Εμφάνιση θρομβώσεων σε 35χρονο: Μόλις το Σάββατο εστάλη η «κίτρινη» κάρτα στον ΕΟΦ – «Υπό διερεύνηση η σύνδεση με το εμβόλιο»

Κρήτη
Εμφάνιση θρομβώσεων σε 35χρονο: Μόλις το Σάββατο εστάλη η «κίτρινη» κάρτα στον ΕΟΦ – «Υπό διερεύνηση η σύνδεση με το εμβόλιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διοικητής ΠΑΓΝΗ: «Οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν συσχέτιση με το εμβόλιο – Αναμένονται συμπληρωματικές»

«Θέση» για το περιστατικό εμφάνισης θρομβώσεων στον 35χρονο Αλέξανδρο από την Ιεράπετρα, έλαβε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία

Συγκεκριμένα η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε πως η «Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, όπου όλα τα στοιχεία με το ιστορικό και τα ευρήματα πηγαίνουν για σχολαστικό έλεγχο». 

Η κα. Θεοδωρίδου αποκάλυψε πως η «κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ για το συγκεκριμένο περιστατικό στάλθηκε το Σάββατο», ενώ παράλληλα ανέφερε πως τις «επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και το τελικό πόρισμα θα ανακοινωθεί». 

Σε αυτό σημείο αναδεικνύονται σοβαρά ερωτήματα καθότι το περιστατικό παράλυσης από θρόμβωση στο αριστερό πόδι του 35χρονου, με την επείγουσα εισαγωγή του στην αγγειοχειρουργική κλινική και το χειρουργείο που ακολούθησε, συνέβη την Δευτέρα 10 Μαΐου και η «κίτρινη κάρτα» στον ΕΟΦ στάλθηκε μόλις το Σάββατο 15 Μαΐου – 5 ημέρες μετά το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης στον 35χρονο, δηλαδή, και την ίδια ημέρα με το δεύτερο περιστατικό θρόμβωσης στην αριστερή καρωτίδα. 

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να περάσουν 5 ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού θρόμβωσης και να υπάρξει και δεύτερο περιστατικό, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και να σταλεί η «κίτρινη κάρτα» στον ΕΟΦ για περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου. 

Για ποιο λόγο καθυστέρησε τόσες ημέρες να σταλεί ειδοποίηση προς τον ΕΟΦ έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού, ανεξαρτήτως αποτελέσματος που θα δείξει τελικά, σε μεταγενέστερο χρόνο, αν προκύπτει συσχέτιση ή μη με το εμβόλιο;

Παράλληλα, σε νεότερες δηλώσεις προχώρησε σήμερα στο neakriti.gr και ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο οποίος τόνισε πως η περίπτωση της εμφάνισης θρομβώσεων στον 35χρονο Αλέξανδρο από την Ιεράπετρα είναι ιδιάζουσα και ιδιαιτέρως σπάνια, καθώς όχι μόνο επρόκειτο για άνδρα , αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά εμφάνιση «θρόμβωσης στο αρτηριακό και όχι στο φλεβικό σκέλος», φαινόμενο που δεν συναντάται ως τώρα στην διεθνή βιβλιογραφία. 

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος ανέφερε στο neakriti.gr πως «επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες που είχαν από την πρώτη στιγμή οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, για την συσχέτιση εμφάνισης της –διπλής όπως αποδείχτηκε- θρόμβωσης στον 35χρονο Αλέξανδρο από την Ιεράπετρα, με τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca στις 29 Απριλίου», ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε συμπληρωματικά σήμερα πως «οι πρώτες εξετάσεις, που αφορούν στα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων αίματος (Platelet Factor 4 ή PF4) που είχαν σταλεί στην Αθήνα, έδειξαν πράγματι συσχέτιση της εμφάνισης θρομβώσεων με τον εμβολιασμό, όμως αναμένονται επιπρόσθετες εξετάσεις έτσι ώστε να μπορούσε να μιλήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα για συσχέτιση της θρόμβωσης με το εμβόλιο». 

Παράλληλα, τόνισε πως το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί σε λίγες ημέρες. 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε αναφορικά με την εμφάνιση και δεύτερης θρόμβωσης, αυτή την φορά στην αριστερή καρωτίδα, πως βρέθηκε κατά την εξέταση από γιατρό και αποφασίστηκε «για προληπτικούς λόγους να υποβληθεί σε χειρουργείο για την αφαίρεση της», παρά το γεγονός πως ο 35χρονος δεν «είχε εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα». 

Όπως αποκάλυψε ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, ο 35χρονος Αλέξανδρος είναι καλά στην υγεία του. 

Το χρονικό 

Ο 35χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Ιεράπετρα, ο οποίος είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στις 29 Απριλίου στο εμβολιαστικό κέντρο του Αγίου Νικολάου, διακομίστηκε το πρωί της Δευτέρας στο ΠΑΓΝΗ με παράλυση από θρόμβωση στο αριστερό του πόδι και εισήχθη επειγόντως στην αγγειοχειρουργική κλινική για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση του, με τους θεράποντες ιατρούς να κρίνουν πως έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργείο. 

Η υγεία του νεαρού, πρώην αθλητή, εξελίχθηκε θετικά καθώς η επέμβαση είχε επιτυχία με την κυκλοφορία του αίματος στο αριστερό πόδι να αποκαθίσταται. 

Συγκεκριμένα, εξήχθη με επιτυχία ο θρόμβος από το αριστερό άκρο και ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να αποφασιστεί και η ενδεδειγμένη θεραπεία. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου όμως, διαπιστώθηκε – τυχαία κατά την εξέταση, καθώς ο 35χρονος δεν είχε συμπτώματα - και νέα θρόμβωση, αυτή την φορά στην αριστερή καρωτίδα με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε νέο πολύωρο χειρουργείο, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News