Μονή Τοπλού: «Ποντάρουν» στις πολυτελείς κατοικίες οι Βρετανοί επενδυτές

Λασίθι
Μονή Τοπλού: «Ποντάρουν» στις πολυτελείς κατοικίες οι Βρετανοί επενδυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημάδια “ζωής” από τους Βρετανούς επενδυτές της Μονής Τοπλού, που κάνουν στροφή σε λιγότερες αλλά μεγαλύτερες κατοικίες στο πρότζεκτ “Ίτανος Γαία”

Σημάδια “ζωής” και κινητικότητας, με αλλαγή πλεύσης μάλιστα σε επιμέρους χαρακτηριστικά της πολυσυζητημένης επένδυσης με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών, από πλευράς των Βρετανών επενδυτών της Μονής Τοπλού στη Σητεία...

Η βρετανική Minoan Group Plc., που έχει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του φιλόδοξου τουριστικού πρότζεκτ “Ίτανος Γαία” στο Κάβο Σίδερο, συνεχίζει να έχει στην παρούσα φάση ως “αιχμή του δόρατός” της το κομμάτι τού όλου πρότζεκτ που αφορά στις τουριστικές κατοικίες. Ωστόσο, σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, έχει αποφασίσει να κάνει στροφή σε λιγότερες, αλλά μεγαλύτερες και πιο πολυτελείς κατοικίες, θεωρώντας ότι είναι το στοιχείο που έχει τη μεγαλύτερη απήχηση μέσα στις τωρινές συνθήκες, σε συνάρτηση πάντοτε με την πανδημία της COVID-19, που ενισχύσει την αναζήτηση ιδιωτικού, απομακρυσμένου χώρου.

Η σκιαγραφόμενη αυτή στροφή των Βρετανών επενδυτών της Μονής Τοπλού σε λιγότερες μεν αλλά πιο πολυτελείς κατοικίες μέσα στο οργανωμένο τουριστικό συγκρότημα “Ίτανος Γαία”, που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στο Κάβο Σίδερο, δεν προξενεί έκπληξη.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε γράψει εδώ στη “Ν.Κ.” για το σκεπτικό της βρετανικής εταιρείας που διαμήνυε από την πλευρά της ότι μέσα στην όλη λαίλαπα της πανδημίας διέβλεπε - και προφανώς συνεχίζει να διαβλέπει - μια μεγάλη ευκαιρία για το πολυσυζητημένο επενδυτικό της πρότζεκτ.

Ποια είναι αυτή η ευκαιρία; Το ότι, λόγω των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές τουριστικών κατοικιών ή οι ενδιαφερόμενοι πελάτες-επισκέπτες αρχίζουν και στρέφονται σε επιλογές που προσφέρουν μεγαλύτερη απομόνωση και άρα ασφάλεια. Χαρακτηριστικά δηλαδή που θα διέπουν την επένδυση στο Κάβο Σίδερο ή όποια μέρη αυτής προωθηθούν πιο γρήγορα, αφορώντας προφανώς στο κομμάτι των τουριστικών κατοικιών που θα προσελκύσουν σε μεγάλο βαθμό Ευρωπαίους.

Αναφορικά με τη στροφή που πραγματοποιεί η Minoan Group Plc. σε λιγότερες αλλά μεγαλύτερες και πολυτελέστερες κατοικίες, στο πλαίσιο της δρομολογούμενης επένδυσης για την κατασκευή του οργανωμένου τουριστικού συγκροτήματος “Ίτανος Γαία” στη Σητεία, η “Καθημερινή” αναφέρει σχετικά ότι, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία είναι εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, «η εταιρεία εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των προβλεπόμενων αλλαγών στη ζήτηση, ως αποτέλεσμα της διαφοροποίησης των αναγκών των υποψήφιων αγοραστών και της πανδημίας του κορωνοϊού». Ειδικότερα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «πολλές από τις αλλαγές που διαπιστώνουμε στην αγορά αφορούν στην πολύ σημαντική άνοδο της ζήτησης για ιδιωτικό χώρο, που φαίνεται να είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις, ιδίως στην κατηγορία των ανώτερων τμημάτων της αγοράς των εξοχικών κατοικιών». Τα παραπάνω “μεταφράζονται” σε αλλαγές στον σχεδιασμό της επένδυσης, ώστε να ικανοποιηθεί η παραπάνω ζήτηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, έχει προσληφθεί ως σύμβουλος μία από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και συγκεκριμένα το τμήμα αυτής που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τουριστικό τομέα, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις στο επιχειρηματικό σχέδιο της Minoan. Ήδη, το τελικό αναμορφωμένο σχέδιο οδεύει προς ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη της Minoan σημειώνουν ότι το νέο αυτό πλάνο θα ενισχύσει σημαντικά την αξία του έργου και θα προσελκύσει επιπρόσθετο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν να συγχρηματοδοτήσουν και να αναπτύξουν τμήματα της έκτασης των 25.000 στρεμμάτων. Αυτό θα συμβεί είτε μέσω της απευθείας εκχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης τμημάτων της έκτασης είτε μέσω της σύστασης κοινοπρακτικών σχημάτων (joint venture) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση επιμέρους υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο γκολφ ή το ξενοδοχείο, ή ακόμα και μέρος των οικιστικών συγκροτημάτων που προβλέπονται.

Η Μinoan, η οποία ως γνωστόν έχει μισθώσει την έκταση των 25.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο από την ιδιοκτήτρια Μονή Τοπλού για 40 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40), διαμηνύει ότι προχωράει επίσης και σε μια σειρά μελετών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της έκδοσης των τελικών αδειών που απαιτούνται για να ξεκινήσει το έργο, το οποίο χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός παραχώρησης εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, μόλις επιλεγούν οι προτιμητέοι εταίροι, ο χρόνος που θα απαιτηθεί μέχρις ότου ξεκινήσουν οι εργασίες θα είναι ο μικρότερος δυνατός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News