Από το Ορεινό Ιεράπετρας ξεκίνησε η καμπάνια της προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού

Λασίθι
Από το Ορεινό Ιεράπετρας ξεκίνησε η καμπάνια της προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρούσα η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

Στο πλαίσιο προώθησης τουγαστρονομικού τουρισμού της Κρήτης, η Υφυπουργός τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός βρίσκονται σε διήμερη περιοδεία στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ν Λασιθίου.

«Με την ευκαιρία του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου και λόγω του ότι προτεραιότητά μας είναι η προώθηση του τουρισμού και των τουριστικών προϊόντων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας προσκάλεσε την φημισμένη Ισραηλινή σεφ Atalya Ein Mor, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη από τα τέλη Απριλίου, με σκοπό την προώθηση των Ελληνικών Τουριστικών προϊόντων μέσω της Ελληνικής γαστρονομίας.

Όλο αυτό το εγχείρημα θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσω θεματικών γαστρονομικών ενοτήτων, σε παραδοσιακά χωρία της Κρήτης και με τη συμμετοχή αξιόλογων συμμετεχόντων τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Ελλάδα», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Για την πολυδιάστατη έννοια του εναλλακτικού τουρισμού που έχει αναλάβει να προωθήσει η ίδια η υφυπουργός Τουρισμού μας μίλησε η κ Σοφία Ζαχαράκη που αποδέχτηκε την πρόσκληση να είναι παρούσα στο διήμερο της προώθησης του Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ιεράπετρα και τη Σητεία.

«Σαν αρμόδια υφυπουργός του ειδικού Τουρισμού θέλω να σας πως ότι αυτή η πολυδιάστατη έννοια του Εναλλακτικού Τουρισμού, είναι αυτό που αισθάνεται ο κάθε επισκέπτης - φιλοξενούμενος μας, ο οποίος έρχεται στην Κρήτη και θέλει να πάει στη θάλασσα, να φάει καλά τοπικά, να γευτεί και να μυρίσει τις γνήσιες ντόπιες μυρωδιές σε ένα μικρό ορεινό χωριό της ενδοχώρας και μετά να πάει να κάνει και το μπάνιο του στην πιο κοντινή παραλία. Αυτή είναι η Κρήτη. Είναι αυτό που αρέσει στους επισκέπτες μας .

Θεώρησα λοιπόν ότι είναι υποχρέωση μου να είμαι στις εκδηλώσεις προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού έπειτα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο ίδιος ο πρόεδρος του κ Αλέξανδρος Βασιλικός.

Μαζί μας είναι η φημισμένη σεφ Atalya Ein Mor μαζί με 12 Ισραηλινούς επισκέπτες, που ήρθαν να ιδούν πως μαγειρεύουν οι γυναίκες του Ορεινού στην Ιεράπετρα, μαγείρεψαν και εκείνοι μαζί τους και γεύτηκαν τα γνήσια κρητικά παραδοσιακά εδέσματα.

Θέλω να στείλω από εδώ, από το Ορεινό της Ιεράπετρας, το μήνυμα της έναρξης της καμπάνιας για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού.

Θα κάνουμε στη συνέχεια και άλλες δράσεις. Θα κάνουμε έναν ψηφιακό χάρτη με όλες τις γαστρονομικές διαδρομές στην Ελλάδα όπου θα συμπεριλάβουμε και το κρασί. Θα βάλουμε μέσα στο ταμείο ανάκαμψης για χρηματοδότηση αρκετές δουλεμένες προτάσεις και θα δημιουργήσουμε έναν ειδικό Οργανισμό για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, ενώ θα ξαναδούμε το σήμα των επισκέψιμων οινοποιείων . Θα κάνουμε και έναν κατάλογο επισκέψιμων τυροκομείων και ελαιοτριβείων, συνδυάζοντας τα με τη φύση και με τον ποιοτικό τουρισμό.

Σίγουρα οι τουρίστες θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα για τον ήλιο και τη θάλασσα μας. Εμείς θέλουμε να συνδυάσουμε με αυτά και άλλα πράγματα. Τα ξενοδοχεία έχουν βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παροχές τους. Εμείς θέλουμε οι επισκέπτες να βγαίνουν και έξω από τα ξενοδοχεία. Να δοκιμάσουν τα ντόπια κρασιά να τρώνε στις τοπικές μας ταβερνούλες στα γύρω χωριά, να συναναστραφούν τον κόσμο στην ύπαιθρο να μαγευτούν από τους χαμογελαστούς καλόκαρδους ανθρώπους της Κρήτης.

Το γκρουπ των επισκεπτών μας από το Ισραήλ, θέλει να γνωρίσει τους ανθρώπους της Κρήτης , να μιλήσει μαζί τους και να καταλάβει από πού προέρχεται αυτό το χαμόγελο και η ευεξία που μαγεύει και εμάς τους Έλληνες από την άλλη Ελλάδα», μας είπε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Τουρισμού κ Σοφία Ζαχαράκη.

«Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ξεκινήσει από το 2012 να προωθεί τον γαστρονομικό Τουρισμό ξεκινώντας με το ελληνικό πρωινό. Θέλουμε να συνδέσουμε τον ξενοδόχο με τον τοπικό παραγωγό, γιατί ο τουρισμός του μέλλοντος θα είναι ο τουρισμός που θα διαχέεται στην τοπική κοινωνία, και αυτό πρεσβεύουμε στο ΞΕΕ», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, θεωρώντας ότι το παράδειγμα της επίσκεψης στο Ορεινό είναι αυτό που δείχνει πόσο βαθιά μέσα στην κοινωνία μπορεί να εισχωρήσει ο ποιοτικός τουρισμός.

Η φημισμένη σεφ Atalya Ein Mor μας είπε ότι ήρθε στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ορεινό πριν από 6 χρόνια.

«Ήρθα για μια μόνο εβδομάδα στο Ορεινό όπου έχει αγοράσει ένα σπίτι και μένει ο αδερφός μου. Δεν περίμενα ότι θα ερωτευτώ τόσο γρήγορα αυτόν τον τόπο. Γνώρισα τη φιλοξενία των κατοίκων του χωριού και την ανοικτή τους καρδιά, ενώ φέτος ξεκίνησα να φέρνω και να ξεναγώ μικρά γκρουπάκια Ισραηλινών τουριστων που ενδιαφέρονται για τον γαστρονομικό τουρισμό. Τους αρέσει ο τρόπος ζωής των κρητικών και το υψηλής ποιότητας παραδοσιακό φαγητό τους», μας είπε μεταξύ άλλων η Atalya Ein Mor.

«Η Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται δυναμικά και στον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς κατασκευάζονται νέες ξενοδοχειακές μονάδες πολλές εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν . Παρά τα προβλήματα έχουμε ξεκινήσει καλά και τη νέα τουριστική περίοδο και όσο περνούν οι μέρες οι πληρότητες αυξάνονται.

Πάντα στην Ιεράπετρα ψάχνουμε το καινούργιο. Αυτό που τραβήξει τους ξένους αλλά και τους Έλληνες επισκέπτες. Θέλουμε εκτός από τον αγροτικό τομέα να στηρίξουμε και τον τουριστικό και δεν είναι τυχαίο ότι η Υφυπουργός Τουρισμού βρίσκεται σήμερα στο Ορεινό.

Τα χωριά της Ιεράπετρας προσφέρουν αυτό που ζητά ο γαστρονομικός τουρισμός . Ζεστή φιλοξενία , καλό φαγητό και χαμογελαστούς ανθρώπους. Δουλεύουμε και προγραμματίζουμε έργα που θα μπορούν να στηρίζουν την ισόρροπη τουριστική μας ανάπτυξη στην πόλη και τα χωριά μας», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλντζάκης ευχαριστώντας την υφυπουργό Τουρισμού κ Σοφία Ζαχαράκη και για την στήριξη που έδωσε όταν ήταν υπουργός Παιδείας τότε που ξεκινούσε η ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου στο Καβούσι.

Οι εκδηλώσεις προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού της Κρήτης συνεχίστηκαν στον αμπελώνα της οικογένειας του Νίκου Παπαδάκη, στο Ορεινό, όπου η κ Ζαχαράκη μαγείρεψε στο αμπέλι κάτω από μια καρυδιά, άγρια σπαράγγια ομελέτα και γεύτηκε αποστάγματα αρωματισμένης ρακής και κρασιού σπάνιων ποικιλιών.

Ακολούθησε επίσκεψη σε καφενείο των Σχοινοκαψάλων και δείπνο σε ταβέρνα στην παραλία Διασκάρι με οικοδεσπότη τον κ Φάνη Εικοσιπεντάκη.

Την Πέμπτη το διήμερο προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού ολοκληρώνεται με επίσκεψη στα Μονή Τοπλού, όπου θα γίνει γνωριμία των ποιοτικών κρασιών και του φημισμένου ΠΟΠ Ελαιόλαδου  Σητείας.

Στους φιλοξενούμενους του στο Ορεινό Ιεράπετρας ο δήμαρχος κ Θεοδόσης Καλαντζάκης δώρισε συσκευασίες τυποποιημένου ντόπιου Ορνιώτικου ελαιολάδου σε μεταλλικές συσκευασίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News