Λασίθι: Ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς για ελαιοποίηση - Πώς διαμορφώνεται η παραγωγή

Κρήτη
Λασίθι: Ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς για ελαιοποίηση - Πώς διαμορφώνεται η παραγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παραγωγή του λαδιού φέτος στο Ν. Λασιθίου αναμένεται να είναι μικρή και εκτιμάται να μην ξεπεράσει το 50% της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου

Ξεκινά άμεσα η συγκομιδή της ελιάς για ελαιοποίηση στις πιο πρώιμες περιοχές του Νομού Λασιθίου, όπου ολοκληρώθηκε νωρίτερα ο δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου. Το λιομάζωμα συνεχίζεται σταδιακά στις υπόλοιπες πιο όψιμες περιοχές μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου.

Η παραγωγή του λαδιού φέτος στο Ν. Λασιθίου αναμένεται να είναι μικρή και εκτιμάται να μην ξεπεράσει το 50% της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου.

«Στην Ιεράπετρα συγκεντρώσαμε πέρυσι 2.500 τόνους λάδι και ήταν μέτρια σε απόδοση η χρονιά ενώ εφέτος σε όλη την πρώην επαρχία Ιεράπετρας δεν θα ξεπεράσουμε τους 1200 τόνους. Επειδή οι περισσότεροι έχουμε εγκαταλείψει τους ελαιώνες μας στην τύχη τους και επειδή το καλοκαίρι ήταν πολύ παράξενο με τους παρατεταμένους καύσωνες, τα ελαιόδεντρα που είχαν ελιές έχουν ζοριστεί πάρα πολύ και ο ελαιόκαρπος τους μέχρι στιγμής με μόνο 37 χιλιοστά βροχής τον μήνα Οκτώβρη, δε βρίσκεται σε κατάσταση που να μας εμπνέει αισιοδοξία, ότι θα έχουμε καλές αποδόσεις και καλή ποιότητα λαδιού. Οι ελαιώνες διψούν πάρα πολύ και αυτή η τελευταία εβδομάδα με τις υψηλές θερμοκρασίες θα προσθέσει και άλλα προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς. Επειδή θα αργήσει να βρέξει, πρέπει οι ελαιώνες που έχουν ελιές να ποτιστούν άμεσα και αν είναι βεντέμα να ψεκαστούν για το δάκο και να μείνουν  μέχρι το Δεκέμβρη να φουσκώσουν λίγο ακόμη  οι ελιές. Πέρυσι που οι ελαιοπαραγωγοί βιάστηκαν να μαζέψουν από πολύ νωρίς τις ελιές τους χάσαμε τουλάχιστον 30% της παραγωγής μας στην Ιεράπετρα», ανέφερε ο συνταξιούχος ελαιουργός Μανόλης Παπαδάκης.

Τα ελαιουργεία της Ιεράπετρας αναμένεται να αρχίσουν την λειτουργία τους από την ερχόμενη Τετάρτη. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έκαναν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Λασιθίου την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, αναφορικά με την δακοπροσβολή στον ελαιόκαρπο, διαπιστώθηκε ότι στην περιφέρεια της Ιεράπετρας το φαινόμενο φτάνει το 3%.

Διαβάστε επίσης

Ελαιόλαδο: Έτσι θα παραχθεί με ποιότητα - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Στο μεταξύ από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Νομού Λασιθίου ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάς, για την τρέχουσα περίοδο.

Ανακοινώθηκαν παράλληλα οι επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής, υπό το πρίσμα της έναρξης των ψεκασμών, καθώς από τους τελευταίους πρέπει υποχρεωτικά να μεσολαβήσει κάποιο διάστημα πριν την συγκομιδή. Το διάστημα ορίζεται βάσει τις εγκρίσεις κυκλοφορίας του κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος, ανάλογα με την αναγραφόμενη διάρκεια στην ετικέτα, λαμβάνεται η ανάλογη χρονική απόσταση ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα των παραπάνω εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο.

Οι σχετικές ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής είναι οι κάτωθι:

Α) Στο δήμο Αγίου Νικολάου:

3/11/21 Αγίου Νικολάου, Ελούντας, Καλού Χωριού, Πρινάς, Κρούστα, Ταπών, Αγίου Αντωνίου

04/11/2021 Βρούχα, Λούμα, Σκίνια, Λατσίδα

05/11/2021 Μίλατου

06/11/2021 Νεάπολης, Μετοχίων, Βουλισμένης, Φουρνής- Κατσελίου- Καρυδιού, Βρυσών, Ζενιών, Σισίου.

07/11/2021 Βραχασίου, Μέσα & Έξω Λακωνίων

10/11/2021 Λιμνών- Χουμεριάκου- Νικηθιανού

Β) Στο δήμο Ιεράπετρας:

3/11/21 Σταυροχωρίου, Μύρτους, Αγίου Στεφάνου, Ανατολής, Γδοχίων, Καβουσίου, Παχειάς Άμμου, Μύθων, Ορεινού, Σχινοκαψάλων, Μακρυλίας, Μεσελερών, Μουρνιών, Καλακαύκας.

4/11/2021 Ιεράπετρας, Ρίζας.

15/11/2021 Μεταξοχωρίου, Χριστού, Κάτω Χωριού.

17/11/2021 Αγίου Ιωάννη, Νέων Μαλλών

Γ) Στο δήμο Σητείας:

3/11/21 Αγίου Γεωργίου, Αχλαδιών, Κρυών, Παλαικάστρου, Παπαγιαννάδων, Περιβολακίων, Πεύκων, Πραισού, Σητείας & Πισκοκεφάλου, Ρούσας Εκκλησιάς & Αγ. Φωτίου, Σκορδύλου, Σφάκας, Δάφνης, Καρυδίου, Χρυσοπηγής, Ζήρου, Σκοπής, Ζάκρου & Χοχλακιών

9/11/2021 Αρμένων

10/11/2021 Χάνδρα

11/11/2021 Απιδιών, Κατσιδωνίου, Λίθινων, Μέσα & Έξω Μουλιανών, Σταυρωμένου, Χαμεζίου

12/11/2021 Αγίας Τριάδας

16/11/2021 Μαρωνιάς

Στις Τοπικές Κοινότητες Μυρσίνης, Τουρλωτής και Λάστρου, όπου δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας από την ΔΑΟΚ Λασιθίου , οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό ως την συγκομιδή, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό που έχουν χρησιμοποιήσει. Για τον ελαιόκαρπο που παράγεται στις περιοχές αυτές, δεν θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.

Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που όπως είναι γνωστό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημίζει το προϊόν της περιοχής, αποκλείοντας το από τις αγορές, οι ελαιουργοί παρακαλούνται: Οι να πειθαρχήσουν στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, όσον αφορά τη συγκομιδή, και εφόσον έχουν διενεργήσει παράλληλα ψεκασμούς κάλυψης, να εφαρμόσουν το χρονικό όριο που αναγράφεται στην ετικέτα, από τον ψεκασμό ως τη συγκομιδή.

Οδηγίες προς ελαιοτριβείς:

α) να μη δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους πριν τις παραπάνω ημερομηνίες, εκτός από τους βιοκαλλιεργητές. β) Στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι έχουν συγκομίσει πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες να ζητούν βεβαίωση από τον εργολάβο της περιοχής προέλευσης του ελαιόκαρπου, ότι δεν ψεκάστηκε το κτήμα του στον ή στους τελευταίους ψεκασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι γίνονται δειγματοληψίες ελαιόλαδου τόσο από την ΔΑΟΚ Λασιθίου, όσο και από άλλους φορείς, για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων. Σε περίπτωση που από την εργαστηριακή εξέταση αποδειχτεί η ύπαρξή τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.

Ειδικότερα στις παραλιακές περιοχές, εφόσον συνεχίσει να επικρατεί καλός καιρός και η συγκομιδή καθυστερεί, πιθανόν να προκληθούν ζημιές από το δάκο μετά το τέλος του προγράμματος. Για την αποτροπή του παραπάνω γεγονότος και με δεδομένο ότι τη φετινή περίοδο οι ζημιές ήταν ελάχιστες, θα πρέπει οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν ώστε:

α) Να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι συγκομιδές, όπου αυτό είναι εφικτό.

β) Εάν καθυστερήσουν οι συγκομιδές, οι παραγωγοί θα πρέπει μόλις διαπιστώσουν πρόβλημα να φροντίσουν μόνοι τους για την προστασία της παραγωγής τους από τώρα και στο εξής, πάντα εφαρμόζοντας την ετικέτα του σκευάσματος που χρησιμοποιούν, ώστε αυτό να είναι εγκεκριμένο για τη χρήση αυτή και οπωσδήποτε τηρώντας τη δοσολογία και το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή.

Υπενθυμίζουμε ότι στις περιοχές που παράγεται ελαιόλαδο ΠΟΠ, δεν επιτρέπονται ψεκασμοί κάλυψης.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψεκάζονται λιόφυτα που είναι διψασμένα και αφυδατωμένα και ο ελαιόκαρπος έχει πάρει ήδη το ιώδες χρώμα της ωρίμανσης.

Από την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ελαιουργεία της Ιεράπετρας

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ιεράπετρα, δε θα ξεπεράσει τους 1200 τόνους

Ξεκινά άμεσα η συγκομιδή της ελιάς για ελαιοποίηση στις πιο πρώιμες περιοχές του νομού Λασιθίου, όπου ολοκληρώθηκε νωρίτερα ο δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου, και συνεχίζεται το λιομάζωμα σταδιακά, στις υπόλοιπες πιο όψιμες περιοχές μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου. Η παραγωγή του λαδιού φέτος στον νομό Λασιθίου είναι πολύ μικρή και αναμένεται να μην ξεπεράσει το 50% της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου.

«Στην Ιεράπετρα συγκεντρώσαμε πέρυσι 2.500 τόνους λάδι και ήταν μέτρια σε απόδοση η χρονιά, ενώ φέτος σε όλη την πρώην επαρχία Ιεράπετρας δε θα ξεπεράσουμε τους 1.200 τόνους. Επειδή οι περισσότεροι έχουμε εγκαταλείψει τους ελαιώνες μας στην τύχη τους και επειδή το καλοκαίρι ήταν πολύ παράξενο με τους παρατεταμένους καύσωνες, τα ελαιόδεντρα που είχαν ελιές έχουν ζοριστεί πάρα πολύ και ο ελαιόκαρπός τους μέχρι στιγμής, με μόνο 37 χιλιοστά βροχής τον μήνα Οκτώβρη, δε βρίσκεται σε κατάσταση που να μας εμπνέει αισιοδοξία ότι θα έχουμε καλές αποδόσεις και καλή ποιότητα λαδιού. Οι ελαιώνες διψούν πάρα πολύ και αυτή η τελευταία εβδομάδα με τις υψηλές θερμοκρασίες θα προσθέσει και άλλα προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς. Επειδή θα αργήσει να βρέξει, πρέπει οι ελαιώνες που έχουν ελιές να ποτιστούν άμεσα και αν είναι βεντέμα να ψεκαστούν για τον δάκο και να μείνουν μέχρι τον Δεκέμβρη να φουσκώσουν λίγο ακόμη οι ελιές.

Πέρυσι, που οι ελαιοπαραγωγοί βιάστηκαν να μαζέψουν από πολύ νωρίς τις ελιές τους, χάσαμε τουλάχιστον 30% της παραγωγής μας στην Ιεράπετρα», μας είπε ο συνταξιούχος ελαιουργός, κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Από την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ελαιουργεία της Ιεράπετρας, ενώ σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έκαναν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Λασιθίου χθες Πέμπτη 4 Νοεμβρίου διαπιστώθηκε ότι η δακοπροσβολή στον ελαιόκαρπο φτάνει το 3% στην περιφέρεια της Ιεράπετρας.

 (φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News