«Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθεί η Σπιναλόγκα στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;»

Λασίθι
«Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθεί η Σπιναλόγκα στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεγκέρογλου: Είναι ενήμερο το Υπουργείο Πολιτισμού για την αρνητική γνωμοδότηση του ICOMOS για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO;

Ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στις 25.1.2019 διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ο φάκελος υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκας για την εγγραφή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενώ είχε προηγηθεί η ένταξη του στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδας το 2014.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, το ICOMOS που αποτελεί και εισηγητικό όργανο της UNESCO γνωμοδότησε αρνητικά για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO, προκαλώντας πικρία και απογοήτευση στους Κρητικούς.

Επειδή η εγγραφή του Φρουρίου της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναμένεται να συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή του παγκοσμίως αλλά και να επιδράσει θετικά και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, για την οποία το Φρούριο Σπιναλόγκας αποτελούσε ανέκαθεν σημείο αναφοράς.

Επειδή η Σπιναλόγκα είναι  ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, επειδή ιστορικά ως λιμάνι η Σπιναλόγκα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αποτέλεσε σταυροδρόμι επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών, καθώς διευκόλυνε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τη διακίνηση ιδεών και τεχνών μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

-Είναι ενήμερο το Υπουργείο Πολιτισμού για την αρνητική γνωμοδότηση του ICOMOS για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO;

-Μήπως πρέπει να αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία  ή σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;».        

Φωτογραφία: unsplash     

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News