Ιεράπετρα: Οργή για τα κατεστραμμένα από κοπάδια αμπέλια - Έρχονται μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου

Λασίθι
Ιεράπετρα: Οργή για τα κατεστραμμένα από κοπάδια αμπέλια - Έρχονται μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου κάτοικοι της Καλαμαύκας βλέπουν τους παραδοσιακούς αμπελώνες τους στα Σκυφιά, στο Μακρύ Λιβάδι, στο Ρογδιό, στο Γεράκι, στον Παλαίλακο και στον Κισσό, να γίνονται γίνονται ζωοτροφή για τις αίγες και τα πρόβατα

Τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για τα ανεπιτήρητα κοπάδια συγκεκριμένων κτηνοτρόφων που προκαλούν μεγάλης έκτασης αγροζημιές σε αμπέλια, ελιές, αμυγδαλιές και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους ανατολικά, βόρεια και δυτικά της Ιεράπετρας, είναι αμέτρητες, όπως και οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από αρκετούς αγρότες.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «καταπίνουν την οργή και την αγανάκτησή τους, για να μη μπλέξουν...».

Το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη δημοτική Κοινότητα Καλαμαύκας και στα γύρω από αυτήν χωριά. Από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, κάτοικοι της Καλαμαύκας διαπίστωναν πως οι παραδοσιακοί αμπελώνες τους στα Σκυφιά, στο Μακρύ Λιβάδι, στο Ρογδιό, στο Γεράκι, στον Παλαίλακο και στον Κισσό, είχαν αρχίσει να γίνονται ζωοτροφή για τις εκατοντάδες αίγες και πρόβατα που βόσκουν συνήθως αδέσποτα και ανεπιτήρητα στην ευρύτερη περιοχή. Με την ελπίδα, ωστόσο, ότι κάποια σταφύλια θα έμεναν πάνω στα κλήματα για να τα μαζέψουν όταν φτάσει η ώρα του τρύγου.

Λογάριαζαν όμως χωρίς... τον κτηνοτρόφο, γιατί όταν φόρτωσαν τις κλούβες πάνω στα αγροτικά τους, παίρνοντας μαζί τους φίλους και συγγενείς, φτάνοντας στα  κτήματα, τα αμπέλια είχαν εξαφανιστεί.

Στα κτήματα είχαν μείνει μόνο τα κούτσουρα από τις κουρμούλες. Τα πράσινα φύλλα, οι βλαστοί και τα σταφύλια είχαν γίνει ζωοτροφή για τις αίγες και τα πρόβατα. Η δε δεξαμενή νερού για την Πυρασφάλεια της περιοχής, έγινε ποτίστρα των ζώων από τους κτηνοτρόφους που θεωρούν ότι καθετί που βρίσκεται στο βουνό είναι ιδιοκτησία τους.

Μέχρι πρόσφατα τις καταγγελίες για τα κατεστραμμένα αμπέλια ερευνούσε το τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας. Σήμερα τις υποθέσεις αυτές αναλαμβάνει το Δασαρχείο, στο οποίο υπάγεται η παλιά Αγροφυλακή.

Μετά τις καταγγελίες που έγιναν πρόσφατα στο Δασαρχείο, ξεκίνησε η σχετική αυτοψία από τους αρμόδιους αγροφύλακες, προκειμένου να κατατεθούν μαζικά μηνύσεις από όλα τα θύματα των ανεπιτήρητων κοπαδιών.

«Έχουμε καλέσει ιδιώτη γεωπόνο από το Ηράκλειο, ο οποίος θα βρίσκεται την Πέμπτη και την Παρασκευή 7 και 8 Οκτωβρίου στο χωριό μας, προκειμένου να εξατομικεύσει όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες μας, για τον καθένα ξεχωριστά και να προχωρήσουμε στη συνέχεια  όλοι  μαζί σε μηνύσεις και αγωγές, όχι μόνο για να καταδικάσουμε την ασυδοσία των κτηνοτρόφων, αλλά και για να ζητήσουμε αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που μας έχουν καταστρέψει με τα κοπάδια τους», τονίζει Γιάννης Μπιλανάκης, ο 71χρονος αγρότης, ένα από τα  δεκάδες θύματα των ανεπιτήρητων και αδέσποτων κοπαδιών.

«Μόλις την περασμένη Δευτέρα εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Νεάπολης μία από τις 7 μηνύσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα σε συγκεκριμένο κτηνοτρόφο, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην σε 6 μήνες φυλακή για τις ζημιές που μου είχε προξενήσει παλαιότερα με τα ζώα του. Πρέπει, όμως, για να αποζημιωθώ τώρα, να κάνω και αγωγή, να πληρώνω δικηγόρους και να μην ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να πληρωθώ για τη ζημιά που μου έχει κάνει», τονίζει ο κ. Μπιλανάκης και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή η ζημιά που έχουν προκαλέσει φέτος στα αμπέλια, στις ελιές, στις αχλαδιές, στις αμυγδαλιές και σε άλλες υπαίθριες καλλιέργειες τα αιγοπρόβατα είναι ανυπολόγιστες. Έχουν καταστραφεί οι εναπομείναντες αγρότες στην Καλαμαύκα, στην Ανατολή, στις Μάλλες, στον Κρούστα και στην Πρίνα και όσο αγωνίζεσαι για να βρεις το δίκιο σου βλέπεις ότι η πολιτεία με τους νόμους που έχει θεσπίσει, προστατεύει τους παραβάτες κτηνοτρόφους  και όχι τους ταλαιπωρημένους αγρότες».

«Τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα μου έχουν καταστρέψει ολόκληρη την περιουσία μου,  όπως και της συζύγου μου που κατάγεται από γειτονικό χωριό», καταλήγει ο 71χρονος αγρότης, υπενθυμίζοντας  πως για το ίδιο πρόβλημα έχουν γίνει στην Καλαμαύκα πριν από μερικά χρόνια λαϊκές συνελεύσεις καταδίκης των υπαίτιων της καταστροφής της αγροτικής παραγωγής των δυτικών χωριών της Ιεράπετρας, χωρίς ποτέ να έχει καταφέρει κανείς να βάλει μια κάποια  τάξη στην  ύπαιθρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News