Ιεράπετρα: Εργασίες αποκατάστασης στο σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Μεγάλος Ναπολέοντας (βίντεο)

Κρήτη
Ιεράπετρα: Εργασίες αποκατάστασης στο σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Μεγάλος Ναπολέοντας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο δήμο Ιεράπετρας προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να είναι έτοιμο το σπίτι που φιλοξένησε τον Αυτοκράτορα Ναπολέοντα.

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στον Δήμο Ιεράπετρας προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να είναι έτοιμο το σπίτι που φιλοξένησε τον Αυτοκράτορα Ναπολέοντα.

Συγκεκριμένα, σε πυρετώδεις ρυθμούς κινείται ο δήμος Ιεράπετρας ώστε να είναι έτοιμο μέχρι  τους επόμενους επτά μήνες το σπίτι που φιλοξένησε το Μέγα Ναπολέοντα σύμφωνα πάντοτε με το θρύλο που κάνει γνωστή την παρουσία του στην Ιεράπετρα χωρίς να έχει ωστόσο επαληθευτεί ιστορικά. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι πολύ κοντά στο λιμάνι και βρίσκεται στη συνοικία  Κάτω Μέρα και εφόσον θα είναι έτοιμο, θα είναι  ανοικτό και προσβάσιμο σε τουρίστες αλλά και σε κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι θα θέλουν να πληροφορηθούν για το σύντομο χρονικό διάστημα που έζησε ο Ναπολέων στο νησί μας.

Ο δήμος Ιεράπετρας επενδύει σε αυτό το σπίτι, θεωρώντας το ένα ακόμη πολιτισμικό πλεονέκτημα στην ιστορία του τόπου.

Μάλιστα, παρόμοια αντίληψη έχουν και οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι έχουν δώσει το όνομα «Ναπολέων» σε πολλά μαγαζιά, καφετέριες κ.α.

Η παρουσία του Ναπολέοντα στην Κρήτη

Προτού ο Ναπολέων πραγματοποιήσει μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών στη Δυτική Ευρώπη, έλαβε μέρος σε μια εκστρατεία στην Αίγυπτο. Ο σκοπός ήταν εθνικός και εμπορικός αφού ήθελε ο ίδιος να επιβεβαιώσει πως το γαλλικό εμπόριο στην περιοχή της Αιγύπτου δεν κινδυνεύει από «επίδοξους ανταγωνιστές», αλλά και να τερματίσει την πρόσβαση των Βρετανών στις Ινδίες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του  προς την βορειοανατολική Αφρική, υποστηρίζεται πως παρέμεινε για ένα βράδυ σ΄ ένα σπίτι στην Ιεράπετρα.

Τέλη του 18ου αιώνα, η Κρήτη ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα.  Η παρουσία του Γάλλου στρατηγού δεν έγινε ορατή και ενδεχομένως πολλοί κάτοικοι της Κρήτης ενδεχομένως να μην τον αναγνώριζαν. Ο ίδιος πάντως φιλοξενήθηκε σ΄ ένα σπίτι και μάλιστα πριν την αναχώρησή του έγραψε ένα γράμμα στα Γαλλικά: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News