Ιεράπετρα: Η ίωση της καστανής ρυτίδωσης ανησυχεί τους παραγωγούς ντομάτας - Πώς αντιμετωπίζεται

Κρήτη
Ιεράπετρα: Η ίωση της καστανής ρυτίδωσης ανησυχεί τους παραγωγούς ντομάτας - Πώς αντιμετωπίζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ίωση της Καστανής Ρυτίδωσης ToBRFV σε καλλιέργεια τομάτας έχει απασχολήσει τους απανταχού παραγωγούς κηπευτικών - Πώς αντιμετωπίζεται

Ελάχιστα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ίωσης της καστανής ρυτίδωσης ToBRFV σε καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς στην Ιεράπετρα, τα τρία τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτά τα λίγα είναι αρκετά, για να σκορπίσουν την ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών κηπευτικών της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να εφησυχάζουν, αντίθετα έχουν υποχρέωση να τηρούν κατά γράμμα όλα τα προληπτικά μέτρα προστασίας για να μην επιτρέψουν ποτέ να εισέλθει μέσα στις καλλιέργειες τους αυτός ο επιθετικός ιός που τους απειλεί με οικονομική καταστροφή.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η Ίωση της Καστανής Ρυτίδωσης ToBRFV σε καλλιέργεια τομάτας έχει απασχολήσει αρκετά τους παραγωγούς κηπευτικών πανελλαδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα δεδομένα και τις καταστρεπτικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές έως τώρα, σας ενημερώνουμε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή της Ιεράπετρας», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το γραφείο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) τους τελευταίους μήνες έχουν επιβεβαιωθεί 2 κρούσματα της Ίωσης σε καλλιέργεια τομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Ταυτόχρονα όμως έρχονται πληροφορίες στα γραφεία μας για εμφάνιση προβληματικών στην όψη φυτών κατά τη νέα περίοδο φύτευσης και μετέπειτα, κάτι που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς.

Με αφορμή τα παραπάνω, είναι επιτακτική ανάγκη να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε για μία ακόμα φορά τα χαρακτηριστικά αντιμετώπισης αυτής της Ίωσης.

Πρώτο κρίσιμο σημείο είναι η έγκαιρη διάγνωση του παθογόνου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποστολή δειγμάτων σε πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) μεμονωμένα από τον παραγωγό ή σε συνεργασία με την οικία ΔΑΟΚ Ιεράπετρας. Σε περίπτωση αποστολής δειγμάτων από τον παραγωγό είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί άμεσα η υπηρεσία της ΔΑΟΚ, που έχει και την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Ίωσης.

Δεύτερο αναγκαίο στάδιο είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στις καλλιεργητικές εργασίες, όπως συχνή απολύμανση χεριών-εργαλείων-ρουχισμού, αποφυγή ταυτόχρονης εργασίας σε γειτονικούς θαλάμους κ.ά.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος της Ίωσης ,σε καμία περίπτωση δεν θα τίθεται σε καθεστώς καραντίνας το σύνολο της καλλιέργειας. Η επέμβαση γίνεται απολύτως σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα 2 μέτρα περιμετρικά των προσβεβλημένων φυτών. Επομένως είναι άκρως επικίνδυνο για την περιοχή μας να γίνεται προσπάθεια απόκρυψης κρουσμάτων με πρόφαση αυτή τη δικαιολογία», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

Μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της ίωσης της καστανής ρυτίδωσης σε καλλιέργειες ντομάτας της Ιεράπετρας, έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, με πολλαπλές ημερίδες ενημέρωσης των παραγωγών που σίγουρα συνέβαλαν ουσιαστικά στη διατήρηση χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων. «Είναι όμως καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το αποτέλεσμα και διαφυλάξουμε το μέλλον της περιοχής μας, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την ίωση», καταλήγει ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, παραπέμποντας για διευκρινίσεις και περισσότερες πληροφορίες στους γεωπόνους της ΔΑΟΚ στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ιεράπετρας. (τηλ. 2842 341310).

Επιχειρώντας να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μιλήσαμε με ιδιώτες γεωπόνους από την ευρύτερη Ιεράπετρα και διαπιστώσαμε ότι κάποιοι από αυτούς έχουν δει με τα μάτια τους και τώρα που μόλις έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, νέες φυτεύσεις ντομάτας ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν κάποια λίγα φυτά στο αρχικό στάδιο της προσβολής, με ύποπτα συμπτώματα, που για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για την καταστροφική ίωση της καστανής ρυτίδωσης, θα πρέπει να σταλούν άμεσα δείγματα των προβληματικών φυτών στο Μπενάκειο και να περιμένουν οι παραγωγοί να έρθει το αποτέλεσμα της σχετικής ανάλυσης από την Αθήνα.

Σε περίπτωση εκτεταμένης προσβολής συνιστάται εκρίζωση όλης της καλλιέργειας απολύμανση όλων των χώρων της θερμοκηπιακής μονάδας και επαναφύτευση με άλλο είδος(αγγούρι-μελιτζάνα), μέχρι να βρεθούν από τους σποροπαραγωγικούς οίκους απόλυτα ανθεκτικά υβρίδια ντομάτας στον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News