Παλαίκαστρο Σητείας: Αποκλειστικές εικόνες από τα βυθισμένα αρχαία

Λασίθι
Παλαίκαστρο Σητείας: Αποκλειστικές εικόνες από τα βυθισμένα αρχαία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες από την υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τις έρευνες στον κόλπο του Παλαικάστρου Σητείας, η  ΚΡΗΤΗ TV έφερε "στο φως" τις εικόνες που κατέγραψε η υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μιας βυθισμένης αρχαίας ακτογραμμής, στη ζώνη της οποίας υπάρχουν αντίστοιχα βυθισμένα κτιριακά κατάλοιπα της Μινωικής και της Ρωμαϊκής εποχής και διαπίστωσαν παράλληλα την ύπαρξη ενός ναυαγίου του 2ου αιώνα μ.Χ.

Τα ευρήματα προσθέτουν σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την σημασία της Κρήτης κατά την αρχαιότητα αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που κατείχε στους ναυτικούς δρόμους στο πέρασμα των αιώνων.

Η έρευνα στον κόλπο του Παλαίκαστρου,  που εντάσσεται σ΄ένα τριετές πρόγραμμα , διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών με στόχο τη διερεύνηση των ακτών και της ευρύτερης περιοχής του κόλπου για τη διαπίστωση της έκτασης της χρήσης και της μορφής που είχε στις διάφορες φάσεις της αρχαιότητας, ενώ προγραμματίζεται για τα επόμενα έτη και σωστική ανασκαφή στον κόλπο εκεί όπου δομές μινωικών χρόνων δοκιμάζονται από τον κυματισμό.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News