Έγκλημα στη Νεάπολη: Στο σκαμνί 44χρονος για το φόνο του «καλόκαρδου γίγαντα, Κοντοβράκη»

Λασίθι
Έγκλημα στη Νεάπολη: Στο σκαμνί 44χρονος για το φόνο του «καλόκαρδου γίγαντα, Κοντοβράκη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 44χρονος Κρητικού είχε σκοτώσει τον 73χρονο Μανόλη Φινοκαλιώτη στις Κουρούνες Λασιθίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δίκη του 44χρονου Κρητικού ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο είχε σκοτώσει τον 73χρονο Μανόλη Φινοκαλιώτη, στα Περάμπελα, κοντά στις Κουρούνες Λασιθίου.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τον Φεβρουάριο του 2020, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία έχει αναβληθεί δύο φορές, αναμένεται να διεξαχθεί αυτην την  Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

Το χρονικό

Το τραγικό συμβάν είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Ο άτυχος Μανόλης Φινοκαλιώτης βρισκόταν στα Περάμπελα, όπου βρίσκεται το σπίτι και το ποιμνιοστάσιο της οικογένειάς του. Μαζί του ήταν ακόμη ο 46χρονος γιος του και ο 53χρονος γαμπρός του. Ο 44χρονος φερόμενος δράστης πέρασε με το αυτοκίνητό του μπροστά από τους τρεις συγγενείς και πυροβόλησε εναντίον τους με κυνηγετικό όπλο. Ο ηλικιωμένος φέρεται να βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ ο γιος του τραυματίστηκε βαριά στην κοιλιά. Εξάλλου, από την ένοπλη επίθεση τραυματίστηκε - ελαφρύτερα - και ο 53χρονος.

Αμέσως μετά ο 44χρονος “γκάζωσε” το αυτοκίνητό του και απομακρύνθηκε από το σημείο. Λίγο παρακάτω, ωστόσο, εγκατέλειψε το όχημά του, προκειμένου να ελιχθεί με μεγαλύτερη άνεση, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη από την Αστυνομία. Ο 44χρονος παραδόθηκε τελικά στην ΕΛ.ΑΣ. λίγα 24ωρα αργότερα, συνοδευόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισής του κ. Γιώργο Στειακάκη.

Η δίκη επρόκειτο να λάβει χώρα το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο είχε αναβληθεί για τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο, τελικά δεν είχε διεξαχθεί ούτε τότε, καθώς η εκδίκαση τής εν λόγω υπόθεσης δεν ενέπιπτε στις εξαιρέσεις της ΚΥΑ αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων ενόψει των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Ο 44χρονος άνδρας είχε παραμείνει κρυμμένος για περισσότερες από 48 ώρες μετά το έγκλημα, πριν παραδοθεί τελικά στην Αστυνομία. Κατόπιν είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα Λασιθίου, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Μετά την απολογία του που ακολούθησε τα επόμενα 24ωρα, ο 44χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

«Η οικογένεια (σ.σ. του Μανόλη Φινοκαλιώτη) από τη μια έχει σακατευτεί ψυχολογικά, από την άλλη αισθάνεται τυχερή διότι θα μπορούσαμε να είχαμε τουλάχιστον άλλα δύο, μην πω τρία θύματα. Ήταν μια στυγνή δολοφονία. Μια ανόητη και άνανδρη ενέργεια. Κάποιος αποφάσισε να πάρει την καραμπίνα του και να πάει να “καθαρίσει” κόσμο. Πήγε στον χώρο του ποιμνιοστασίου τους και με πλήρη ηρεμία και από απόσταση ενάμισι μέτρου εκτέλεσε τον πατέρα, από απόσταση περίπου δύο μέτρων μπορεί και λιγότερη πυροβόλησε κατά του γιου και ταυτόχρονα αποπειράθηκε να σκοτώσει και τον γαμπρό τού συγχωρεμένου και σύζυγο της παριστάμενης εκεί κόρης τού εκλιπόντος», είχε δηλώσει πέρυσι ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, κ. Γιώργος Κοκοσάλης.

«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό απέναντι σ' αυτό. Οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου έρχονται σε δεύτερη μοίρα», είχε δηλώσει πέρυσι ο συνήγορος υπεράσπισης του 44χρονου κ. Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι, τα 24ωρα που μεσολάβησαν μεταξύ του εγκλήματος και της παράδοσης του 44χρονου στις Αρχές, ο τελευταίος ήταν συντετριμμένος και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, γεγονός το οποίο αποφεύχθηκε μετά από τις απεγνωσμένες τηλεφωνικές εκκλήσεις των παιδιών και της συζύγου του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News