Λασίθι

Σεισμός: Αυτά είναι τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά στο Ηράκλειο

Κλειστά δεκάδες σχολεία μετά τους σεισμούς στην Κρήτη - Τι ανακοίνωσαν οι πληγέντες από τον σεισμό δήμοι - Τί απασχολεί τους εκπαιδευτικούς και πώς θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση - Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις για τα σχολεία στον δήμο Ηρακλείου

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που αντικρίζουν τα τελευταία 24ωρα μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και γονείς που επισκέπτονται τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά και της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, βρίσκεται στις προτεραιότητες του αρμόδιου υπουργείου, για αυτό άλλωστε και στη διαδικασία της αυτοψίας, προκειμένου να αποτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών στα σχολικά κτίρια, μετά απο την ισχυρή σεισμική δόνηση ύψους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νησί, συνδράμει και το Κλιμάκιο των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ).

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε περίπτωση θεομηνιών ή καταστροφών, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι αναστολή λειτουργίας του σχολείου μπορεί να αποφασίσει ο Δήμαρχος της περιοχής ή ο Περιφερειάρχης και, σε αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται άμεσα η τηλεκπαίδευση. Τί γίνεται όμως με τις «άστεγες» από τον σεισμό οικογένειες;

Μέχρι να παραληφθούν οι λυόμενες αίθουσες και κοντέινερ, τα οποία θα μετατραπούν άμεσα σε σχολικές αίθουσες, ώστε να μην χαθούν άλλες διδακτικές ώρες σε βάρος των μαθητών, οι αρχές των πληγέντων δήμων αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας τη λειτουργία σχολείων, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν σχολεία και σε άλλους δήμους της Κρήτης.

Ειδικότερα,

Δήμος Μινώα Πεδιάδος

Από την Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, έως και την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, ο Δήμος όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας θα παραμείνουν κλειστές.

Δήμος Αρχανών Αστερουσιών

Κλειστά, μέχρι νεοτέρας, παραμένουν τα κάτωθι σχολεία του Δήμου Αρχανών Αστερουσιών:

 • Νηπιαγωγείο Αγ. Παρασκιών
 • Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκιών
 • Νηπιαγωγείο Τεφελίου
 • Δημοτικό Σχολείο Τεφελίου
 • Γυμνάσιο Τεφελίου
 • 3ο Νηπιαγωγείο Αρχανών
 • Γυμνάσιο Μελεσών
 • Λύκειο Μελεσών
 • Νηπιαγωγείο Μεταξοχωρίου
 • Δημοτικό Σχολείο Μεταξοχωρίου

Δήμος Χερσονήσου

Κλειστά μέχρι την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου παραμένουν

 • Νηπιαγωγείο Γουβών
 • Δημοτικό,Γυμνάσιο,Λύκειο Επισκοπής

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

Κλειστό για δύο εβδομάδες θα παραμείνει το Γυμνάσιο και Λύκειο Τζερμιάδων

Δήμος Ηρακλείου

Τα κλειστά σχολεία στο δήμο Ηρακλείου, αναμένεται να ανακοινωθούν, αύριο, Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2021, μετά από την προγραμματισμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε λυόμενες αίθουσες οι μαθητές

Μάθημα σε λυόμενες αίθουσες θα κάνουν για τους επόμενους μήνες πολλές εκατοντάδες μαθητών στον νομό Ηρακλείου, αφού τα περισσότερα σχολικά κτίρια έχουν κηρυχθεί ακατάλληλα, μετά από τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

Το θέμα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο, είναι διαχρονικό και, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα σχολεία κρίνονται καθημερινά ακατάλληλα, με αρκετές φθορές και ζημιές εξαιτίας του σεισμού, επιβαρύνεται περισσότερο η εκπάιδευση στο νησί.

Παράλληλα βεβαίως τα (νέα) κτηριακά προβλήματα των σχολείων του νομού Ηρακλείου συνδυάζονται απόλυτα με τα προβλήματα στέγασης των οικογενειών των μαθητών. Και σε ό,τι αφορά τις σεισμόπληκτες περιοχές, ως τέτοια αντιμετωπίζονται μέσα από τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες των διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανόλη Μπελαδάκη και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Γιάννη Καραγιαννίδη, που μίλησαν στη «ΝK» για την υφιστάμενη κατάσταση από τη μια, αλλά και για τις επόμενες μέρες από την άλλη, ως προς το εκπαιδευτικό έργο.

Οι ζημιές σε αριθμούς

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη «ΝK», ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Αμέσως μετά τον πρώτο σεισμό, ετοιμάσαμε μια φόρμα που τη στείλαμε σε όλα τα σχολεία μας - που είναι συνολικά 380 - για να μπουν οι διευθυντές και να μας δηλώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κτήρια. Εάν έχουν ρωγμές, προβλήματα κ.λπ. Είχαμε λοιπόν μέσα από αυτή τη φόρμα την καταγραφή 90 περιπτώσεων σχολείων όπου εντοπίστηκαν ρωγμές.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου προώθησε περιπτώσεις σχολείων με ρωγμές,:

 • στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων 10 
 • στον Δήμο Βιάννου 1
 • στον Δήμο Γόρτυνας 5
 • στον Δήμο Ηρακλείου 52
 • στον Δήμο Μαλεβιζίου 4
 • στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος 4
 • στον Δήμο Φαιστού 3
 • στον Δήμο Χερσονήσου 9

Ο κ. Μπελαδάκης.ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «τα κλιμάκια των μηχανικών από την Αθήνα έδωσαν προτεραιότητα στον δήμο Μινώα Πεδιάδος και συνεχίζουν το έργο τους. Εμείς τώρα, επειδή είχαμε κάποιες περιπτώσεις σχολείων που ξέρουμε ότι κρίθηκαν ακατάλληλα, κάναμε έναν πρώτο προγραμματισμό και ζητάμε κάποιες αίθουσες προκάτ για να μεταφερθούν εδώ και να εγκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ξέρουμε για παράδειγμα ότι είναι ακατάλληλο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου είναι ακατάλληλο. Το Δημοτικό Τεφελίου και το Νηπιαγωγείο Τεφελίου. Αυτά είναι τα σίγουρα. Αντιθέτως, το Δημοτικό Χουδετσίου που εμφανίζεται ακατάλληλο είναι το παλιό κτήριο. Τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα σε αυτό το κτήριο, αλλά σε ένα άλλο, καινούργιο». Όπως εξηγεί ο κ. Μπελεδάκης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται εν αναμονή της ενημέρωσης από τις τεχνικές υπηρεσίες για τα άλλα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Από τα 90 σχολεία που κατέγραψαν οι διευθυντές τους ότι έχουν ρωγμές, σε κάποια μπορεί να είναι απλά επιφανειακές ρωγμές σε σοβάδες. Θα μας ενημερώσουν λοιπόν και θα δούμε τι θα γίνει», επισήμανε.

Η επόμενη μέρα

Ποιος είναι όμως ο σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Ηρακλείου για το επόμενο διάστημα; «Έχουμε δύο παράγοντες που θα κρίνουν τι θα γίνει τη Δευτέρα. Ο ένας παράγοντας είναι αν συνεχιστούν οι μετασεισμοί, κάτι στο οποίο θα μας απαντήσουν οι ειδικοί. Και ο δεύτερος παράγοντας είναι αν προλάβουν οι τεχνικές υπηρεσίες να δουν όλα τα σχολεία και να μας πουν “μπορείτε να μπείτε σε αυτά”. Από ’κει και πέρα, η όποια απόφαση ληφθεί αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) θα λάβει υπόψη της αυτούς τους δύο παράγοντες», τονίζει ο κ. Μπελαδάκης.

Τι γίνεται όμως με τους μαθητές εκείνους που ανήκουν σε άστεγες εξαιτίας του σεισμού οικογένειες;

«Στο Ηράκλειο δε γνωρίζουμε για άστεγους. Αλλά ξέρουμε για άστεγους στον δήμο Μινώα, όπου εκεί θα υπάρξει σίγουρα μια ειδική μεταχείριση. Αλλά από ’κει και πέρα, συγκεκριμένα στοιχεία θα έχουμε κι εμείς μόνο στην περίπτωση που το υπουργείο Εσωτερικών επικοινωνήσει με το υπουργείο Παιδείας και δώσει τα στοιχεία των μαθητών που είναι άστεγοι. Εξάλλου, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι αναστολή λειτουργίας του σχολείου μπορεί να αποφασίσει ο Δήμαρχος μιας περιοχής ή ο Περιφερειάρχης, λόγω θεομηνιών ή καταστροφών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται άμεσα η τηλεκπαίδευση. Εμείς, όταν βγήκε η απόφαση από την Περιφέρεια Κρήτης, βάλαμε την προϋπόθεση για να γίνει τηλεκπαίδευση «όπου είναι εφικτό». Και εννοούσαμε ότι στον δήμο Μινώα, που δεν είχαμε ρεύμα, δεν μπορούσαμε να μιλάμε για τηλεκπαίδευση. Αλλά στον δήμο Ηρακλείου από τώρα και μετά, αν συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας, είναι λογικό ότι θα πάμε σε τηλεκπαίδευση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Γιάννης Καραγιαννίδης, υπογράμμισε πως «στον δήμο Μινώα Πεδιάδος εμείς έχουμε με προβλήματα 3 σχολεία στο Αρκαλοχώρι.

Ένα Γυμνάσιο στο Θραψανό και ένα Γυμνάσιο και Λύκειο στο Καστέλι. Ήμασταν με τους μηχανικούς τις προηγούμενες μέρες εκεί και, σύμφωνα με τους ίδιους, από Δευτέρα δεν είναι δυνατόν να μπουν οι μαθητές σε αυτά τα σχολεία. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, κάποιες τουλάχιστον λυόμενες αίθουσες τις επόμενες 10 με 15 ημέρες να τις έχουμε παραλάβει στην Κρήτη, για να ξεκινήσει σιγά-σιγά η διά ζώσης διδασκαλία. Ενώ αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό στον συγκεκριμένο δήμο να γίνει τηλεκπαίδευση».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη, υπάρχει μια σκέψη, «μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ να προσφερθούν στους πληγέντες άδεια διαμερίσματα που υπάρχουν στο Ηράκλειο. Στην περίπτωση εκείνη, θα μπορέσουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση».

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου καταλήγει λέγοντας: «Με αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν, περιμένουμε να μας στείλουνε όσες περισσότερες λυόμενες αίθουσες μπορούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Και από ’κει και πέρα, όπου είναι δυνατόν, να μεταφερθούν σε στεγασμένο χώρο οι πληγέντες με τις οικογένειές τους και να γίνει η τηλεκπαίδευση. Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το πόσο είναι καταρτισμένες αυτές οι αίθουσες. Μας έχουν πληροφορήσει όμως ότι έχουν κλιματισμό. Είναι χώροι άνετοι για να φιλοξενήσουν τουλάχιστον 20 παιδιά ο κάθε χώρος. Θερμομονωμένοι όσο είναι δυνατόν. Αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη λύση».

Από τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν λουκέτα και σε σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, ωστόσο αυτό θα ξεκαθαριστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα της Κυριακής.

Διευκρινίζεται πως ο δήμος έχει τη δυνατότητα να πάρει την απόφαση για να διατηρηθούν κλειστές σχολικές μονάδες μέχρι και τρεις ημέρες, για περισσότερες από τρεις ημέρες μπορεί να αποφασίσει μόνο η Περιφέρεια.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια