«Σανίδα σωτηρίας» αναζητούν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, στις καλοκαιρινές καλλιέργειες υψηλού ρίσκου

Οικονομία
«Σανίδα σωτηρίας» αναζητούν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, στις καλοκαιρινές καλλιέργειες υψηλού ρίσκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παραγωγοί που δεν τα παράτησαν εφέτος και από πέρυσι είναι τρεις φορές περισσότεροι, σε σύγκριση, με εκείνους που έμειναν στις καλοκαιρινές καλλιέργειες την προπερυσινή καλοκαιρινή σαιζόν

Οι παραγωγοί κηπευτικών της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας έχουν ολοκληρώσει τις χειμωνικές καλλιέργειες, και πάρα πολλοί που δεν είχαν καλές αποδώσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου, συνολικά, ή που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ούτε τα καλλιεργητικά τους έξοδα, συνεχίζουν και επιμένουν, και να καλλιεργούν 12 μήνες το χρόνο, αναζητώντας πλέον, τη σανίδα σωτηρίας, στις καλοκαιρινές καλλιέργειες υψηλού ρίσκου.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι καλοκαιρινές καλλιέργειες έχουν πολύ μεγάλο ρίσκο για τον παραγωγό, που δίνει τιτάνιο αγώνα μέσα από υψηλές θερμοκρασίες για να καταφέρει να έχει  μια καλή παραγωγή, χωρίς να γνωρίζει σε ποια τιμή περίπου θα διαθέσει το προϊόν του.

Όσα χρόνια είμαι στην ομάδα παραγωγών «Ανατολή» δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσους πολλούς αγρότες να επιμένουν στις καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη, όπως συμβαίνει τούτο το καλοκαίρι.

Οι παραγωγοί που δεν τα παράτησαν εφέτος και από πέρυσι είναι τρεις φορές περισσότεροι, σε σύγκριση, με εκείνους που έμειναν στις καλοκαιρινές καλλιέργειες την προπερυσινή καλοκαιρινή σαιζόν.

Σήμερα είχανε στην «Ανατολή» πάρα πολλά προϊόντα για δημοπράτηση. Τις επόμενες μέρες, κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις θα κλείσουν και κάποιες χιλιάδες τόνοι κηπευτικών, θα πρέπει να απορροφηθούν από τις αγορές, διαφορετικά θα μείνουν στα αζήτητα.

Τώρα έχουν μπει στην παραγωγή οι καλλιέργειες που φυτεύτηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Έχουμε καινούργιες τομάτες και πολλά νέα βελανίδια που κατευθύνονται στην κρητική ντόπια αγορά. Οι καλοκαιρινές φυτεύσεις είναι λογικό, ότι θα πάνε πιο πίσω τις Φθινοπωρινές καλλιέργειες», μας λέει, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Ανατολή» κ Φώντας Δουλούμης.

Καλύτερα από πέρυσι οι εξαγωγές στα φρούτα και τα λαχανικά

Την εβδομάδα που μας πέρασε συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς η εξαγωγή - διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, καθώς ουσιαστικά έχουν τελειώσει.

Η συνολική εικόνα των εξαγωγών μας μέχρι τώρα των χειμερινών (+10,9) και θερινών (+1,8) είναι 6,6% αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +13,6% (1/10/20-25/6/21) 79.860 τ. έναντι 70.277 τ. εκ των οποίων 51.290 έναντι 44.070 αντίστοιχα στην Αίγυπτο.

Επίσης συνεχίσθηκε με μηδενικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας έχοντας τελειώσει η εμπορική τους περίοδος και από 1/1 έως 24/6/2021 ανήλθε σε 65.964 τόνους έναντι 50.723 τόνους αντίστοιχα πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 30% που είναι ήδη άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ με τους κυριότερους προορισμούς Γερμανία, Πολωνία, Βουλγαρία Εσθονία.

Αλλά και οι τομάτες το ίδιο  χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 31.529 τ. έναντι 26.112 τ. πέρυσι  δηλαδή αύξηση 20,7%.

Εκτός της φράουλας, η μέχρι σήμερα πορεία εξαγωγής, την τρέχουσα εμπορική περίοδο τόσο των μανταρινιών όσο και των αγγουριών κατέγραψαν επίσης ιστορικό ρεκόρ που και αυτών η εμπορική περίοδος ουσιαστικά έχει λήξει.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων (1/9/20-25/6/21) 165.904 τ. έναντι 169.401 τ. αντίστοιχα πέρυσι, με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός Ε.Ε.-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,9% με 46.251 τ. έναντι 30,3% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 51.275 τ.

Οι εξαγωγές 1/5-25/6 ανέρχονται: α) των κερασιών σε 16.023 τ -13% μειωμένες έναντι πέρυσι, β) των βερικόκκων σε 6.548 τόνους -42,5%, γ) των ροδακίνων 6.212 τόνους -64,8%

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού.

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίζεται με αυξημένους έναντι πέρυσι ρυθμούς +13,5%  141.772 τόνους, παρά την χαμηλή ζήτηση, με τους κυριότερους προορισμούς Ιταλία, Ρουμανία & Πολωνία με 22064 τ.,19851 τ.,20.852 τ. αντίστοιχα.

Παρά την βελτίωση του καιρού στην Ευρώπη με την είσοδο της συγκομιδής της ουγγρικής παραγωγής χάθηκε ένας προορισμός εκ των αγοραστών μας της τάξεως των 14.000 τ. και μειώθηκε η ροή προς τις γειτονικές της χώρες 

«Παρά την έναρξη εγκαίρως της συγκομιδής των κερασιών φέτος, αλλά και των λοιπών πυρηνόκαρπων η έναρξη της εμπορικής περιόδου ήταν μάλλον αργή. Ο κακός καιρός και η άρση των μέτρων λόγω της πανδημίας δεν ευνόησαν από την αρχή τις πωλήσεις. Αλλά από τα μέσα Ιουνίου, με την επιστροφή του καλού καιρού, οι πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στρέφονται πλέον στα καλοκαιρινά φρούτα. Η διαπιστωμένη  έλλειψη μεταφορικών μέσων βελτιώθηκε πλην όμως το μεταφορικό κόστος είναι αυξημένο», διαπιστώνει ο ειδικός σύμβουλος της Incofrouit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News