Ιεράπετρα: Αυξημένη η κίνηση στον κλάδο της εστίασης - Προβληματισμός στον ισολογισμό

Κρήτη
Ιεράπετρα: Αυξημένη η κίνηση στον κλάδο της εστίασης - Προβληματισμός στον ισολογισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα έσοδα αυτών των τριών τελευταίων μηνών της τουριστικής περιόδου δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που έχουν συσσωρεύσει όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας, Μανόλης Μιχελαράκης

Ο κλάδος του καφέ και της εστίασης στην Ιεράπετρα “είδε” τους τζίρους του να μεγαλώνουν από τις αρχές του Ιουλίου μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς τις τελευταίες μέρες η κίνηση στην Ιεράπετρα, λόγω των επισκεπτών και των εκθετών της Αγροτικής Έκθεσης, θύμισε εποχές δεκαπενταύγουστου.

Ωστόσο, η ανοδική -ως προς τους τζίρους των επιχειρήσεων του κλάδου- πορεία δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις απώλειες των δύο τελευταίων lockdowns, οπότε και οι επιχειρήσεις του καφέ και της εστίασης έμειναν κλειστές για 8,5 μήνες ή βρέθηκαν σε καθεστώς υπολειτουργίας.

«Πράγματι από τις αρχές του Ιούλη, περίοδο που άρχιζαν τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας να έχουν καλές πληρότητες και οι Έλληνες επισκέπτες - κυρίως από την υπόλοιπη Κρήτη - να μας επιλέγουν για τις τριήμερες αποδράσεις τους, είδαμε τα μαγαζιά καφέ και εστίασης στην πόλη της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού, αλλά και στα χωριά της ενδοχώρας, να γεμίζουν με κόσμο και οι επιχειρηματίες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη βελτίωση των τζίρων τους. Γνωρίζω, όμως, από συζητήσεις με συναδέλφους μου ότι τα έσοδα αυτών των τριών τελευταίων μηνών της τουριστικής περιόδου δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που έχουν συσσωρεύσει όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου που έμειναν κλειστές για 8,5 ολόκληρους μήνες λόγω καραντίνας και στη συνέχεια λόγω του ότι αναγκάστηκαν να υπολειτουργούν για αρκετό καιρό. Ενώ ξέρουμε ότι η τρέχουσα τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί και θα έχουμε ξένους επισκέπτες μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, υπάρχει έντονος προβληματισμός στον κλάδο μας, για το θέμα της τήρησης των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αναφορικά με τον έλεγχο που πρέπει να κάνουμε, ώστε να εξυπηρετούμε μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες στους κλειστούς χώρους, όπου θα περιοριστούμε σιγά-σιγά όταν πέσει η θερμοκρασία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Την ίδια ώρα ο κλάδος του καφέ και της εστίασης βρίσκεται μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις του ρεύματος και στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα μαγαζιά. «Μοιραία ο κλάδος μας οδηγείται κι εκείνος σε ανατιμήσεις στα προσφερόμενα είδη στα καφέ και τις ταβέρνες. Οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε ένα μικρό ποσοστό από τις ανατιμήσεις που έρχονται, αλλά το υπόλοιπο θα “περάσει” στους τιμοκαταλόγους μας και εντέλει στους καταναλωτές-πελάτες μας», προσθέτει ο κ. Μιχελαράκης.

«Το Σωματείο μας και η estiasigreece βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο ζητάμε τη σαφή στήριξη του κλάδου μας και την οικονομική του ενίσχυση, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τους δύσκολους μήνες που ακολουθούν. Είμαστε εκείνος ο κλάδος που έχει “σηκώσει” το μεγαλύτερο βάρος στον περιορισμό της πανδημίας, με τεράστιο οικονομικό κόστος για τον καθένα μας ξεχωριστά. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και περιμένουμε να μας δείξει έμπρακτα ότι έχει τη διάθεση να μας στηρίξει οικονομικά για να μην κλείσουμε λόγω χρεών τα μαγαζιά μας», καταλήγει ο κ. Μανόλης Μιχελαράκης, πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας.

Για τα καταστήματα καφέ και εστίασης της παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο “αγκάθι” που θα απασχολήσει τους επαγγελματίες τους ερχόμενους μήνες. Αφορά στην απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να κατεδαφιστούν όλες οι παράνομες πέργκολες και οι κατασκευές όπου έχουν αναπτύξει τα τραπεζοκαθίσματά τους οι επιχειρήσεις, ώστε στη συνέχεια να φτιαχτούν από την αρχή νόμιμα, λειτουργικά και ομοιόμορφα, αφήνοντας όπου απαιτείται ελεύθερο χώρο και σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που εκπονείται από μελετητικό γραφείο του Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News