1ος Διαγωνισμός Κρητικής Γαστρονομίας: Με επιτυχία το «Γευστικό Σεργιάνι» στη Γρα Λυγιά

Λασίθι
1ος Διαγωνισμός Κρητικής Γαστρονομίας: Με επιτυχία το «Γευστικό Σεργιάνι» στη Γρα Λυγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός μαγειρικής, το απόγευμα της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου

Το «Γευστικό Σεργιάνι» στα μονοπάτια της Κρητικής Γαστρονομίας, που διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Γυναικών Ιεράπετρας «ΗΡΑ», με τον 1ο Διαγωνισμό Μαγειρικής, σημείωσε μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην παραλία της Γρα Λυγιάς, καθώς είχε πάρα πολλές γυναίκες διαγωνιζόμενες, οι οποίες είχαν κληθεί να παρασκευάσουν παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες, παραδοσιακά κύρια πιάτα και παραδοσιακά γλυκά εποχής.

Τα βραβεία του διαγωνισμού μαγειρικής

Παρότι όλα τα φαγητά τα ορεκτικά και τα γλυκά ενθουσίασαν τους δύο σεφ-κριτές του διαγωνισμού μαγειρικής Πανταζή Σιμόπουλο και Δημήτρη Κουτσελάκη τα τρία βραβεία κέρδισαν με το σπαθί τους:

Στο παραδοσιακό φαγητό ή κ. Δέσποινα Αχλάτη με έναν καταπληκτικό τσιγαριαστό λαγό, στο ορεκτικό η κ. Δέσποινα Περακη με μια υπέροχη σε υφή νεράτη μυζηθρόπιτα και στο γλυκό η κ. Φώφη Τζεβελεκάκη με μια επίκαιρη γευστικότατη αρωματική μεθυστική μουσταλευριά!

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ως κριτής, ο γνωστός σεφ Πανταζής Σιμόπουλος, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων και της Ελληνικής Ακαδημίας Γαστρονομίας.

«Η Κρητική Γαστρονομία παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας καθώς αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά», μας είπε ο κ. Πανταζής Σιμόπουλος.

«Ο λόγος που στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες ανεξάρτητα από το μέγεθος, το Σύλλογο ή την περιοχή όπου διαδραματίζονται, είναι ότι υπάρχει η ιδιαιτερότητα σε κάθε περιοχή της Κρήτης, ακόμα και στο Νομό Λασιθίου και στα χωριά του Δήμου Ιεράπετρας, όπου συναντούμε λόγω του διαφορετικού μικροκλίματος διαφορές σε όμοιες παραδοσιακές συνταγές και θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον κάποια στιγμή, να καταφέρουμε να καταγράψουμε και να αποτυπώσουμε όλη αυτή τη Γαστρονομική κληρονομιά, αναπαράγοντας και μεταφέροντάς τη, στα νέα παιδιά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τη διασώσουμε», υποστήριξε ο κ. Πανταζής Σιμόπουλος.

«Σε αυτές τις γαστρονομικές εκδηλώσεις εμείς οι επαγγελματίες περιμένουμε να δούμε τι είναι αυτό που οι πρόγονοι μας έμαθαν στις σημερινές νοικοκυρές που ακόμα θεωρούν τη μαγειρική… απόλαυση. Επειδή έχουν μπει καινούργια υλικά στη ζωή μας που νομίζουμε κακώς πως είναι μέρος της παράδοσης μας, αξίζει σήμερα να επαναφέρουμε τις μνήμες που έχει η κάθε οικογένεια από τα μαγειρέματα των παλιών.

Εμείς οι νέοι σεφ, όπως ξέρετε, τις πειράζουμε αυτές τις παλιές συνταγές, αλλά πάντα κρατάμε τη βάση τους και τις παρουσιάζουμε με μια άλλη οπτική.

Σίγουρα έχουν παίξει το ρόλο τους οι εκπομπές μαγειρικής που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση, πιστεύω όμως ότι το κεφάλαιο διατροφή και γαστρονομία έχει συνδεθεί κυρίως με τον κάθε τόπο. Η γαστρονομική κουλτούρα της Ανατολικής Κρήτης είναι διαφορετική από εκείνη της Δυτικής Κρήτης. Διαφορές υπάρχουν ακόμα και σε περιοχές που έχουν διαφορετικό υψόμετρο. Έχει την δική της αξία η κάθε προσπάθεια στην κάθε περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Πανταζής Σιμόπουλος.

Στη διατήρηση της Γαστρονομικής Κρητικής μας Παράδοσης στοχεύουν γενικότερα όλοι εκείνοι που συμμετέχουν η διοργανώνουν παρόμοιους διαγωνισμούς παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας.

«Για να διατηρηθεί η Γαστρονομική Κρητική μας Παράδοση και η Κρητική Διατροφή που έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, δέχτηκα κι εγώ να πάρω μέρος σαν κριτής γευσιγνώστης μετά από τόσα χρόνια παρουσίας και εμπειρίας στις κουζίνες των μεγάλων ξενοδοχείων της Ιεράπετρας. Τα κριτήρια μας στο να επιλέξουμε τα καλύτερα πιάτα είναι η παράδοση, η γεύση και η εμφάνιση του πιάτου που θα μας σερβίρουν οι νοικοκυρές που μαγείρεψαν για το Σύλλογο Γυναικών Ιεράπετρας», μας είπε λίγο πριν ξεκινήσει η γευσιγνωσία ο Σεφ κ. Δημήτρης Κουτσελάκης.

Ο σύλλογος Γυναικών «ΗΡΑ» Ιεράπετρας ξεκίνησε από την Γρα Λυγιά

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιεράπετρας «ΗΡΑ» ξεκίνησε να οργανώνεται πριν ξεσπάσει η πανδημία, από μια παρέα γυναικών με την τέως πρόεδρο του ποδοσφαιρικού σωματείου Α.Ε. Λυγιάς κ. Μαρία Λαμπράκη - Τσιριντάνη μα ρίχνει πρώτη την ιδέα της ίδρυσης ενός καθαρά γυναικείου Συλλόγου.

«Ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια περίπου να φτιάχνουμε το Σύλλογο Γυναικών Ιεράπετρας «ΗΡΑ» με πολλά σχέδια για διάφορες εκδηλώσεις. Σαν πρώτη εκδήλωση είχαμε αποφασίσει να κάνουμε έναν διαγωνισμό Παραδοσιακής Κουζίνας τον οποίο είχαμε ονομάσει «Γευστικό Σεργιάνι». Οι περιορισμοί λόγω του αγώνα κατά της διασποράς του κορωνοϊού δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας, αλλά δεν το βάλαμε κάτω.

Τώρα που είδαμε ότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες αποφασίσαμε να κάνουμε την εκδήλωση μας στην ύπαιθρο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από τη συμμετοχή των γυναικών και από τα πιάτα που μας παρουσίασαν.

Θέλαμε με αυτόν το διαγωνισμό να βγάλουμε προς τα έξω τα παραδοσιακά φαγητά και τα γλυκά της περιοχής μας. Γενικά στους στόχους μας είναι η διατήρηση του πολιτισμού μας, η αναβίωση των ηθών και των εθίμων μας και η κοινωνικοποίηση των γυναικών που θέλουν να συμμετέχουν σε συλλογικότητες και να ασχοληθούν με διάφορα κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν», πρόσθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ιεράπετρας «ΗΡΑ» κ. Μαρία Λαμπράκη – Τσιριντάνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News