Λασίθι

Νέα σελίδα για τις λιμενικές υποδομές της ανατολικής Κρήτης

800 εκατ. € για την αναβάθμιση του λιμένα Σητείας

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ενέκρινε χρηματοδότηση 800.000 ευρώ για την αναβάθμιση του λιμένα Σητείας και τον καθορισμό ζώνης λιμένα για τα αλιευτικά καταφύγια του δήμου Ιεράπετρας

Μια νέα “σελίδα” ετοιμάζεται να ανοίξει για τις λιμενικές υποδομές στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, μετά τις χθεσινές σημαντικές εγκριτικές αποφάσεις του υπουργείου Ναυτιλίας... Αποφάσεις με τις οποίες αναβαθμίζεται άρδην, με την προσθήκη νέων προβλητών, το λιμάνι της Σητείας, που μπαίνει πλέον στο κάδρο του yachting, και την ίδια ώρα μπαίνουν σε πιο οργανωμένη φάση λειτουργίας (με τον καθορισμό πλέον ζώνης λιμένα) τα αλιευτικά καταφύγια Παχιάς Άμμου, Μακρύ Γιαλού, Φέρμων, Γρα Λυγιάς και Μύρτου του δήμου Ιεράπετρας.

Πρόκειται για σημαντικές εξελίξεις, τις οποίες είχε υποσχεθεί και προαναγγείλει στους εμπλεκόμενους φορείς σε Ιεράπετρα και Σητεία ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την προ καιρού επίσκεψή του στις δύο περιοχές, και τώρα μετουσιώνει σε πράξεις, με τη βούλα των υπουργικών υπογραφών. Βεβαίως οι ανάγκες σε επίπεδο παρεμβάσεων για τις λιμενικές υποδομές σε Ιεράπετρα και Σητεία (όπως φυσικά και σε άλλες περιοχές του νησιού) είναι μεγάλες και δε σταματούν στις ενέργειες αυτές. Είναι όμως αναμφίβολα μια καλή εξέλιξη, που δείχνει και την έμπρακτη διάθεση του Λασιθιώτη, άλλωστε, υπουργού Ναυτιλίας να προσφέρει τη στήριξη και αρωγή που ζητούν σε επίπεδο δικών του αρμοδιοτήτων οι λασιθιώτικοι παραλιακοί Δήμοι.

110 νέες θέσεις σκαφών

Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση τριών πλωτών προβλητών στο λιμάνι της Σητείας.

Η έγκριση από τον κ. Πλακιωτάκη τής πρότασης του Δήμου Σητείας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναβαθμίζει τον ρόλο του λιμανιού της Σητείας, το οποίο μπαίνει στον “χάρτη” του yachting και των σκαφών αναψυχής, με πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη για τον Δήμο, τις επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Οι προβλήτες, που θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και όχι εποχικής χρήσης, με πλήρη ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση των σκαφών, θα δημιουργήσουν 110 νέες θέσεις για αγκυροβόλιο αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται 40 θέσεις για σκάφη έως 18 μέτρα, 55 θέσεις για σκάφη έως 12 μέτρα και 15 θέσεις για σκάφη έως 10 μέτρα, πολλαπλασιάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και του yachting στην Ανατολική Κρήτη.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της ολοκληρωμένης αναβάθμισης του ρόλου του λιμανιού της Σητείας περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών για τον θαλάσσιο τουρισμό, την ενίσχυση και αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων από και προς τη Σητεία, την προώθηση έργων αποκατάστασης του παράκτιου μετώπου, καθώς και παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης εντός της χερσαίας ζώνης.

«Το λιμάνι της Σητείας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, «μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού, με πολλά και σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τον Δήμο της Σητείας, αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη. Έχοντας εξασφαλίσει τους πόρους για την υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού αναβάθμισής του, είμαστε βέβαιοι ότι ο ρόλος του θα είναι στα χρόνια που έρχονται όλο και πιο σημαντικός».

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Εγκρίσεις για τα αλιευτικά καταφύγια του δήμου

Πέρα από τη χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα Σητείας, εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας για τον καθορισμό χώρων εξομοιούμενων με ζώνη λιμένα στα αλιευτικά καταφύγια Παχιάς Άμμου, Μακρύ Γιαλού, Φέρμων, Γρα Λυγιάς και Μύρτου του δήμου Ιεράπετρας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με την έγκριση αυτή διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών των αλιευτικών καταφυγίων του δήμου Ιεράπετρας, ενώ καθορίζονται με σαφήνεια οι χώροι άσκησης της αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας και αυξάνονται τα έσοδά του από την εκμετάλλευσή τους.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης, «δίνεται η δυνατότητα στο Λιμενικό Ταμείο να προβεί σε συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών με την εκτέλεση λιμενικών έργων για την εξυπηρέτηση της τουριστικής, αλιευτικής κίνησης και γενικότερα των αναγκών των λιμένων και την ομαλή λειτουργίας τους».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ανέφερε ότι, «μετά τη θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Οικονομικών, ακολουθεί η έγκριση των σχετικών αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης».

(Φωτογραφία unsplash)

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια