Στα αζήτητα τα κηπευτικά της Κρήτης - Σε απόγνωση οι παραγωγοί - Καταλήγουν στα σκουπίδια

Λασίθι
Στα αζήτητα τα κηπευτικά της Κρήτης - Σε απόγνωση οι παραγωγοί - Καταλήγουν στα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απούλητα στις αποθήκες μένουν τα κηπευτικά προϊόντα της Κρήτης, ενώ χιλιάδες τόνοι καταλήγουν καθημερινά στα κοπάδια των κτηνοτρόφων ή στα σκουπίδια

Οι παραγωγοί κηπευτικών και κυρίως όσοι καλλιεργούν ντομάτες, περνούν εφέτος τη χειρότερη καλλιεργητική περίοδο της ζωής τους, με ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους να έχει πουληθεί σε ικανοποιητικές τιμές, ενώ η πλειονότητα των προϊόντων που έχουν παραγάγει να έχει διατεθεί σε τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής.

«Δεν μας έφτανε ότι τόσο καιρό πουλούμε τα προϊόντα μας κάτω από το κόστος παραγωγής, αλλά φτάσαμε τις τελευταίες  10 μέρες να πετάμε πάρα πολλά προϊόντα που καθημερινά  μένουν απούλητα. Φέτος έχουμε συνεχώς προϊόντα που μένουν απούλητα, όμως το κακό έχει παραγίνει,  κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, που όλοι μας είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για ανάκαμψη της αγοράς.

Ελπίζαμε ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης, θα βλέπαμε να διορθώνει αισθητά το πρόβλημα της υποκατανάλωσης. Ωστόσο στις πρώτες μέρες της λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης δεν είδαμε καμία διαφορά στη ζήτηση των κηπευτικών μας. Τα κηπευτικά μένουν απούλητα και οι τιμές βρίσκονται στο ναδίρ.

Εδώ χρειαζόμαστε τώρα τη στήριξη της πολιτείας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει, με τα αιτήματα που του έχουμε καταθέσει  για κορονοενισχύσεις,  ότι έχουμε από την αρχή του  περασμένου Φθινοπώρου, σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση των κρητικών  θερμοκηπιακών κηπευτικών. Η πανδημία και οι παρενέργειες της,  μας έχουν καταστρέψει κυριολεκτικά. Ήρθε και ο Πασχαλινός καύσωνας να πρωϊμίσει την ωρίμανση των καρπών πάνω στα φυτά και φτάσαμε στο σημείο,  να έχουμε μεγάλη προσφορά προϊόντων και ασήμαντη ζήτηση από την αγορά», μας εξήγησε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Ανατολή» κ. Φώντας Δουλούμης.

Η υποκατανάλωση σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη και απότομη αύξηση του όγκου της  παραγωγής κηπευτικών της Κρήτης , προκάλεσαν αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης κηπευτικών της μεγαλονήσου.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ο Πασχαλιάτικος καύσωνας που είχε μεγάλη διάρκεια στην Κρήτη, κατέστρεψαν όλα τα σχέδια που είχαμε κάνει στις ομάδες παραγωγών όπου είχαμε βάλει στόχο τη συγκομιδή περισσότερων προϊόντων για την τροφοδοσία της Πασχαλινής αγοράς. Τα προϊόντα δεν καταναλώθηκαν από τις αγορές και οι παραγγελίες μετά το Πάσχα ήταν ελάχιστες, δείχνοντας ότι η αγορά δεν έχει τη δύναμη να απορροφήσει όλα μας τα κηπευτικά. Όσα προϊόντα ζητούνται αγοράζονται σε πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές. Η υποκατανάλωση, η κλειστή μέχρι προχθές εστίαση και γενικότερα τα μέτρα κατά του covid 19  έχουν λειτουργήσει κατασταλτικά στη διάθεση του κόσμου, και οι παρενέργειες αυτές έχουν πλήξει με βίαιο και απρόσμενο τρόπο την πρωτογενή παραγωγή.

Τώρα είναι η ώρα να πάρει γενναίες αποφάσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και να εγκρίνει ένα σοβαρό πακέτο κορονενισχύσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι αγρότες της Κρήτης, τα προβλήματα που αφήνει πίσω αυτή η απίστευτα δύσκολή καλλιεργητική περίοδος», πρόσθεσε ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, πρόεδρος της δημοτικής Επιτροπής Αγροτικών θεμάτων Ιεράπετρας.

Προβληματισμένος και ιδιαίτερα ανήσυχος για τη συνέχεια της Ανοιξιάτικης καλλιεργητικής περιόδου, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

«Αυτό που συμβαίνει εφέτος στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην Ιεράπετρα. Να έχουμε υπερπαραγωγή ποιοτικών κηπευτικών και τη ζήτηση να βρίσκεται υπό του μηδενός.

Μέσα στην απόγνωση που βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών όλης της Κρήτης , είναι επιβεβλημένο, τώρα  να βγει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, να ανακοινώσει τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου των κορονοενισχύσεων λόγω της covid 19, ώστε να νοιώσει ο παραγωγός που μοχθεί καθημερινά στο χωράφι, ότι το κράτος είναι δίπλα του στα δύσκολα. Ζητούμε από τον κ. Λιβανό, αν η κυβέρνηση έχει συνέχεια, να υλοποιήσει την υπόσχεση που μας έδωσε ο προκάτοχος του κ. Μάκης Βορίδης, όταν μα επισκέφτηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2020 στην Ιεράπετρα», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Κώστας Χειλάς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News