Δολοφονία καρδιολόγου: Δικάζεται η χήρα και o πρώην εραστής της

Λασίθι
Δολοφονία καρδιολόγου: Δικάζεται η χήρα και o πρώην εραστής της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση δολοφονίας του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη τον Οκτώβριο του 2017 στη Σητεία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκδίκαση - σε δεύτερο βαθμό - της υπόθεσης δολοφονίας του Λασιθιώτη καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη, τον Οκτώβριο του 2017, στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, η 41χρονη χήρα του γιατρού και ο 40χρονος πρώην εραστής της. Οι δυο τους είχαν καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2019, σε ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Το χρονικό

Τον Οκτώβριο του 2017 ο 62χρονος καρδιολόγος Χριστόδουλος Καλαντζάκης “εκτελείται” εν ψυχρώ από έναν 40χρονο πρώην αστυνομικό βουλγαρικής καταγωγής. Πρόκειται για τον πρώην εραστή της 41χρονης συζύγου του καρδιολόγου. Η δολοφονία σημειώθηκε στα Πιλαλήματα Σητείας, στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο εναντίον του καρδιολόγου. Η πρώτη βολή τον πέτυχε στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια, και αφού το αυτοκίνητο του γιατρού είχε εκτραπεί από την πορεία του και βγήκε εκτός δρόμου, ο 40χρονος φέρεται να πυροβόλησε δύο ακόμη φορές τον 62χρονο, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

Ισόβια και στους δύο

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Μετά από μια “μαραθώνια” διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της επομένης, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχους τόσο τη 41χρονη χήρα του αδικοχαμένου γιατρού, όσο και τον 40χρονο πρώην εραστή της: Και στους δύο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον 40χρονο πρώην αστυνομικό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Με λίγα λόγια ο πρώην εραστής της χήρας Καλαντζάκη κηρύχθηκε ένοχος για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αναφορικά, ωστόσο, με τη 41χρονη συμπατριώτισσά του, η Έδρα διαφοροποιήθηκε από το κατηγορητήριο, αλλά και από την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί. Η 41χρονη είχε παραπεμφθεί να δικαστεί για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συζύγου της. Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να μετατραπεί η κατηγορία που της είχε αποδοθεί από άμεση συνέργεια σε απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Εντούτοις, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου είχε μετατρέψει την κατηγορία από άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία. Τελικά, τακτικοί και λαϊκοί (ένορκοι) δικαστές έκριναν ομόφωνα ένοχη τη 41χρονη για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία του άνδρα της και η χήρα του καρδιολόγου καταδικάστηκε - και αυτή - σε ισόβια κάθειρξη. Αμφότεροι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

“Έριξε” την ευθύνη στον πρώην αστυνομικό η 41χρονη

Στην απολογία του, στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο 40χρονος Βούλγαρος είχε δηλώσει ότι λυπάται για την πράξη του, ζητώντας παράλληλα συγνώμη από την οικογένεια Καλαντζάκη. Ο πρώην αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τη 41χρονη από το σχολείο, στη Βουλγαρία, κι ότι ήρθε ξανά σε επαφή μαζί της τον Οκτώβριο του 2016, μέσω Facebook. Όπως υποστήριξε στην απολογία του, ο 40χρονος γνώριζε ότι η συμπατριώτισσά του ήταν παντρεμένη, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εκείνη τού είχε πει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση της με τον άνδρα της. Μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος είπε ότι περίμενε το διαζύγιο του ζευγαριού. Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος για τον οποίο ταξίδεψε στην Κρήτη από τη Βουλγαρία ήταν επειδή στα μέσα Αυγούστου του 2017 είχε δεχτεί διαδικτυακά απειλητικό μήνυμα από τον 62χρονο γιατρό. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο καρδιολόγος απείλησε τον ίδιο και το παιδί του, καθώς φέρεται να είχε αντιληφθεί τη σχέση που ο 40χρονος διατηρούσε με τη γυναίκα του.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να μετέβη στην Κρήτη προκειμένου να ζητήσει τον λόγο από τον 62χρονο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήθελε να σκοτώσει τον γιατρό, παρά να απαλλάξει τη 41χρονη από τα προβλήματά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 40χρονος δεν ισχυρίστηκε σε κανένα σημείο της απολογίας του ότι η συγκατηγορούμενή του ήταν αυτή που τον έβαλε να σκοτώσει τον άνδρα της.

Η χήρα του καρδιολόγου είχε ισχυριστεί στην απολογία της ότι επουδενί δε γνώριζε ότι ο συγκατηγορούμενός της θα δολοφονούσε τον άντρα της. Η 41χρονη γυναίκα υποστήριξε ότι, σε κάποια χρονική στιγμή που ο συγκατηγορούμενός της είχε μεθύσει, της είχε πει ότι θα σκοτώσει τον σύζυγό της. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι ο 40χρονος θα έκανε πράξη τα λεγόμενά του. Σύμφωνα με την ίδια, προσπαθούσε να ξεκόψει από τον 40χρονο, ωστόσο εκείνος φέρεται να την απειλούσε, με αποτέλεσμα εκείνη να διστάζει να διακόψει τη σχέση τους. Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι ο γάμος της με τον καρδιολόγο αντιμετώπιζε προβλήματα. Η 41χρονη εμφανίστηκε, πάντως, εξοργισμένη απέναντι στον συγκατηγορούμενό της, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, κατέστρεψε τη ζωή της, αλλά και τη ζωή του παιδιού της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News