Επιστρέφουν στα μποστανάκια τους οι Ιεραπετρίτες, που βιώσαν τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης

Κρήτη
Επιστρέφουν στα μποστανάκια τους οι Ιεραπετρίτες, που βιώσαν τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποιοι ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες μας φέρνουν την παραγωγή τους, να τους την πουλήσουμε, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και μαζί τους έχουμε αναπτύξει μια άριστη συνεργασία»

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης που γονάτισε τους  Έλληνες μέχρι και σήμερα, οι Ιεραπετρίτες, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν ολοένα και περισσότεροι στα μποστανάκια τους, είτε για να εξασφαλίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά της οικογένειας τους, είτε ακόμα και για να προωθήσουν στις λαχαναγορές το περίσσευμά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μικρό αλλά σημαντικό μεροκάματο.

Οι περισσότεροι είναι πάνω από 50 και φτάνουν μέχρι 80 χρονών. Άνθρωποι κουρασμένοι  και ταλαιπωρημένοι από τα βάσανα της ζωής. Άνθρωποι που άφησαν πίσω τους σύγχρονα θερμοκήπια που δεν πήγαν καλά, μαγαζιά και επιχειρήσεις κάθε λογής, που δεν τα κατάφεραν να ισορροπήσουν στην αγορά, βιώνοντας τη σκληρότητα των παρενεργειών της οικονομικής ύφεσης. Άνθρωποι που πάντως βρήκαν το κουράγιο και τη δύναμη, να επιστρέψουν στις υπαίθριες καλλιέργειες, που δεν είναι και τόσο δαπανηρές, αν διαθέτεις τη δική σου έκταση και αν έχεις επάρκεια αρδευτικού νερού.

«Είχα θερμοκήπια και καλλιεργούσα κηπευτικά. Κάθε χρόνο που περνούσε όμως το κόστος  της καλλιέργειας μεγάλωνε και οι τιμές διάθεσης των προϊόντων έπεφταν. Είχα φτάσει κοντά στην οικονομική καταστροφή και αναγκάστηκα να πάρω τη μεγάλη απόφαση να τα παρατήσω για να γυρίσω στις υπαίθριες καλλιέργειες.

Τώρα καλλιεργώ μπάμιες, καλαμπόκια, παντζάρια, κρεμμύδια και μαϊντανό. Δίνω στην αγορά ότι μου περισσεύει, προσφέρω στα παιδιά μου ότι παράγω και μου μένει και ένα καλό μεροκάματο, που πρώτα δεν το είχα εξασφαλισμένο.

Λίγη κατανόηση ζητάμε από τη διοίκηση του ΤΟΕΒ για τα χωράφια μας που είναι εκτός ζώνης. Να μας δώσει λίγο αρδευτικό νερό για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Ακόμα όμως και έτσι, οι υπαίθριες καλλιέργειες των μποστανιών με αφήνουν ικανοποιημένη, γιατί η γη δε θα σταματήσει ποτέ να αγαπάει τα παιδιά της», μας είπε η αγρότισσα κ. Κατερίνα Ξενικάκη.

Στη φύση ακόμα και με τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες ο μπαξεβάνης μπορεί να περιποιείται το μποστάνι του, χωρίς να σκέφτεται τα βάσανα της καθημερινότητας,  την κούραση, τη ζέστη, το κρύο η τον δυνατό αέρα.

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο όφελος για εμάς που καλλιεργούμε τη γη μας για να έχουμε επάρκεια αγαθών στο σπίτι μας, αλλά και για ένα μικρό μεροκάματο όποτε περισσεύει κάποιο από τα προϊόντα που παράγουμε, είναι ότι, έξω στην ύπαιθρο, ηρεμεί το μυαλό μας. Το μποστάνι είναι το ψυχοφάρμακο μας.

Η δε ικανοποίηση που νιώθουμε κάθε μέρα που παρατηρούμε το μικρό σποράκι να γίνεται μικρό φυτό, να μεγαλώνει, να βγάζει ανθάκια, να καρπίζει και στο τέλος να γίνεται το φαγητό στο τραπέζι μας η το φίλεμα στο φίλο η το συγγενή, δεν περιγράφεται με λόγια.

Εγώ καλλιεργώ διάφορα ζαρζαβατικά τα τελευταία χρόνια. Βλέπω όμως ότι κάθε χρόνο που περνάει, οι συντοπίτες μου τολμούν όλο και περισσότερο να δοκιμάζουν την τύχη τους στους μπαξέδες. Φέτος είδα ότι πάρα πολλοί φύτεψαν την πεντανόστιμη Ιεραπετρίτικη πατάτα, μπάμιες, φασολάκια, βλήτα, παντζάρια, κολοκύθια και άλλες πρασινάδες.

Κάποτε υπήρχαν οι πλανόδιοι μανάβηδες που κατέβαιναν στην πόλη από τα γύρω χωριά για να πουλήσουν στις γειτονιές τα λαχανικά και τα φρούτα τους. Τώρα εμείς που έχουμε κάποια λίγα λαχανικά  για πούλημα δε βγαίνουμε  πιά στις γειτονιές αλλά τα δίνουμε να μας τα πουλήσουν τα τοπικά  μανάβικα», μας είπε ο ερασιτέχνης μπαξεβάνης κ. Μιχάλης Μπαλοθιάρης.

Οι καταναλωτές είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι στην αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες.

 

«Ευπρόσδεκτοι οι ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες»

«Είναι αλήθεια ότι οι πελάτες μας προτιμούν τα προϊόντα που προέρχονται από υπαίθριες ντόπιες καλλιέργειες. Όποιοι ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες μας φέρνουν την παραγωγή τους, να τους την πουλήσουμε, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και μαζί τους έχουμε αναπτύξει μια άριστη συνεργασία.

Εφέτος ιδιαίτερα, φυτεύτηκαν πολλά περισσότερα μποστάνια. Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η καλλιέργεια της ντόπιας πατάτας μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης αυτής της ενδιαφέρουσας καλλιέργειας», μας είπε ο έμπορος λαχανικών κ. Δημήτρης Μπαλοθιάρης.

Για πολλούς μεγάλους σε ηλικία μπαξεβάνηδες το μποστάνι ήταν μια καλή λύση για να εξασφαλίσουν ένα καλό μεροκάματο.

«Ξέρω πολλούς μεγάλους σε ηλικία συντοπίτες, που δεν μπορούσαν να ζήσουν μόνο με τη σύνταξή τους. Επέστρεψαν λοιπόν στην καλλιέργεια των λαχανικών και σήμερα μπορούν να ζουν άνετα και με αξιοπρέπεια.

Η οικονομική ύφεση μετά το 2010 και η πανδημία από πέρυσι τον Μάρτιο δημιούργησε η διόγκωσε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν πολλοί συντοπίτες μας.

Επέλεξαν για βιοποριστικούς λόγους τις υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών και σήμερα είναι αυτάρκεις και κοινωνικά καταξιωμένοι, γιατί τα ποιοτικά λαχανικά που παράγουν ζητούνται επίμονα από τους καταναλωτές που τα έχουν δοκιμάσει και δεν τα αλλάζουν με τίποτα», μας διαβεβαίωσε ο έμπορος λαχανικών κ. Κώστας Ζαμπετάκης.

Φαίνεται λοιπόν πως, όσο λάμπει ο ζωοδότης ήλιος πάνω από την Ιεράπετρα, κι όσο υπάρχει χώμα και νερό, κανείς δε θα πεινάσει, αρκεί να έχει όρεξη, να  πάρει στα χέρια του  τα σποράκια,  να τα φυτέψει, να τα ποτίσει, να τα περιποιηθεί, κι όταν μεγαλώσουν να συγκομίσει τους καρπούς που θα παραγάγουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News