Νεκρός ψαροντουφεκάς στον Ξερόκαμπο Σητείας: Τι έδειξε η νεκροψία - νεκροτομή

Λασίθι
Νεκρός ψαροντουφεκάς στον Ξερόκαμπο Σητείας: Τι έδειξε η νεκροψία - νεκροτομή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κακό μαντάτο του πνιγμού του 61χρονου Χάρη Φωτιάδη ήρθε τα ξημερώματα της Πέμπτης να σκορπίσει τη θλίψη σε όλο το Νομό Λασιθίου

Νεκρός από πνιγμό  βρέθηκε ένας από τους πιο έμπειρους Ιεραπετρίτες αυτοδύτες που ψάρευε συχνά στον Ξερόκαμπο Σητείας, χτυπώντας με το ψαροντούφεκο του μεγάλα  ψάρια που κινούνται σε μεγάλα βάθη, όπου δεν κατεβαίνουν όλοι, παρά μόνο οι έχοντες τη δυνατότητα να κρατήσουν περισσότερο του κανονικού την αναπνοή τους.

Πρόκειται για τον 61χρονο Χάρη Φωτιάδη, γιο του 82χρονου σήμερα Μανόλη Φωτιάδη, του ανθρώπου που μπορούσε να μένει και να ψαρεύει με το ψαροντούφεκο του σε βάθη τέτοια που κανείς άλλος ψαροντουφεκάς δεν μπόρεσε ποτέ να τον ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό είχε κερδίσει το σεβασμό όλων των αυτοδυτών της Κρήτης και η φήμη ξεπερνούσε και τα σύνορα της Ελλάδας.

Το κακό μαντάτο του πνιγμού του 61χρονου Χάρη Φωτιάδη ήρθε τα ξημερώματα της Πέμπτης να σκορπίσει τη θλίψη σε όλο το Νομό Λασιθίου, καθώς κανείς από εκείνους που τον γνώριζαν και ήξεραν ότι είχε τέτοιες ικανότητες στο υποβρύχιο ψάρεμα, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η θάλασσα που ο ίδιος υπεραγαπούσε και περνούσε σε αυτήν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του, είναι εκείνη που του αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή.

Ο Χάρης Φωτιάδης πήγαινε με παρέα συνήθως για ψαροντούφεκο, αλλά υπήρχαν και κάποιες φορές που οι φίλοιτου αυτοδύτες δεν μπορούσαν να τον ακολουθήσουν και τότε πήγαινε μόνος του.

Αυτό αποφάσισε να κάνει και το μεσημέρι της Τετάρτης. Τηλεφώνησε σε έναν φίλο του στη Σητεία και τον ρώτησε αν είναι καλός ο καιρός στον Ξερόκαμπο όπου πήγαινε πολλές φορές για ροφούς, στείρες και συναγρίδες. Αφού επιβεβαίωσε ότι η θάλασσα ήταν καλή και ο καιρός ευνοϊκός, ξεκίνησε με όλο τον εξοπλισμό του αυτοδύτη που διέθετε και μια ώρα αργότερα πάρκαρε το αυτοκίνητο του στη θέση Κατσούνι του Ξερόκαμπου, από όπου έπεφτε συνήθως στη θάλασσα.

Εκεί βρέθηκε από τους άντρες του Λιμεναρχείου Σητείας, το αυτοκίνητο του αφού η οικογένεια του είχε δηλώσει νωρίτερα την εξαφάνιση του, καθώς δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι του και στο κινητό του δεν απαντούσε. Στις 11:30 λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Τετάρτης, από το Λιμεναρχείο Σητείας ζητήθηκε η συνδρομή των διασωστών της ΕΔΕΑΚ, με τον Γιάννη Δασκαλάκη να οργανώνει ταχύτατα την ομάδα του  προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η έρευνα από την ξηρά.

«Ενώ είμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε για τον Ξερόκαμπο, μας ειδοποίησαν από το λιμεναρχείο γύρω στα μεσάνυκτα να ακυρώσουμε την αποστολή μας γιατί ο 61χρονος αυτοδύτης είχε βρεθεί νεκρός», μας είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης ΕΔΕΑΚ Σητείας κ. Γιάννης Δασκαλάκης.

Τι έδειξε η νεκροψία - νεκροτομή

Το άψυχο σώμα του 61χρονου Χάρη Φωτιάδη βρέθηκε μακριά από τη σημαδούρα του χωρίς τη μάσκα της κατάδυσης. Επειδή η νεκροψία νεκροτομή που διενεργήθηκε στο ΠΑΓΝΗ έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από καθαρό πνιγμό χωρίς να έχει βρεθεί κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο, οι έμπειροι αυτοδύτες της περιοχής εκτιμούν ότι, ίσως κάποιο μεγάλο ψάρι να τον παρέσυρε να βουτήξει σε μεγαλύτερα βάθη και στην άνοδο του προς την επιφάνεια της θάλασσας να αισθάνθηκε ότι δεν τον έφτανε ο αέρας που είχε στα πνευμόνια του, να ζορίστηκε και να έβγαλε σε μια απεγνωσμένη κίνηση τη μάσκα του χάνοντας τις αισθήσεις του, πριν προλάβει να βγάλει το κεφάλι από το νερό για να πάρει αναπνοή.

Τον άτυχο αυτοδύτη συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία στο κοιμητήριο της τοπικής Κοινότητας Ανατολής η οικογένεια του οι συγγενείς του  και λίγοι στενοί φίλοι λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων.

Συγκλονιστικό ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του γιου του Μάνου, στα social media:

«Η μεγάλη σου αγάπη για τη θάλασσα σε πρόδωσε... Γιατί μπαμπά μου… γιατί; Ποιος θα με παίρνει το πρωί τηλέφωνο να μου ζητάει καφέ; Καλό ταξίδι σου εύχομαι και να τους ταΐζεις ψάρια εκεί πάνω για να  σε αγαπάνε όλοι όπως και εδώ...

Εύχομαι να τα ξανά πούμε σύντομα!».

Αφιέρωμα στον Μανώλη Φωτιάδη, πατέρα του άτυχου 61χρονου Χάρη, είχε κάνει και ο ιστότοπος Vithos, το έτος 2002.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News