Επιχείρηση διάσωσης: Στο κλειστό γυμναστήριο Ιεράπετρας οι 37 ναυαγοί μετανάστες

Κρήτη
Επιχείρηση διάσωσης: Στο κλειστό γυμναστήριο Ιεράπετρας οι 37 ναυαγοί μετανάστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι όλοι αφυδατωμένοι και έχουν εγκαύματα στο σώμα από την πολυήμερη παραμονή τους κάτω από τον καυτό ήλιο»

Στο σχολικό κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας φιλοξενούνται από το πρωί της Παρασκευής  30 νέοι άντρες μια γυναίκα κι ένα κοριτσάκι 4 ετών όλοι ναυαγοί-μετανάστες  διαφόρων εθνικοτήτων, που βρέθηκαν στο πέλαγος  μετά τη βύθιση του ιστιοφόρου που τους μετέφερε 60 ναυτικά μίλια νότιο ανατολικά της Κρήτης.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, ο Δήμος Ιεράπετρας, ο Ερυθρός Σταύρος, η ΕΔΙΚ, ο  «Παλμός Ζωής» και άλλοι εθελοντές φροντίζουν ώστε η ολιγοήμερη παραμονή τους στην Ιεράπετρα να είναι όσο γίνεται πιο ανθρώπινη.

«Οι 36 ναυαγοί και το τετράχρονο κοριτσάκι έφτασαν στο λιμάνι της Ιεράπετρας το ξημέρωμα της Παρασκευής  με ένα δεξαμενόπλοιο που τους περισυνέλεξε μεσοπέλαγα και εμείς σαν Ερυθρός Σταυρός, μαζί με την ΕΔΙΚ και άλλους εθελοντές , σε συνεργασία με την Μητρόπολή , το Δήμο  Ιεράπετρας και ιδιώτες επιχειρηματίες  που μας έκαναν κάποιες χορηγίες, προσπαθούμε μετά τα Rapid Test  που τους έγιναν για κορωνοϊό και βγήκαν όλα αρνητικά, να τους προσφέρουμε υγειονομική φροντίδα γιατί είναι όλοι αφυδατωμένοι και έχουν εγκαύματα στο σώμα από την πολυήμερη παραμονή τους κάτω από τον καυτό ήλιο. Στο μεταξύ θα εξετάσουμε έναν νεαρό  που μας είπε ότι έχει ενοχλήσεις  στο στήθος και θέλουμε να δούμε μήπως πάσχει από πνευμονία .

Η Κατάσταση είναι υπό έλεγχο γιατί είναι μικρός ο αριθμός των ναυαγών που παραλάβαμε  σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος και μπορούμε με τη βοήθεια όλων να τους προσφέρουμε τα αυτονόητα και μια καλή φιλοξενία όσες μέρες χρειαστεί να μείνουν στην Ιεράπετρα» , μας είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του ΕΕΣ  γιατρός Αντρέας Μαμαντόπουλος.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του σχολικού Κλειστού Γυμναστηρίου Ιεράπετρας, είχαν σπεύσει και τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης ΕΔΙΚ Ιεράπετρας, έχοντας μόλις επιστρέψει από  το μέτωπο της πυρκαγιάς στα βουνά της Πρίνας.

«Εμείς βρισκόμαστε στο Χώρο του κλειστού σχολικού Γυμναστηρίου Ιεράπετρας για να προσφέρουμε τη βοήθεια μας και την υγειονομική μας φροντίδα στους ναυαγούς μετανάστες , όπως κάνουμε πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις . Τώρα δεν μας απασχολεί το ξενύχτι και η κούραση από τη δύσκολη νύχτα που περάσαμε στην Πρίνα και τους Μεσελέρους όπου είχε ξεσπάσει αυτή η μεγάλη πυρκαγιά», μας είπε ο νεαρός Τηλέμαχος Παπαδάκης από την Ομάδα Διάσωσης ΕΔΙΚ Ιεράπετρας.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν το πρωί της Παρασκευής στην θαλάσσια περιοχή 60 ναυτικά μίλια νοτιο ανατολικά της Κρήτης , στο στίγμα όπου βυθίστηκε το ιστιοφόρο το οποίο  μετέφερε τους 45 μετανάστες . Οι έρευνες συνεχίστηκαν  με τη συμμετοχή ενός ελικοπτέρου Super Puma και 9 εμπορικών πλοίων που έπλεαν στην ίδια περιοχή.

Την Πέμπτη το απόγευμα μεγάλη επιχείρηση στήθηκε από το Λιμενικό Σώμα  για την έρευνα και διάσωση 45 ναυαγών  ανοιχτά της Κρήτης, η οποία είχε αποτέλεσμα  μετά από μεγάλες προσπάθειες. Βρέθηκαν και διασώθηκαν 37 ναυαγοί οι 32 εκ των οποίων έφτασαν με δεξαμενόπλοιο  τα ξημερώματα  της Παρασκευής  έξω από το λιμάνι της  Ιεράπετρας , ενώ ακόμη 5 μεταφέρθηκαν με άλλο πλοίο στην Κάρπαθο. νοτιοανατολικά της Κρήτης συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες με σούπερ πούμα και 9 παραπλέοντα σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλοιάριο επέβαιναν 45 μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα  της Παρασκευής σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα  για  ένα ιστιοφόρο  με μετανάστες που κινδύνευαν στη θάλασσα 60 ν.μ. νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Στην επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε συμμετείχε ένα ελικόπτερο Super Puma καθώς ,  και πέντε παραπλέοντα εμπορικά  σκάφη, ενώ στο στίγμα προσέγγισε ένα πλωτό ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος και ένα ναυαγοσωστικό.

Συνέχεια ενημέρωσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με την ευρεία επιχείριση διάσωσης αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Κρήτης

Ολοκληρώθηκε η ευρεία επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Κρήτης.

Σε συνέχεια της ευρείας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, γνωρίζεται, ότι την 17:49 της 22 Ιουλίου απογειώθηκε ελικόπτερο SUPER PUMA Π.Α., για συνδρομή σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα 50 ναυτικά μίλια νοτίως Κάσου και εντός FIR Αθηνών και οριοθετημένης Ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, κατόπιν εκπομπής σήματος κινδύνου για Ι/Φ σκάφος αγνώστων στοιχείων, στο οποίο επέβαιναν 45 άτομα, κατά δήλωση των επιβαινόντων.

Από το εμπορικό πλοίο “ARAL” σημαίας Μάλτας, περισυνελέγησαν 32 άτομα, ενώ προσέγγισαν και άλλα εμπορικά πλοία στην περιοχή, σύμφωνα με οδηγίες που παρείχε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ..

Το ελικόπτερο SUPER PUMA περισυνέλεξε 5 άτομα, τα οποία μετέφερε στην Κάρπαθο. Οι διασωθέντες δήλωσαν διάφορες εθνικότητες μεταξύ των οποίων Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Στην περιοχή προσπάθησε να μεταβεί επίσης από την Σούδα και το Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. 080, πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να πλεύσει ανατολικότερα Ιεράπετρας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον και περί τις 23:00 της 22 Ιουλίου προσέγγισαν την περιοχή αρχικά η τουρκική φρεγάτα “GELIBOLU” και ακολούθως η φρεγάτα “GOKOVA” που είχε αποπλεύσει από το Ακσάζ για άλλη δραστηριότητα, οι οποίες κάλεσαν τα παραπλέοντα πλοία να μεταπέσουν στη συχνότητά τους για να αναλάβουν τον συντονισμό της επιχείρησης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ, το οποίο καθόρισε ως συντονιστή (ON SCENE COMMANDER) αρχικά το εμπορικό πλοίο “HANSA LIMBURG” σημαίας Λιβερίας, ακολούθως το εμπορικό πλοίο “MARVEA” σημαίας Μάλτας και από πρωί της σήμερον το “ISHIZUCKI STAR” σημαίας νησιών Μάρσαλ.

Διασώθηκαν συνολικά 37 άτομα από τους 45 επιβαίνοντες, κατά δήλωση των διασωθέντων, εκ των οποίων 32 αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα από το εμπορικό πλοίο “ARAL” σημαίας Μάλτας και 5 στην Κάρπαθο από ημέτερο Ελικόπτερο SUPER PUMA.

Οι έρευνες συνεχίζονται από παραπλέοντα εμπορικά πλοία και τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News