες 500
  4. Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου) - Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26.044.385€  Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 1.705.000 Αρδευόμενα στρέμματα: 10.450 στρεμ.  Ωφελούμενοι αγρότες 1.050 - Με 26 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η κατασκευή του φράγματος «Μυλωνά» Αγίου Ιωάννα του Δήμου Ιεράπετρας.  
  5. Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)
  6. Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας)
  7. Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας, Αρδευτικό δίκτυο  και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.
  8. Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια - Ορφανά Καρδίτσας.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος υποδομών αγροτικής ανάπτυξης παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την χρηματοδοτική ένταξη της κατασκευής του Φράγματος του Αγίου Ιωάννη και του δικτύου άρδευσης, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 26 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή του ταμιευτήρα χωρητικότητας 1.775.000 m3 (με ωφέλιμο όγκο νερού 1.705.000m3) στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Θρυπτή, τα έργα υδροληψίας,  τα έργα μεταφοράς, το επίχωμα φράγματος, το πρόφραγμα, τον υπερχειλιστή πλημμύρας, τον θάλαμο δικλείδων εκκένωσης, υδροληψίας και οικολογικής παροχής κ.α.  Μάλιστα, από την κατασκευή του φράγματος θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες περίπου 10.450 στρεμμάτων.

«Άλλο ένα έργο που στηρίξαμε και προωθήσαμε δυναμικά έφτασε η ώρα να χρηματοδοτηθεί επιτέλους. Αναλαμβάνοντας ως Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά το 2014 τον Δήμο της Ιεράπετρας, είχαμε και έχουμε ως στόχο πέρα από την πραγματοποίηση έργων που υλοποιεί ο ίδιος ο Δήμος, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να επιτύχουμε την χρηματοδότηση και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής απαραίτητων για τον τόπο, ακόμη κι αν φορέας υλοποίησης είναι άλλη Υπηρεσία ή Υπουργείο», τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ύστερα από ενημέρωση που είχα τότε από την πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας του Αγίου Ιωάννη, κ. Μαρία Σακαδάκη, για την αναγκαιότητα κατασκευής φράγματος στην Κοινότητα, ήρθαμε αμέσως σε επαφή με τον μελετητή, κ. Μιχάλη Παρασκευόπουλο και από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, συνεργαστήκαμε και παρείχαμε κάθε βοήθεια τόσο  για την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, όσο και για τη λήψη όλων των αναγκαίων αδειών και εγκρίσεων, προκειμένου να είναι έτοιμη προς χρηματοδότηση.

Ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές στο αρμόδιο υπουργείο και μετά από συχνές συναντήσεις τόσο με τον υπουργό, Ιωάννη Πλακιωτάκη, με τον τότε υπουργό κ. Μάκη Βορίδη και με τον τότε υφυπουργό, Κωνσταντίνο Σκρέκα, όσο και με τον υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, κατορθώσαμε να πείσουμε την κυβέρνηση για τη σημασία του έργου και να χρηματοδοτηθεί τώρα το Φράγμα στον Άγιο Ιωάννη, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια στον Δήμο της Ιεράπετρας, με σπουδαίο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης και πρόσθεσε: «Η κατασκευή του φράγματος στον Αη Γιάννη θα λύσει οριστικά το οξύτατο πρόβλημα του ελλείμματος του αρδευτικού νερού στην ευρύτερη περιοχή, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των διατιθέμενων υδάτινων πόρων, δίνοντας ισχυρή ώθηση τόσο στην ανάπτυξη της γεωργίας, όσο και στην ανάπτυξη του τουρισμού ενισχύοντας την οικονομική άνθηση της Κοινότητας, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν ευεργετικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον κυβερνητικό βουλευτή και υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό, το γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς και όλα τα στελέχη του υπουργείου, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά μας για τη χρηματοδότηση του έργου. Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις έως ότου το φράγμα του Αη Γιάννη να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί σύντομα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News