Ιεράπετρα: Εξαντλημένοι γύπες «πέφτουν» σε πολυσύχναστες περιοχές

Λασίθι
Ιεράπετρα: Εξαντλημένοι γύπες «πέφτουν» σε πολυσύχναστες περιοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί και έχουν θεραπευτεί πλήρως πριν απελευθερωθούν από εθελοντές, τουλάχιστον 20

Αξιοπερίεργο είναι φέτος το γεγονός ότι πολύ συχνά καλούνται οι άνδρες του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή του Λιμενικού Σώματος στην Ιεράπετρα, να περισυλλέξουν εξαντλημένους γύπες, που πέφτουν συνήθως σε πολυσύχναστες περιοχές, καθοδηγούμενοι μάλλον από το ένστικτό τους, καθώς αισθάνονται ότι χρειάζονται φροντίδα και περίθαλψη  από ανθρώπινο χέρι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί και έχουν θεραπευτεί πλήρως πριν απελευθερωθούν από εθελοντές, τουλάχιστον 20 γύπες (σκάρες ή καναβοί ή όρνεα).

Δύο Ιεραπετρίτες σηκώνουν το βάρος των άμεσων πρώτων βοηθειών και της περίθαλψης στη συνέχεια αυτών των πανέμορφων πτηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου την ΜΚΟ ANIMA το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μια ομάδα ντόπιων εθελοντών που έχουν σαν στόχο την προστασία και τη διατήρηση της Κρητικής άγριας πανίδας.

Πρόκειται για τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (παράρτημα Κρήτης) Μιχάλη Σπυριδάκη και τον αγρότη Μίνω Γενειατάκη, με τον οποίο προσπαθούν να θεραπεύσουν αρχικά τα εξαντλημένα πτηνά και στη συνέχεια να τα φιλοξενήσουν μέχρι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Καλαμαύκα, μέχρι να έρθει η ώρα της απελευθέρωσης τους και την επανένταξης τους στο φυσικό περιβάλλον.

«Είναι δύσκολο να περιγράψω  να συναισθήματά μας όταν έρθει η στιγμή της απελευθέρωσης αυτών των πτηνών, που έχουν βρεθεί να έχουν πέσει εξαντλημένα  στην περιοχή της Ιεράπετρας και να έχουν μεταφερθεί στο κτηνιατρείο από τους πυροσβέστες, τους δασοφύλακες η τους λιμενικούς. Φροντίζουμε, περιθάλπουμε και επανεντάσσουμε αυτά τα άγρια πτηνά στο φυσικό τους περιβάλλον, όταν καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα να πετάξουν ξανά ελεύθερα στους ορεινούς όγκους της Κρήτης.

Την περασμένη Κυριακή ένας τέτοιος εξαντλημένος γύπας έπεσε στις θέσεις των επισήμων στο "Βουζουνεράκειο" Στάδιο την ώρα του ποδοσφαιρικού αγώνα και το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου, ένας ακόμα ταλαιπωρημένος από παρασίτωση γύπας,  έπεσε στην παραλία του Αγίου Ανδρέα. Τους τελευταίους μήνες έχουμε φροντίσει και περιθάλψει μαζί με τον φίλο εθελοντή Μίνω Γενειατάκη γύρω στα 20 εξαντλημένα άγρια πτηνά. Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τους στο έργο αυτό τους Σταύρο Ξηρουχάκη, Μιχάλη Δρετάκη και Κώστα Δαμιανάκη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την ANIMA και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τους θηροφύλακες και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τους δεκάδες ανώνυμους εθελοντές και όλους τους κρεοπώλες της περιοχής Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού που φροντίζουν για  την τροφή των άγριων αυτών πτηνών», μας είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (παράρτημα Κρήτης) Μιχάλης Σπυριδάκης.

«Οι γύπες που έχουν πέσει μέχρι στιγμής στην ευρύτερη Ιεράπετρα και έχουν μεταφερθεί στο κτηνιατρείο για τις πρώτες βοήθειες πάσχουν από παρασιτώσεις και είναι εξαντλημένοι ή έχουν τραυματιστεί από τις φτερωτές των ανεμογεννητριών της περιοχής μας.

Όλα αυτά τα άγρια πτηνά τα έχουμε κάνει καλά και τα έχουμε μεταφέρει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Καλαμαύκα όπου τα φροντίζει ο εθελοντής Μίνως Γενειατάκης, μέχρι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους πλήρως και είναι έτοιμα να τα απελευθερώσουμε για να νιώσουμε κι εμείς την ηθική ικανοποίηση ότι κάναμε κάτι για την άγρια ζωή της Κρήτης», πρόσθεσε ο Μιχάλης Σπυριδάκης.

«Έχοντας ζήσει από μικρός στην Καλαμαύκα, είχα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να συνυπάρχουν οι άνθρωποι με τα ζώα της  Κρητικής πανίδας και είχα πάντα το μεράκι της συνεισφοράς στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής της Κρήτης.

Έτσι συνεργάστηκα με τον κτηνίατρο Μιχάλη Σπυριδάκη και τους συνεργάτες του στη δημιουργία ενός χώρου που κατάλληλα διαμορφωμένος, θα μπορούσε να βοηθήσει στη φιλοξενία των τραυματισμένων αυτών πτηνών, μέχρι την πλήρη αποθεραπεία τους και την απελευθέρωση τους στη φύση.

Δεν υπήρχε εδώ στην περιοχή κάποιο Κέντρο Άμεσων Βοηθειών που θα μπορούσε να συνδράμει προσφέροντας πρώτες βοήθειες σε ζώα που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους , ειδικά όταν  αυτά είναι γεράκια, γύπες, γυπαετοί, χρυσαετοί και όλα προστατευόμενα ήδη. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και την άγρια ζωή της Κρήτης  μας  γιατί αυτό  μάθαμε από τους προγόνους μας και αυτό λένε οι παραδόσεις μας», τόνισε ο 42χρονος εθελοντής - φροντιστής  άγριων ζώων Μίνως Γενειατάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News