ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Το νοσοκομείο στενάζει υπό το βάρος των εμβολιαστικών κέντρων

Λασίθι
ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Το νοσοκομείο στενάζει υπό το βάρος των εμβολιαστικών κέντρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μετά την έκρηξη της πανδημίας οδηγηθήκαμε σε νοσοκομεία μιας νόσου"

Στην πανδημία και τις επιπτώσεις στη Δημόσια Νοσοκομειακή Περίθαλψη αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου που κάνει λόγω ελλείψεις και εξουθενωμένο προσωπικό στα νοσοκομεία του νομού. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

            Με την πανδημία του κορωνοϊού, η πολιτική που θεωρεί την υγεία ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα και κόστος για το κράτος, έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς. Αποδείχτηκε, ακόμα και για τους εχθρούς του ΕΣΥ, ότι για την αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός ισχυρού και δημόσιου συστήματος Υγείας και η δωρεάν πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αυτό.

                Η άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ, έστω και μετά την έκρηξη της πανδημίας, οδήγησε σε νοσοκομεία μιας νόσου,

  • με συρρίκνωση και σύντμηση κλινικών και τμημάτων για τη δημιουργία πρόχειρων μονάδων αυξημένης ευθύνης και ελέγχου,
  • χωρίς το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό και
  • με τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων,

και έμειναν ξεκρέμαστοι χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα (καρδιολογικά, ογκολογικά, νεφροπαθείς κ.λπ) με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για επεμβάσεις, λόγω αναστολής χειρουργείων και έλλειψης προσωπικού, και οι ασθενείς γίνονται «βαλιτσάκια» προς το ιδιωτικά. Παράλληλα, οι ακυρώσεις ή οι αναβολές των ιατρικών ραντεβού επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία ορισμένων ασθενών, κυρίως των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και οι ηλικιωμένοι.

                Στο  Νοσοκομείο της πόλης μας οι σοβαρές ελλείψεις ιατρών σε βασικές κλινικές του (Παθολογική, Καρδιολογική κλπ), έχει ως επακόλουθο και τον πλημμελή περιοδικό υγειονομικό έλεγχο χρονίων ασθενών, όπως αυτών των νεφροπαθών. Η ΜΕΘ κινδυνεύει να κλείσει λόγω της επικείμενης μετακίνησης τριών (3) ιατρών της σε κεντρικά νοσοκομεία. Ουσιαστικά κίνητρα παραμονής και παραγωγικότητας για τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο μας δεν παρέχονται. Αντί να υπάρξει μεγάλη αύξηση στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προκήρυξη θέσεων και στα μικρότερα νοσοκομεία, οι νέες προκηρύξεις στα κεντρικά νοσοκομεία ουσιαστικά τα αποδυναμώνει, με τη μετακίνηση του προσωπικού τους προς αυτά, χωρίς να υπάρχει αντικατάσταση.

                Το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, ενώ εδώ και επτά μήνες έχουν ανασταλεί οι κανονικές άδειες του.  Το ένα τρίτο από το προβλεπόμενο στον οργανισμό ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο μας και τα εξωτερικά ιατρεία υπολειτουργούν. Οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση προσλήψεις μόνιμου ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού καθυστέρησαν υπερβολικά και με δεδομένη την ούτως ή άλλως χρονοβόρα διαδικασία,  το νοσοκομείο μας  αποδυναμώθηκε σημαντικά. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. παρά τις μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού, έκανε μόνο προσλήψεις συμβασιούχων και επικουρικών.

                Ταυτόχρονα η επιλογή της κυβέρνησης να αναθέσει τον γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού στα νοσοκομεία, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το έργο τους. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι έργο καθαρά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που όμως  η ανοργανωσιά και η απροθυμία τους να στελεχώσουν τις δομές ΠΦΥ, το φόρτωσε στην Δευτεροβάθμια,  χωρίς να υπολογίσουν  το  απαιτούμενο προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές,  με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να στενάζει και να δυσλειτουργεί υπό το βάρος των εμβολιαστικών κέντρων. Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν λίγες ημέρες και αποκλειστικά και μόνο για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Οι μαζικοί εμβολιασμοί χρειάζονται υποδομές, επαρκές (ποσοτικά και ποιοτικά) υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό και επάρκεια εμβολίων.

                Στο Νοσοκομείο μας δημιουργήθηκαν  τρεις (3) εμβολιαστικές γραμμές. Τα κέντρα αυτά δημιουργήθηκαν με αφαίρεση χώρων από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (καρδιολογικό, ψυχιατρικό, ουρολογικό- γαστρεντερολογικό), περιορίζοντας περαιτέρω τη λειτουργία τους και οδηγώντας σε συγχρωτισμό υγιών (που προσέρχονται για να εμβολιαστούν) με ασθενείς (που προσέρχονται για να εξεταστούν). Οι τρεις εμβολιαστικές γραμμές στο Νοσοκομείο μας απαιτούν καθημερινά ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δεκαεννέα (19) ατόμων, το οποίο στερούνται οι υπόλοιπες υπηρεσίες του.

                Τελικά η Κυβέρνηση ενώ μοιράζει χρήματα με τη σέσουλα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους καναλάρχες για την παραπλάνηση και την πλύση εγκεφάλου του λαού μας, είναι φειδωλή στη διάθεση κονδυλίων για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια πιο έντονα τις προϋπάρχουσες ανισότητες στην έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση στη θεραπεία. Το υγειονομικό σύστημα μετά την πανδημία, επιβάλλεται να περάσει στην «επόμενη ημέρα», παρά τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία καθώς και την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ παραμένει ο βασικός πυλώνας περίθαλψης του λαού παρά την προσπάθεια των κυβερνώντων για τη συστηματική απαξίωσή του.

φωτογραφία rawpixel

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News