ΠΕΔ Κρήτης: Να ανακοινωθεί άμεσα η χρηματοδότηση για τα τμήματα του νέου ΒΟΑΚ στο Λασίθι

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης: Να ανακοινωθεί άμεσα η χρηματοδότηση για τα τμήματα του νέου ΒΟΑΚ στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματοδότηση μελετών για το Διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο του Νότου

Σε νέα παρέμβαση για το θέμα του νέου ΒΟΑΚ προχώρησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, με έγγραφο που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 Η ΠΕΔ Κρήτης στο έγγραφο της υπογραμμίζει την ανάγκη να συμπεριληφθούν απαραιτήτως στα έργα του νέου ΒΟΑΚ τα τμήματα του έργου από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία, που δεν αναφέρονται στον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, ενώ διαθέτουν ώριμες μελέτες.

Επίσης ζητείται από την ΠΕΔ Κρήτης  η σύνδεση του νέου Οδικού Άξονα με την Ιεράπετρα καθώς και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών του σπουδαίου έργου του Διευρωπαϊκού Δικτύου του Νότου δηλαδή της σύνδεσης Ιεράπετρας- Βιάννου- Αγίων Δέκα (Μεσσαρά) αλλά και η σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι.

Δηλώσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάν. Κουράκη

Για το σοβαρό αυτό θέμα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, η ΠΕΔ Κρήτης παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις εξελίξεις και διεκδικεί την άμεση υλοποίηση του νέου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στην Κρήτη, από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισσάμου.

Όμως, μέχρι και σήμερα, το υπουργείο Υποδομών δεν έχει ανακοινώσει αυτό που με αγωνία περιμένουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, δηλαδή να ανακοινωθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα τμήματα του νομού Λασιθίου που έχουν ολοκληρωμένες μελέτες και περιβαλλοντικούς όρους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα τμήματα «Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή– Παράκαμψη Παχειάς Άμμου - Καβούσι» μήκους 11 χλμ. και προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ που διαθέτει οριστική μελέτη οδοποιίας και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι έτοιμο για χρηματοδότηση.

Επίσης το τμήμα «Καβούσι – Αυχήν Αγκαθιάς Σητείας» μήκους 21 χλμ. και προϋπολογισμού 240 εκ. ευρώ, που διαθέτει εγκεκριμένη προμελέτη καθώς και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να προχωρήσει.

Το υπουργείο Υποδομών οφείλει να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των φορέων και των πολιτών της Κρήτης. Διαφορετικά, ο νέος Οδικός Άξονας της Κρήτης δεν θα είναι ολοκληρωμένο έργο, αλλά θα είναι ένας οδικός άξονας δυο ή και περισσοτέρων ταχυτήτων.»

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου της ΠΕΔ Κρήτης που υπογράφεται από τους κκ. Κουράκη, Μαρινάκη, Μαλανδράκη, Κοκοσάλη και Κοκκίνη, αναφέρει τα εξής:

 «Κύριε Υπουργέ,

Οι πολίτες και οι φορείς της Κρήτης μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες του Μαΐου στα Χανιά, αναφορικά με τον νέο ΒΟΑΚ, όπου παρουσιάστηκε η χάραξη, το χρονοδιάγραμμά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του έργου, αλλά και έπειτα από την κατάθεση για έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τμήματα του έργου από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο (Χερσόνησος), εκτιμούν και πιστεύουν ότι πλέον μετά από ένα μακρύ διάστημα κλείνει επιτέλους ο κύκλος των συζητήσεων και εισερχόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου της Κρήτης.

Όπως είναι γνωστό έχουν ήδη ανακοινωθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία για:

Α. Το Τμήμα Χανιά – Χερσόνησος : με σύμβαση παραχώρησης ενώ με προαίρεση θα κατασκευαστεί το Τμήμα Καστέλι Κισσάμου- Χανιά.

Β.   Το Τμήμα Χερσόνησος- Νεάπολη: μέσω ΣΔΙΤ.

Γ. Το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος: με πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, πάγια και εκπεφρασμένη θέση μας είναι, ότι το έργο αυτό -το οποίο και αποτελεί κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Κρήτη- θα πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση ενός ενιαίου σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος που θα συμπεριλάβει ολόκληρη την Κρήτη διασχίζοντας όλο το μήκος της, από το ανατολικότερο άκρο της Σητείας έως το δυτικότερο άκρο στο Καστέλι Κισάμου.

Όμως από τις έως τώρα ανακοινώσεις για το έργο, διαπιστώνουμε ότι εξαιρείται από το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση ένα μεγάλο τμήμα που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και συγκεκριμένα τα τμήματα του έργου από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία, τα οποία και όπως Σας είναι ήδη γνωστό διαθέτουν ώριμες μελέτες (ΜΠΕ, εγκεκριμένες ΑΕΠΟ και σχεδόν ολοκληρωμένες τεχνικές μελέτες και προϋπολογισμό).

Να χρηματοδοτηθεί το Διευρωπαϊκό Δίκτυο του Νότου

Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η σύνδεση του νέου Οδικού Άξονα με την Ιεράπετρα καθώς και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών του σπουδαίου έργου του Διευρωπαϊκού Δικτύου του Νότου δηλαδή της σύνδεσης Ιεράπετρας- Βιάννου- Αγίων Δέκα(Μεσσαρά) αλλά και η σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι.

 Κύριε Υπουργέ,

Για το ανωτέρω θέμα οι πολίτες, οι φορείς και οι ΟΤΑ της ΠΕ Λασιθίου άλλα και ολόκληρης της Κρήτης, εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του νησιού μας δεν θα διαθέτει έναν ποιοτικό και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

 Επιπρόσθετα αυτό αποκλίνει και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για έναν νέο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισσάμου.

Κύριε Υπουργέ,

Ως ΠΕΔ Κρήτης συνεχίζουμε να διεκδικούμε έναν ενιαίο και αδιαίρετο νέο Οδικό Άξονα που θα διατρέχει όλη την Κρήτη από άκρο εις άκρο, με παράλληλο σχεδιασμό για τα ΣΥΝΟΔΑ έργα που είναι αναγκαία.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε άμεσα να εξετάσετε και να  ανακοινώσετε την πηγή χρηματοδότησης και τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του οδικού άξονα Άγιου Νικόλαου– Σητείας.»

(φωτογραφία: Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News