Λασίθι

Ιεράπετρα: Φοροτεχνικοί ζητούν παράταση στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους αγρότες

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, η παράταση αυτή κρίνεται άκρως αναγκαία ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία από το σύνολο του εμπορικού και αγροτικού κόσμου και να αποφευχθεί η επιβολή σημαντικών προστίμων σε πληθώρα περιπτώσεων

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Λογιστών - Φοροτεχνικών Νομού Λασιθίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης προς τους  παραγωγικούς φορείς της Ιεράπετρας σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση - ηλεκτρονικά βιβλία και την υποχρέωση εφαρμογής τους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους από την αρχή του νέου έτους.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τους Συλλόγους Εστίασης Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού, Εμπορικό Σύλλογο, Αγροτική Επιτροπή Δήμου Ιεράπετρας και Ο.Ε.Φ.Ε.

Αναφορικά με τον κλάδο των αγροτών και κτηνοτρόφων, επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που προκύπτουν με τα έως τώρα δεδομένα. Σημαντική παράμετρος είναι το έλλειμμα ουσιαστικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και το υψηλό κόστος εξοπλισμού που απαιτείται για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Ως συμπέρασμα της σύσκεψης κρίνεται απαραίτητη η παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και όχι η υποχρεωτικότητα του από την 1/1/2022 για όλα τα επαγγέλματα όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, η παράταση αυτή κρίνεται άκρως αναγκαία ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία από το σύνολο του εμπορικού και αγροτικού κόσμου και να αποφευχθεί η επιβολή σημαντικών προστίμων σε πληθώρα περιπτώσεων, τα οποία θα οφείλονται, όπως αναφέρουν, στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει ορθά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους, οι φοροτεχνική θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν μία σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις ώστε να αποκτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις κατάλληλες γνώσεις έγκαιρα. Σίγουρα, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα το σύνολο της κοινωνίας μας στους επόμενους μήνες, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑ∆Ε που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών να εισαγάγει στη ζωή των αγροτών και των επιχειρήσεων αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τον πρωτογενή τομέα και το εμπόριο.

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην εξυπηρέτηση αγροτών κι επιχειρήσεων, στους οποίους παρέχεται μια νέα πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρµα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε αυτοµατοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τους απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών - Προµηθευτών.

Μαζί µε τη µείωση κόστους λειτουργίας των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκει να ενισχύσει τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας, όπως ανακοίνωσε, ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιµολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών, εδραιώνοντας παράλληλα  την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής ∆ιοίκησης µε τις επιχειρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια