Ιεράπετρα: Έτσι θα στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας - Αναλυτικά οι προτάσεις της αγροτικής Επιτροπής

Κρήτη
Ιεράπετρα: Έτσι θα στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας - Αναλυτικά οι προτάσεις της αγροτικής Επιτροπής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας αποφάσισε να παρέμβει με ένα κείμενο προτάσεων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό

Η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να παρέμβει με ένα κείμενο προτάσεων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, οι οποίες επιδιώκει να συμπεριληφθούν στην εθνική πρόταση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στις προτάσεις της, η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

  • να δικαιούνται επιδοτήσεις μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  • Το κατώτατο όριο έκτασης που θα λαμβάνει μη συνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις να είναι ένα στρέμμα.
  • Να ενταχθούν οι αγρότες μερικής απασχόλησης στους ενεργούς αγρότες.
  • Να διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης.
  • Ο ρυθμός που θα πρέπει να υιοθετηθεί για την εσωτερική σύγκλιση της βασικής ενίσχυσης (85%) να είναι η πενταετία. Ό

Όσον αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων προτείνει να αλλάξει η στόχευση, προσθέτοντας και άλλα προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο, όπως:

  • Δρεπτά άνθη,
  • Μέλι,
  • Ντομάτες (όλες οι ποικιλίες)
  • Πιπεριές (όλες οι ποικιλίες)
  • Αγγούρι (όλες οι ποικιλίες)
  • Μελιτζάνες (όλες οι ποικιλίες)
  • Φασόλια (όλες οι ποικιλίες)
  • Κολοκύθια

Σχετικά με τον Πυλώνα ΙΙ που αφορά την αγροτική ανάπτυξη, οι προτεραιότητες που προτείνεται να τεθούν είναι:

  • Η μέθοδος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων
  • Ενίσχυση προσέγγισης εταιρειών για αποκομιδή-επεξεργασία αποβλήτων
  • Η επιδότηση για ιδία χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών

Για τη μορφή που θα έχει το σύστημα παροχής συμβουλών στους αγρότες προτείνεται η δημιουργία επιμορφωτικών σεμιναρίων από εξειδικευμένα στελέχη όλων των ειδικοτήτων της πρωτογενούς παραγωγής. Προτείνεται επίσης να δοθούν κίνητρα ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών, π.χ. ομάδες παραγωγών (ενημέρωση, φορολογικές ελαφρύνσεις).

Στα ύψη το κόστος παραγωγής

Η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας ζητά να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εφοδίων.

«Είμαστε σίγουροι ότι είστε ενήμερος, κ. Λιβανέ, για τον βομβαρδισμό αυξήσεων σε αγροτικά εφόδια και υλικά αγαθά που δέχεται ο πρωτογενής τομέας τους τελευταίους μήνες. Αυξήσεις οι οποίες σίγουρα θα προκαλέσουν μείωση και αστάθεια στο εισόδημα του Ιεραπετρίτη αγρότη. Δυστυχώς, ως παραγωγοί της Ιεράπετρας, δεν μπορούμε να βρούμε διέξοδο και να αποφύγουμε όλα αυτά, ούτε να ανταπεξέλθουμε σε τέτοια τεράστια κόστη.

Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας, κόστος κατασκευής θερμοκηπίων, πλαστικά κάλυψης, αρδευτικά συστήματα, λιπάσματα, σπόροι, φυτά, υλικά συσκευασίας και μεταφορές, όλα έχουν αυξηθεί.

Ζητούμε να μην ισχύσει η ρήτρα αναπροσαρμογής ή να επιδοτηθεί από το κράτος σε αγροτικές επιχειρήσεις και στους ΤΟΕΒ. Προτείνουμε στις κατασκευές θερμοκηπίων αύξηση του ποσοστού επιδότησης στα σχέδια βελτίωσης. Όσο για τις αυξήσεις στα εφόδια καλλιέργειας, ζητούμε επιδότηση στα τιμολόγια των εξόδων άνευ ΦΠΑ, παράδειγμα το μεταφορικό ισοδύναμο», προτείνει η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας στην επιστολή της, που υπογράφει ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Κάμιρος” κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

Μέτρα για να μη σβήσει η παράκτια αλιεία  - Τεράστιες οι ζημιές από τους λαγοκέφαλους

Η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας στηρίζει και τους παράκτιους αλιείς και διαβιβάζει τα αιτήματά τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη νότια Κρήτη, και όχι µόνο µε τα λαγόψαρα και άλλα είδη που καταστρέφουν καθημερινά τα δίχτυα µας, είναι πλέον γνωστό. Οι περιπτώσεις ζημιών στα εργαλεία µας από κητώδη (φώκιες, δελφίνια) και λεσσεψιανούς μετανάστες, όπως λαγόψαρα, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το μέγεθος των ζημιών που προκαλούν στα αλιευτικά µας εργαλεία και η απώλεια εισοδήματος που έχουμε από την αρπαγή των αλιευμάτων από αυτά τα είδη είναι πραγματικά εξοντωτικά και οι επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο δυσμενείς. Τα είδη αυτά δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, αναπαράγονται πλέον ανενόχλητα και βρίσκουν την εύκολη λύση για την εύρεση τροφής τους στην αρπαγή αλιευμάτων από τα εργαλεία µας, καταστρέφοντάς τα.

Ολοένα αυξάνεται ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου στη θάλασσά µας νότια της Κρήτης. Τα γνήσια μπαρμπούνια έχουν εξαφανιστεί λόγω της εμφάνισης των ξενικών λεσσεψιανών μπαρμπουνιών που τρώνε τον γόνο των ψαριών και δε γίνεται αναπαραγωγή. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό µε άλλα χρόνια προβλήματα που απασχολούν την παράκτια αλιεία (ερασιτεχνική αλιεία, υψηλό κόστος παραγωγής, μείωση αλιευμάτων, ανυπαρξία χρηματοδότησης, παράνομη αλιεία) κάνουν το επάγγελμά µας µη βιώσιμο. Δεν υπάρχουν νέοι ψαράδες. Σε λίγα χρόνια θα τρώμε ψάρια µόνο από ιχθυοτροφεία.

Εύλογα γεννιέται η υποψία ότι η αδιαφορία της Πολιτείας να ενδιαφερθεί για τα προβλήματά µας είναι σκόπιμη. Κάνουμε αίτηση για αποζημίωση της κατεστραμμένης περιουσίας µας, όπως αποζημιώνονται και οι αγρότες στις περιπτώσεις ζημιών. Είμαστε ο µόνος κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μέχρι τώρα δεν έχει αποζημιωθεί ποτέ και για τίποτα αν εξαιρέσουμε την πρόσκληση για την παύση 3.1.9.

Λόγω έλλειψης τελωνείου στην Ιεράπετρα, αναγκαζόμαστε κάθε φορά για τον ανεφοδιασμό καυσίμων στα αλιευτικά µας να ειδοποιήσουμε το τελωνείο στον Άγιο Νικόλαο, για να έρθει υπάλληλος για την επίβλεψη. Πληρώνουμε κάθε φορά ΔΕΤΕ και ταξί για τη μεταφορά του υπαλλήλου 30-40 ευρώ. Εδώ προτείνουμε να γίνει έλεγχος από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας σε συνεννόηση µε το τελωνείο την ώρα που γίνεται ανεφοδιασμός πετρελαίου σε κάθε σκάφος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το τελωνείο του Αγίου Νικολάου να έρθει μετά από μέρες, διότι χάνουμε τη δουλειά µας», καταλήγουν οι παράκτιοι αλιείς της Ιεράπετρας.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας αποστέλλει αίτημα και προς τον αν. υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, από τον οποίο ζητά τη μείωση της φορολογίας των αγροτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News